Surun käsittelyssä auttaa aika

Suru tekee kipeää mutta kuuluu elämään siinä missä muutkin tunteet. Oloa voi helpottaa puhumalla, piirtämällä tai halaamalla ystävää. Parhaiten auttaa aika.

Suru on musertava tunne. Surun käsittely käy parhaiten ajan kanssa.

Hyvä koenumero tai onnistunut urheilusuoritus tekee onnelliseksi, uusi tilanne voi aiheuttaa jännitystä ja rakkaasta asiasta luopuminen saa tuntemaan surua. Jokainen ihminen kokee elämänsä aikana monia erilaisia tunteita.

Surun kaltaisten suurien tunteiden käsitteleminen voi tuntua vaikealta, mutta siinäkin kehittyy jatkuvasti. On hyvä muistaa, että ihmiset tuntevat, näyttävät ja käsittelevät tunteitaan eri tavoin.

Vaikka surua kuvataan usein itkemisellä, kaikki eivät surressaankaan itke. Suremiseen ei ole olemassa oikeita tai vääriä tapoja eivätkä kaikki tavat toimi kaikilla.

Yritä jatkaa arkea surusta huolimatta

Suru voi kohdata yllättäen, jos esimerkiksi rakas lemmikki tai läheinen kuolee odottamatta. Tällaisessa tilanteessa tärkeintä on antaa itselleen ja surulleen aikaa.

Jos omista ajatuksista on vaikeaa puhua, mielessä olevia asioita voi purkaa esimerkiksi piirtämällä tai kirjoittamalla. Usein jo tämä auttaa käsittelemään ajatuksia ja helpottaa oloa.

Myös surun hetkellä olisi hyvä pitää kiinni itselleen tutuista arkirutiineista, kuten koulunkäynnistä ja harrastuksista.

Surun käsittelyyn kannattaa pyytää jotakuta luotettavaa aikuista tuek­si, sillä usein enemmän suruja elämänsä aikana kohdanneet aikuiset voivat antaa uutta näkökulmaa surun käsittelyyn ja siitä selviämiseen. Luotettava aikuinen voi olla esimerkiksi äiti, isä, opettaja, koulukuraattori tai terveydenhoitaja.

On olemassa myös auttavia puhelimia ja chat-palveluita, joiden kautta mieltään voi purkaa asiantuntijalle.

Surun käsittelyssä aika parantaa

Vanhan sanonnan mukaan aika parantaa haavat. Sama pätee myös surun käsittelyyn. Kun aikaa kuluu, olo helpottaa vähitellen. Myös surusta selviämiseen kuluva aika vaihtelee eri ihmisillä.

Rakkaan läheisen menetystä ei välttämättä koskaan unohda kokonaan eikä tarvitsekaan unohtaa. Usein ajan kanssa pahin suru muuttuu kuitenkin kiitollisuudeksi siitä, että on saanut jakaa yhteisiä hetkiä ja tehdä hauskoja asioita jonkun tärkeän ihmisen tai eläimen kanssa. Suru kertookin siitä, että menetyksen kohde on ollut tärkeä.

Joillakin surun käsittelyä helpottaa hyvien muistojen muisteleminen yhdessä toisten kanssa. Esimerkiksi mummo on voinut opettaa kutomista tai lemmikki huolenpitoa, ja nämä taidot säilyvät surusta huolimatta.

Suru kannattaa käsitellä, sillä tukahdutettu suru voi jäädä vaivaamaan pitkäksi aikaa.

Kuuntele kaveria, niin autat käsittelemään surua

Jos kuulee ystävän olevan surullinen, voi tulla tunne, että haluaisi viedä häneltä surun pois. Vaikka surun poistaminen ei olekaan mahdollista, ystävää voi tukea vaikealla hetkellä.

Toista saattaisi tehdä mieli piristää esimerkiksi vitsejä kertomalla tai muuten hassuttelemalla. Yleensä se ei kuitenkaan auta.

Ystävältä kannattaa sen sijaan kysyä, haluai­siko hän tehdä kanssasi jotain mukavaa, jonka aikana saisi ajatukset toisaalle. Toiset haluavat olla surullisina yksin, joten älä suutu, jos ystävä ei juuri sillä hetkellä halua­kaan yhteistä tekemistä.

Oikeiden sanojen löytäminen voi olla vaikeaa. ”Otan osaa suruusi” on lause, jolla voit ilmaista olevasi ystäväsi tukena ja välittäväsi hänestä.

Juttua varten on haastateltu Mannerheimin Lastensuojeluliiton suunnittelijaa Heidi Holappaa.

Kommentit

Oma kommentti