Liikunnan pitää olla hauskaa – Tanssi, pyrähtele ja ryömi

Liikut huomaamattasi kun ulkoilutat koiraa, rakennat majaa, heittelet kaverin kanssa frisbeetä tai uit järvessä. Liikkumisen tulisi tuottaa meille hyvää mieltä. Siksi on tärkeää löytää itselle sopiva tapa liikkua.

Pienet lapset nauttivat leikkimisestä, olivat he sitten nopeita tai hitaita, ketteriä tai vähemmän ketteriä, vahvoja tai heikkoja. Kehomme ovat erilaisia ja mahdollistavat erilaista liikettä.

Myös taitomme liikkua tai urheilla ovat erilaisia. Jotkut meistä ovat urheilussa parempia kuin toiset. Toiset ovat luontaisesti nopeita, toiset notkeita, kolmannet vahvoja. Tällöin he pärjäävät erilaisissa asioissa eri tavoin.

Osa haluaa tulla hyväksi jossakin lajissa ja kilpailla, joku haluaa pitää vain hauskaa ja tehdä asioita yhdessä toisten kanssa. Aika moni liikkuu, kun omat ajatukset ja tunteet pitää saada kasaan.

Tärkeintä on hyvä mieli

Liikkumiseen voi liittyä kilpailua, johon kuuluu taitojen mittailua, vertailua ja paremmuusjärjestykseen laittamista. Monet lajeista vaativat myös sosiaalisia taitoja, ja ilman niitä ei yleensä pitkälle pötki. Joukkuelajeissa on oltava joukkuepelaaja, jotta mahtuu joukkueeseen tai on hyödyksi joukkueelleen.

On mahdollista, että on loistava koripalloilija, mutta ei ehkä osaa lainkaan taekwondoa. Vaikka ei olisi hyvä kummassakaan lajissa, saattaa nauttia niiden harrastamisesta yhtä paljon kuin palkintoja kahmineet toverit.

Liikkuakseen ei siis tarvitse olla taitava. Tärkeintä on hyvä mieli ja ilo. Tämän mahdollistamisesta olemme vastuussa jokainen.

Etkö sä osaa mitään?

Joskus koulun liikuntatunneista voi muodostua viikoittaisia kiusaustunteja ja hetkiä, jolloin saa kuulla kuinka ei pärjää tai osaa mitään.

Kenenkään taitoja tai kehoa ei tulisi koskaan pilkata. Kehon tiukka kirittäminen aina parempiin suorituksiin ei välttämättä saa kehoa voimaan hyvin. Liikuntaan liitetty kilpailu ei tuota kaikkien mielelle hyvinvointia, sillä urheilu ja kilpaileminen eivät ole kaikille iloista ja toivottua.

Ihminen on aina arvokas sellaisena kuin hän on, ja jokaisella on yhtäläiset oikeudet liikkua omalla tavallaan. Voi käydä niin, että koettuaan pilkkaamista tai ulkopuolelle jättämistä, ei iloa tuottanut liikunta enää tunnukaan mukavalta. Pelko epäonnistumisesta tai kiusatuksi tulemisesta voi estää liikkumisen, vaikka mieli tekisi.

Kannattaa muistaa, ettei kiusaamista tarvitse sietää. Opettajan ja muiden aikuisten tehtävänä on pitää huolta siitä, että myös liikuntatunnit ovat turvallisia. Myös jokaisella oppilaalla on vastuu käytöksestään.

Tarvitsemme liikettä

Liikkuminen tekee kehollemme ja mielellemme hyvää. Koemme onnistumisen kokemuksia, opimme sietämään epäonnistumisia ja uudelleen yrittämistä.

Saamme nauttia myös toisten kanssa yhdessä olemisesta, kenties luonnosta ja kehon tuottamista erilaisista onnen kokemuksista. Liikkuessa keho erittää erilaisia hormoneja, jotka muun muassa saavat meidän mielemme voimaan paremmin.

Kannattaa etsiä itselle sopivia tapoja liikkua eikä lannistua, vaikka ei olisikaan taitava. Kokeilemalla erilaisia asioita saattaa löytää itsestään uusia ulottuvuuksia ja taitoja.

Muista!

  • Jos sinua kiusataan, älä jää asian kanssa yksin. Pyydä apua aikuiselta.
  • Ryhdy kiusatuksi joutuvan kaveriksi ja puolustaa tätä. Vaadi kiusaamattomuutta.
  • Kenelläkään ei ole oikeutta rajoittaa toisen onnen kokemuksia liikkumisen parissa tai tehdä siitä tehdä ikävää kokemusta.

Ideoita liikkumiseen

  • Kävelylenkki äänikirjaa kuunnellen
  • Larppaaminen metsässä
  • Megazone kavereiden kanssa
  • Frisbeegolf
  • Jooga

Koululainen 6/2013

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti