”Tiede on kuin liukumäki joka johdattaa uusiin asioihin” – 8-vuotias Asiya voitti TuKoKe-kilpailun

Kahdeksanvuotias Asiya Yousfi voitti lasten ja nuorten tiedekilpailun. Mikä sai Asiyan kiinnostumaan tiedekokeilujen tekemisestä?

 

Asiyasta tiede on kuin liukumäki tietoon.

Helsinkiläinen Asiya Yousfi, 8, on ollut kiinnostunut tieteestä niin pitkään kuin hän muistaa. Luonnon tutkiminen on Asiyan mielestä kaikkein hauskinta puuhaa.

– Olen tutkinut kiviä ja jääkauden jättämiä jälkiä, sienten itiöitä, hyönteisiä, kuoriaisia, kasveja sekä eläimiä. Vietän mielelläni aikaa tutkimusten parissa ja pidän erityisesti pieneliöiden havainnoinnista, Asiya kertoo.

Kun Asiya kuuli äidiltään tieteistä ja tekniikasta kiinnostuneille lapsille ja nuorille tarkoitetusta Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailusta, hän innostui heti ja päätti osallistua kisaan.

Tutkimusaiheen valinta oli helppoa: Asiya oli kiinnostunut rantavesissä näkemästään rakkolevästä ja päätti tutkia sitä. Hän opetteli ensin tunnistamaan eri lajeja ja luki tietokirjallisuutta. LuontoPortin nettisivuilta löytyi myös paljon hyödyllistä tietoa.

– Päädyin tutkimaan rakkohaurua ja vertaamaan sitä ahdinpartaan. Tein rannalla muistiinpanoja levien seasta löytämistäni pieneliöistä. Lisäksi otin molempia leviä purkeissa mukaan kotiin, jossa havainnoin ja tutkin niitä mikroskoopilla, Asiya kertoo viimekesäisen kilpailukokeensa suorittamisesta.

Näytteiden keräämisen jälkeen hän laittoi levänäytteitä mikroskoopin näytelevylle ja otti niistä kuvia.

– Tutkittuani leviä perinpohjaisesti, kirjoitin havainnoistani raportin, jolla osallistuin TuKoKe-kilpailuun.

Asiya on tehnyt tiedekokeita kotikaupungin rannoilla.

 

Liukumäki tietoon

Asiyan kilpailutyön nimeksi muotoutui ”Rakkohauru Itämeren avainlajina”, sillä rakkohauru on elintärkeä suurelle osalle Itämeren lajeista. Asiya voitti työllään 1. sijan TuKoKe-kilpailun 3–6-luokkalaisten sarjassa. Kisan tuomaristo kiinnitti huomiota kilpailutyöstä välittyvään innostukseen, analyyttiseen havaintojen käsittelyyn, työn huolelliseen viimeistelyyn ja tutkimuksen kehitysmahdollisuuksien pohtimiseen.

Kilpailun voitto tuntui Asiyasta todella hienolta.

– Kisamenestys on innostanut minua tutkimaan ja pohtimaan maailmankaikkeutta. On hienoa oppia ja oivaltaa uusia asioita. Maailmassa riittää niin paljon ihmeteltävää. Toivon, että oppisin sukeltamaan, jotta voisin snorklata ja katsella, miltä vedenalaiset metsät näyttävät vetten pyörteissä ja mitä kaikkea vedenpinnan alta löytyy.

Asiyan mielestä tieteessä kaikkein parasta on juuri uuden oivaltaminen.

– On hauskaa etsiä tietoa ja ymmärtää entistä syvemmin, Asiya innostuu.

Tiedeharrastuksen lisäksi Asiya tykkää uida, hiihtää, pyöräillä ja pelata shakkia. Hän lukee myös ahkerasti kirjoja ja puuhastelee käsitöiden ja taiteiden parissa. Nuori tutkija haluaa kannustaa muitakin lapsia ja nuoria tieteen pariin.

– Tiede on kuin liukumäki, joka johdattaa aina uusiin asioihin. Tiedekokeilujen tekeminen on huippuhauskaa puuhaa.

Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailu on suunnattu 4–20-vuotiaille tieteistä ja tekniikasta kiinnostuneille lapsille ja nuorille. Kilpailuun voi osallistua tutkimus- tai keksintöprojektilla yksin tai ryhmässä. Kisaan osallistuminen on maksutonta. Lisätietoja kilpailusta: tukoke.tek.fi.

Juttu on julkaistu Koululainen 8/21 -lehdessä.

Tee itse tieteellisiä kokeita

Kokeile Asiyan muistisääntöä tieteellisiin kokeisiin: Hillaa Kermalla, Tuoksuu Aivan Rämeeltä.

  1. Tieteellisen menetelmän muistisääntö aukeaa, kun poimit lauseesta sanojen alkukirjaimet. Näin muistat tieteellisen menetelmän vaiheet: Hillaa -> Havainnointi, Kermalla -> Kysymys, Tuoksuu -> Testi, Aivan -> Aineisto, Rämeeltä -> Raportti.
  2. Mieti itseäsi kiinnostavaa aihetta ja havainnoi sitä sekä etsi lisätietoa.
  3. Kirjoita ylös mieleesi tulevia kysymyksiä ja arvaa parhaasi mukaan, mitkä olisivat oikeat vastaukset.
  4. Suunnittele miten voit testata ja kokeilla esittämiäsi kysymyksiä.
  5. Kerää tutkimustasi varten aineistoa. Tee johtopäätökset havaintojesi pohjalta.
  6. Lopuksi raportoi tutkimuksesi tuloksista. Työstä kannattaa aina kirjoittaa pieni tai vaikka suurempikin kirjoitelma ja kertoa siitä kavereille ja perheelle. Jos haluat osallistua tiedekilpailuun, muista pyytää osallistumiseen lupa vanhemmaltasi.
  7. Kirjastosta löytyy useita tiedekokeilukirjoja, joista saa vinkkejä omiin tutkimuksiin. Välineiksi riittävät useimmiten muistiinpanovälineet ja kodin tarvikkeet. Jos innostut tieteen tekemisestä, voit kysyä vanhemmiltasi ja opettajiltasi sekä kirjaston henkilökunnalta neuvoja pulmallisten tilanteiden ratkomiseksi.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti