Supernormaalia on uusi sarja koululaisille – Koululainen seurasi kuvauksia

Supernormaalia on Ylen uusi draamasarja koululaisille. Pääsimme toukokuussa seuraamaan, miltä tavallinen kuvauspäivä suuren tv-sarjan kuvauksissa näyttää.

Supernormaalia-tuotanto­koordinaattori Laura Palovainio tarkkailee ohjaamossa, kun Ainon näyttelijä Kerttu Liukko menee kuvaussettiin.

Mustavalkoinen klaffi eli tahdistuslauta napsahtaa kiinni.

– Käy! joku huutaa.

Seuraamme viereisen hallin ku­vauksia television välityksellä. Olemme Tampereella, Tohloppijärven rannalla Yleisradion eli Ylen tv-­studioilla. Täällä kuvataan muun muassa Pikku Kakkosta.

Nyt kuvataan kuitenkin jotain aivan muuta – aivan uutta. ­Olemme päässeet studioille seuraamaan, kuinka koululaisille tarkoitettu draamasarja Supernormaalia syntyy. Tarkemmin, kuinka sarjan toinen ja kolmas kausi syntyvät, koska ensimmäinen kausi kuvattiin jo kesällä 2023.

Sarjassa seurataan juuri ylä­koulun aloittaneiden Ainon, Mirianin, Lukaksen ja heidän luokkalaistensa elämää. Kun luet tätä juttua, ensim­mäiset 10 jaksoa ovat jo nähtävissä Yle ­Areenassa.

– Älä mieti, tee vain, ohjaaja Rami Saarijärven ääni kuuluu telkkarista, kun hän kannustaa nuoria näyttelijöitä ottojen välissä.

Supernormaalia-sarjan valkoinen klaffi esittelyssä.

Apulaisohjaaja Marika Äijälä esittelee klaffia kuvaajalle. Klaffi auttaa sarjan tekijöitä jälki­tuotannossa eli esimerkiksi leikkaamisessa.

Mustaan pukeutunut kamera-assistentti Saija Kaasalainen toimii kuvauksissa kuvaajan teknisenä apu­laisena.

Kamera-assistentti Saija Kaasalainen toimii kuvauksissa kuvaajan teknisenä apu­laisena.

Supernormaalia-sarjaan pääsi mukaan ilman kokemusta näyttelemisestä

Pian työryhmä saa kohtauksen purkkiin ja tulee aulaan pitämään lyhyttä taukoa. Ohjaaja Rami on aivan hengästynyt.

– Olen ihan hiessä, Rami huudahtaa nauraen, ja kertoo, että joutui rangaistukseksi jumppaamaan yleisliikettä kymmenen kappaletta.

– Meillä on tämmöinen inside-juttu, Ainon näyttelijä Kerttu Liukko, 16, nauraa, ja Mirianin näyttelijä Vieno Kinnunen, 16, jatkaa: – Se ei ole salainen, mutta se täytyy aina selittää, jotta ihmiset tajuavat.

Ykköskautta kuvatessa nuoret viettivät kuukauden putkeen koululla. Siellä Ramille kehittyi ärsyttävä tapa.

– Rami jankkasi sellaista lausetta kuin jee-jee. Aloimme rangaista siitä niin, että Ramin piti punnertaa kymmenen kertaa, Kerttu selittää.

– Koska se alkoi todella ottaa meitä päähän, Vieno perustelee.

Hauskat rangaistukset ovat osa hyvää ryhmähenkeä. Koska sarjaa tehdään nuorten näyttelijöiden voimin, ryhmäytymiseen ja hyvinvointiin on panostettu tosi paljon.

– Ennen ykköskauden ku­vauksia meillä oli leiri, jolla simuloitiin kuvauspäiviä. Nuoret saivat treenata kaikki komennot, jotta he tietävät, mitä oikeissa kuvauksissa tapahtuu, Supernormaalia-sarjan tuottaja Julia Palmiola kertoo.

Hän lisää, että sarjaa varten koekuvattiin lähes 400 tavallista 12–14-vuotiasta koululaista Tampereen alueella. Sarjan tekijät kiersivät kouluissa ja koekuvauksista tiedotettiin erilaisiin harrastus­seuroihin.

– Koekuvauksiin osallistuneilta ei vaadittu kokemusta näyttelemisestä. Moni mukaan valikoitunut ei omaa mitään aikaisempaa näyttelijä­kokemusta, Julia kertoo.

Maskeeraja Tiia Ahvenjärvi (vasemmalla) valmistelee Mirianin näyttelijää Vieno Kinnusta päivän kuvauksia varten.

