Tubettaja Santeri Hänninen paloi loppun: ”Kuvittelin olevani supermies, joka ei tarvitse vapaata”

NikojaSanttu-kanavan Santtu tunnetaan heittäytyvänä hurjapäänä, mutta oikeassa elämässä Santeri Hänninen nauttii rauhasta. Tubettaja on kokenut ulkonäköpaineita ja joutunut keräämään rohkeutta.

Santeri Hänninen istuu autossa.

Niko ja Santtu -kanavasta tuttu Santeri Hänninen on opetellut lisäämään kalenteriinsa vapaapäiviä.

Santeri ei tekisi kaikkia niitä asioita, joita NikojaSanttu-tubekanavan Santtu tekee. Näin paljastaa tubettaja Santeri Hänninen, kun hän istuu valkoisella sohvalla pyjamahousut jalassaan ja vertailee itseään Youtubessa nähtyyn puoleen.

– Santtu-hahmo on todella sosiaalinen ja puhelias ja heittäytyy ihan kaikkeen mukaan. Santeri puolestaan on kotihiiri, tubettaja kertoo.

Videoilla Santtu on esimerkiksi hypännyt vaatteet päällä järveen, ottanut napakorun, värjännyt hiuksensa siniseksi ja koheltanut julkisilla paikoilla. Haastattelun aikana olohuoneessa riehuvat Santerin sijaan hänen kissansa Tikku ja Ilmari.

– Tikku, tule pois sieltä, ettet putoa, Santeri sanoo huokaisten nähdessään alakerrasta, miten vanhempi bengalikissoista tasapainottelee yläkerran kaiteella.

Kun kovaan ääneen naukuva Tikku ei putoamisvaarasta piittaa, Santeri kapuaa portaat ylös ja nappaa lemmikin syliinsä.

Aikaisemmin Santeri stressaantui, jos häneltä kysyttiin, onko hän todella sellainen kuin videoillakin. Vasta äskettäin hän on ymmärtänyt eron Santerin ja Santun välillä.

– Videoilla olen sekoillut ihan täysillä, ja niissä minulla on ollut tietynlainen rooli.

Oivallus on yksi niistä, joita Santeri on tehnyt toipuessaan uupumuksesta.

Santeri Hänninen istuu sohvalla kissojensa kanssa.

Ilmari (vas.) ja Tikku viihtyvät sylissä. Uupumisen jälkeen Santeri on opetellut pitämään vapaapäiviä.

Santeri Hänninen eli kuin horroksessa

Muutama vuosi sitten Santerin elämä oli hyvin erilaista. Hän palaa muistoissaan kevääseen 2020, jolloin Niko ja Santtu kiersivät ympäri Suomea Tubetour-kiertueen matkassa. Samaan aikaan kaksikko kuvasi koko ajan videoita. Kun he eivät olleet lavalla tai kuvanneet, Santeri editoi. Töitä he tekivät aamusta iltaan ja jopa yöhön asti, eikä vapaapäiviä ollut.

– Kuvittelin olevani supermies, joka ei tarvitse vapaata, Santeri sanoo, mutta muistaa vanhempiensa muistutelleen häntä lepäämisen tärkeydestä.

Juuri kun Tubetourin esiintyjät olivat rantautuneet Ouluun, yleisötapahtumien järjestämistä rajoitettiin koronapandemian takia ja kiertue keskeytyi. Vasta kun oli pakko pysähtyä, väsymys iski päälle.

– Menimme kotiin, ja yhden päivän vain olin. Kun toisena päivänä heräsin, tajusin, että olen elänyt horrostilassa. Sitten se iski kuin seinään, että minä en jaksa.

Entinen intohimo, videoiden tekeminen, ei enää ollut mukavaa.

– Tuntui tosi pahalta. Unelmani on aina ollut olla tubettaja, mutta se ei enää tuntunutkaan unelmalta.

Tikku ja Ilmari katsovat kameraan.

Meemitalon loppu

Ennen loppuunpalamistaan Santeri oli muuttanut yhdessä kuuden muun tubettajan kanssa Meemitaloksi nimeämäänsä omakotitaloon asumaan.

Meemitalossa asuminen oli Santerista hieno kokemus, mutta nyt jälkikäteen hän toteaa, ettei se sopinut hänelle.

– Voin niin paljon paremmin, kun saan olla kotona rauhassa. Meemitalossa asuminen oli minulle tosi hankalaa.

Vaikka yhteiselo kämppisten kanssa tuntui vaikealta, Santeri ei uskaltanut heti kertoa muille halustaan muuttaa omilleen. Juuri kun hän oli saanut kerättyä riittävästi rohkeutta ottaa asia puheeksi, sähköpostiin kilahti tieto siitä, että talo myydään ja nuorten täytyy muuttaa.

– Siitä olen kiitollinen, että olen kasvanut ja oppinut asioita. Kyllä minä nykyään sanon, jos jokin ei tunnu minusta hyvältä tai jos en jaksa.

Kesällä Santeri ja Helmi kiersivät autolla Eurooppaa ja kuvasivat reissulta videoita. Kun he ovat kuvausreissulla, kissat menevät hoitoon Turkuun Helmin vanhemmille tai heidän ystävänsä tulee hoitamaan niitä.

Kämppiksestä kumppani

Yksi Santerin kämppiksistä oli Ella & Helmi -kanavalta tuttu Helmi Kantola, josta tuli toipuvalle Santerille pian läheinen.

– Helmi oli tosi hyvin tukenani, ja hänen kanssaan juttelu auttoi.

Lähentyminen johti seurusteluun niin luonnollisesti, ettei Santeri enää edes muista, kumpi heistä teki aloitteen. Vaikka Santeri viihtyy yleensä parhaiten yksin, hän asuu Helmin kanssa yhdessä.

– Helmin kanssa minusta tuntuu kuin olisin yksin, Santeri kuvailee.

Helmi toivoi pariskunnan hankkivan kissan. Kun kissoja pelännyt Santeri huomasi ystävänsä kissaan tutustuessaan, etteivät kissat välttämättä raavi ja hyökkäile ihmisiä kohti, Tikku sai muuttaa taloon. Puolitoista vuotta myöhemmin perhe kasvoi Ilmari-pennulla.

Nykyään Santeri seuraa mieluummin kissakaksikon leikkejä ja riehumista kuin some-postauksia. Somen käytön vähentäminen on parantanut Santerin oloa.

– Instagramissa ihmisille tulee ulkonäköpaineita. Kun näen Tiktokissa, että moni tekee tosi viihdyttäviä videoita, minulle tulee paineita, että riitänkö minä nyt tällä tavalla. Nyt kun en niitä näe, pystyn elämään omaa elämääni.

Santeri ja Niko Meuronen ovat viime aikoina pohtineet, aiheuttaako heidän sisältönsä muille paineita. Sen vuoksi he haluavat näyttää aikaisempaa enemmän, minkälaisia he todellisuudessa ovat. Juuri sen pohtiminen sai Santerinkin ymmärtämään, ettei hän todellisuudessa ole yhtä hurjapää kuin hahmonsa Santtu.

Santeri halaa kissojaan.

Santeri Hänninen: ”Vasta tämän vuoden alussa aidosti nautin siitä”

Vaikka Santeri oli uupumuksensa takia vain puoli vuotta pois videoilta, paluun jälkeen videoilla oleminen tuntui yhä haastavalta.

– Koen että toipumisprosessi oli yhteensä kaksi vuotta. Vasta tämän vuoden alussa aidosti taas nautin siitä tekemisestä.

Tänä vuonna Santeri on alkanut tehdä omalle Santerivili-kanavalleen vlogeja omasta elämästään. Vaikka ylläpidettäviä kanavia on kaksi ja tekemistä riittää, ajattelutapa on muuttunut parin vuoden takaisesta.

– Minulla on ekaa kertaa ikinä kirjoitettu kalenteriin, milloin on vapaapäivä, milloin Nikon ja Santun kuvaukset ja milloin oma päivä, Santeri kertoo innoissaan syksystä.

Kalenterointi tuo selkeän rytmin arkeen. Joka viikolle on varattu myös erillinen oppimispäivä.

– Olemme niin paljon tehneet sisältöjä ja miettineet, mitä tehdään seuraavaksi, että oppiminen on unohtunut kokonaan. On siistiä ja kivaa oppia uusia asioita, Santeri taustoittaa.

Loppuunpalamisesta toivuttuaan Santeri on löytänyt uudelleen innostuksen videoiden tekemiseen ja sisältöjen kehittämiseen.

– Muutama kuukausi sitten taas tajusin, että vaikka haluan olla myös näyttelijä, kyllä unelma-ammattini on tubettaja.

Juttu on julkaistu Koululainen 10/2023 -lehdessä.

Santeri Hänninen

  • 27-vuotias tubettaja.
  • Asuu Tampereella.
  • Youtube-kanavat: Santerivili ja NikojaSanttu.
  • Vapaa-ajallaan katsoo Youtubea, lukee kirjoja ja urheilee.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti