Joulukuusi
Tiesitkö, että joulukuusi on peräisin Baltiasta? Riikan kaupungin historiallisissa arkistoissa kerrotaan, että joulukuusia olisi käytetty Riikassa jo vuonna 1510.
Arkistot kertovat, että Naimattomien kauppiaiden kilta eli Mustapäiden veljeskunta halusi juhlistaa vuoden lyhyintä päivää polttamalla suurimman kuusen, jonka he löysivät. Kuusi olikin niin suuri kooltaan, ettei sitä voinutkaan polttaa, sillä muuten lähistön talot olisivat olleet vaarassa palaa. Mustapäät kokoontuivat yhteen päättääkseen, mitä kuuselle pitäisi tehdä. Sillä aikaa, kun Mustapäät keskustelivat kuusen kohtalosta, riikalaiset lapset koristelivat kuusen niin kauniisti, että Mustapäät halusivatkin tehdä kuusen koristelusta perinteen vuoden lyhyimmälle päivälle, eli 21.–22. joulukuuta!
Tallinnassa kerrotaan puolestaan, että siellä ensimmäinen joulukuusi olisi koristellut vuoden lyhyintä päivää jo vuonna 1441 Mustapäiden ansiosta. Molemmat osapuolet pääsivät kuitenkin sopuun siitä, kuka oli pystyttänyt ensimmäisen joulukuusen. Kun ensimmäinen joulukuusi pystytettiin, Riika ja Tallinna olivat samaa maata Liivinmaata. Tällöin maailman ensimmäinen joulukuusi oli Liivinmaassa.
Joulukalenteri
Joulukalenteri on tullut Suomeen vasta vuonna 1947, etkä varmaankaan arvaisi, että juuri partiolaiset toivat tämän ultrasuositun perinteen Suomeen. Suomessa kalenterit olivat aluksi todella huonosti myyviä tuotteita, sillä suomalaiset eivät vielä ymmärtäneet niiden ideaa. Kuitenkin jo seuraavina vuosina joulukalenterit alkoivat saada enemmän huomiota. Nykyään voit ostaa kaupasta jopa sellaisia kalentereita, jotka sisältävät pieniä leluja ja suklaata!
Joulupukki
Tiesitkö, että joulupukin taustalla oli 300-luvulla elänyt Myran piispa Pyhä Nicolaus? Jos olet joskus selaillut joulukuun kalenteria tarkasti, olet saattanut huomata, että vietämme joulukuun 6. päivä itsenäisyyspäiväämme ja Pyhän Nicolauksen päivää. Legendan mukaan Pyhä Nicolaus oli tunnettu hyväntekijä ja lapsiin paljon huomiota kiinnittävä piispa. Tämän takia Pyhää Nicolausta pidettiin keskiajalla lasten suojelijana. Joulupukki sai tunnetun hahmonsa vasta 1881, kun Thomas Nast julkaisi piirroksensa Merry Old Santa Claus (Hyvä vanha Joulupukki), jossa joulupukki jo näytti suunnilleen samalta kuin nykyään.
Tonttu
Tontut ilmestyivät suomalaisiin uskomuksiin ensiksi 1800-luvulla haltiatonttuina. Sitten joulutontut ilmaantuivat länsimaiseen jouluperinteeseen. Joulutonttujen uskottiin jakaneen lahjoja Joulupukin sijaan, mutta nykyään niiden uskotaan auttavan Joulupukkia tarkkailemalla lasten käytöstä, valmistamalla lahjoja ja jakamalla osan lahjoista.
Lähteet:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tonttu
https://yle.fi/uutiset/3-8551062
https://yle.fi/uutiset/3-8503451
https://fi.wikipedia.org/wiki/Joulupukki#Historiaa
Kommentit
Oma kommentti