Maskeeraja Tiia Ahvenjärvi valmistelee Mirianin näyttelijää Vieno Kinnusta päivän kuvauksia varten.

Supernormaalia-näyttelijään Tiltaan (keskellä) laitetaan kiinni mikrofonivyötä.

Jokaisessa näyttelijässä on kiinni mikrofonivyö. Se tulee paidan alle eikä saa näkyä vaatteiden läpi.

Kaikki kuvauksissa ei ole sitä, miltä näyttää

Ohjaaja Rami hengittelee hetken fyysisen suorituksensa jäljiltä. Sen jälkeen hän, apulaisohjaaja sekä lapsinäyttelijät Kerttu ja Vieno siirtyvät istumaan aulan sohville. Ennen seuraavaa kohtausta he käyvät porukalla läpi repliikit.

Sitten koittaa jännittävä hetki. Pääsemme itse studioon, johon on rakennettu sarjan yhden pää­henkilön, Ainon perheen koti. Se näyttää aivan oikealta kerrostalolta, mutta sitä se ei ole. ”Kerrostalon” seinät ovat ohutta puuta, ikkunoiden näkymät isoja julisteita ja kattoa ei ole ollenkaan. Kun katseen suuntaa ylös, vastassa on putkia ja mustia puomeja, joissa on kiinni valoja.

Seuraavaksi kuvataan kohtaus, jossa Aino ja Mirian juttelevat Ainon huoneessa.

– Riskillä! Rami muistuttaa näyttelijöitä ennen aloitusta ja kertoo, että se tarkoittaa heittäytymistä, koska aina varman päälle tekemällä ei synny parasta lopputulosta.

Rami ja Julia kertovat, että näissä ku­vauksissa ei tarvitse pelätä virheitä. Tämä on tärkeää saada kaikkien mieleen, koska kukaan nuorista ole ammatti­näyttelijä. Virheistä oppii ja kehittyy.

Ennen kuin kuvataan, näyttelijät tekevät vielä kamera­harjoituksen, jossa ohjaaja ja apulaisohjaaja seuraavat, miltä kaikki näyttää. He myös varmistavat kohtausten välisen jatkumon: miten edellinen kohtaus on päättynyt ja, miten siirtymä seuraavaan kohtaukseen näyttää mahdollisimman luontevalta.

Ohjaajan ja apulaisohjaajan lisäksi studiolla on melkoinen määrä porukkaa. Kohtausta ovat tekemässä myös ainakin valosuunnittelijat, äänisuunnittelijat, maskeeraajat ja rekvisitöörit, jotka ovat vastuussa setin eli kuvaus­paikan irtotavaroiden lavastamisesta. Jokainen paikallaolija tarkkailee omaa vastuualuettaan, jotta kaikki kuulostaa hyvältä ja näyttää oikealta.

Lopulta on taas h-hetken vuoro ja klaffi napsahtaa kiinni. Halli hiljenee täysin. Kun kuvataan, täytyy olla aivan hipihiljaa. Puhelimien täytyy olla ehdottomasti äänettömällä.

Julia tosin kertoo, että tekevillekin sattuu. Kerran itse ohjaaja-Ramin puhelin alkoi soida kesken kuvauksen.

Nyt ei onneksi missään pirise, ja kohtaus Ainon huoneessa saadaan lopulta purkkiin kolmella otolla. Sitten onkin ruokatauon aika.

Lue lisää: Supernormaalia tuo uusia kasvoja televisioon – Koululainen esittelee taitavat näyttelijät

”Kerrostalon” ovessa on kyltti, jossa lukee "Kyllä ilmaisjakelua, kiitos!"

”Kerrostalon” asunnon oven ilmaisjakelu-kyltin on taiteillut sarjan työryhmän jäsenen lapsi.

Supernormaalia-näyttelijä Livia täyttää kahdeksan vuotta

Kun työryhmä palaa syömästä, suurin osa katoaa jälleen studioon kuvaamaan. Aulaan jäävät minun ja tuottaja Julian lisäksi puuhailemaan tuotannon assistentti Jooel Toukola eli Jolle ja paikan nuorin näyttelijä, 7-vuotias Livia Saraiva. Hän esittää sarjassa Ainon pikkusiskoa.

Livia on aina välillä Jollen apurina, kun häntä ei tarvita studiossa. Ekaluokkalainen Livia kertoo, että pitää ihmisten auttamisesta ja isona hän haluaa olla näyttelijä.

Seuraavaksi Jolle ja Livia menevät viemään pahvi­roskia. Kun he tulevat takaisin, Livia käy nappaamassa tiskiltä karkkia, koska perjantaisin kuvauksissa on karkkipäivä.

– Tänään koulussa oli uunimakkaraa ja se on parempaa kuin karkki, Livia tosin huomauttaa hymyillen.

Livia makaa videokuvissa hahmonsa Selman sängyssä. Kuva on otettu kuvauskameran läpi.

7-vuotias Livia Saraiva on Supernormaalia-sarjan nuorin näyttelijä.

Supernormaalia-näyttelijä, pinkkipaitainen Livia nappaa tiskiltä värikkäitä karkkeja.

Livia nappaa tiskiltä karkkia, koska perjantaisin kuvauksissa on karkkipäivä.

Jolle kertoo, että hänelle Supernormaalia on ollut ihana työpaikka. Parasta on lämminhenkinen ja huumorintajuinen työryhmä.

Julia puolestaan kehuu Jollea, jonka rooli kuvauksissa on merkittävä, sillä hänellä on taustaa lastensuojelutyössä, mikä tuo tekemiseen oikeanlaista taitoa.

– Jolle aistii herkästi ilmapiiriä, huolehtii näyttelijöiden jaksamisesta ja on kaverina ja kuuntelijana. Jollelle, kuten meille kaikille, voi matalalla kynnyksellä kertoa esimerkiksi, että tänään väsyttää paljon.

Pian myös Livian vapaahetki on ohi ja häntä tarvitaan koh­tauksessa. Päätän jäädä seuraaman kuvauksia aulaan, jotta en häiritse näyttelijöitä työssään. Takana on pitkä kuvauspäivä ja osa nuorista on jo väsyneitä, joten haluan antaa heille kuvausrauhan viimeisten ottojen ajaksi.

Lopulta päivän viimeinen kohtaus saadaan purkkiin, ja työryhmä antaa isot aplodit, jotka kaikuvat hallista aulaan. Lopettelutouhujen aikana paljastuu, että Livialla on ensi viikolla synttärit. Kuvauspäivä päättyykin työryhmä iloisen Paljon onnea vaan -lauluun, ja Livia saa myös lahjan, söpöjä ja värikkäitä Friends-legoja.

Legot ovat olleet Livialle tärkeitä sarjan kuvauksissa. Tuottaja Julia kertoo, että Livia saa leikkiä välillä kohtaukissa Legoilla tai muilla leluilla, koska se auttaa häntä näyttelemään luontevammin.

Kun supernormaali kuvauspäivä on lopulta ohi, iloinen nauru jää kaikumaan rakennukseen. Koululaisessa jäämme jännityksellä odottamaan, että näemme Livian ja muiden näyttelijöiden sekä kuvaustiimin työn tuloksen omilla sohvillamme televisiosta.

Supernormaalia-kuvaus­suunnittelija Juha Tuominen seuraa ohjaamossa näytöiltä kamera­operaattorien työtä ja ohjeistaa heitä.

Kuvaus­suunnittelija Juha Tuominen (vas.) seuraa ohjaamossa näytöiltä kamera­operaattorien työtä ja ohjeistaa heitä.

Supernormaalia Livia saa synttäri­lahjaksi Friends-legoja, ja puomittaja Anssi Hänninen seuraa taustalla riemua.

Livia saa synttäri­lahjaksi Friends-legoja, ja puomittaja Anssi Hänninen seuraa taustalla riemua.

Voit katsoa sarjaa Yle Areenassa tai 11.8. alkaen sunnuntaiaamuisin Yle TV2 -kanavalta.

Juttu on julkaistu Koululainen 8/24 -lehdessä.

Ohjaaja Rami (vas.) ja tuottaja Julia nappasivat päivän päätteeksi yhteiskuvan sohvalla.

Ohjaaja Rami (vas.) ja tuottaja Julia nappasivat päivän päätteeksi yhteiskuvan, sillä tämä oli viimeinen kuvauspäivä Ainon kodissa.

Mikä supernormaalia?

Supernormaalia-sarja on suunniteltu yhteistyössä ala­koululaisten kanssa, sillä myös heille sarja on suunnattu. Sarjan tuottaja Julia Palmiola kertoo Ylen selvittelyissä käyneen ilmi, että nuoret haluavat kovasti arjesta kertovan sarjan, jossa olisi paljon samaistumisp­intaa ja arkisia tapahtumia.

Myös sarjan nimen on keksinyt kohderyhmälainen. Nimivaihto­ehtoja oli paljon, mutta Juliasta kaikki olivat huonoja. Sitten eräs tyttö kuvaili sarjassa tapahtuvaa sanalla ”supernormaalia”. Ja Julia tiesi, että siinäpä sarjan nimi sitten on.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti