Tietoa J.K.Rowlingista

Haluaisin tietää J. K. Rowlingista enemmän tietoa. Esim. syntymäaika, onko sisaruksia, missä asuu ja muuta sellaista. Voisitko myös kertoa, missä Harry Pottereita kuvataan. PS. Tää palsta on ihan paras!

Vastaus:
Joanne Kathleen Rowling
on Harry Potter -kirjasarjan luoja. Hän syntyi 31. heinäkuuta vuonna 1965 Yatessä, Englannissa, ja hän vietti lapsuutensa Chepstow’ssa, jossa Jo kävi myös peruskoulun. Joannella on pari vuotta nuorempi sisko, Dianne.

Rowling opiskeli yliopistossa ranskaa ja valmistumisensa jälkeen hän lähti opettamaan englantia Portugaliin, missä hän tapasi ensimmäisen aviomiehensä. Parille syntyi Jessica-tytär vuonna 1993, mutta avioeron jälkeen Joanne palasi tyttärensä kanssa lähemmäksi synnyinseutujaan. Vuonna 2001 Rowling meni naimisiin Neil Murrayn kanssa ja parille syntyi David-poika vuonna 2003 ja kaksi vuotta myöhemmin syntyi tytär Mackenzie.

 

Idean Harry Potterista Joanne sai ruuhkajunassa työmatkalla 1990-luvun alkupuolella, ja useiden vuosien kuluttua siitä julkaistiin ensimmäinen Potter vuonna 1997. Pottereista tuli nopeasti myyntimenestyksiä ympäri maailman ja ensimmäisen osan eli Viisasten kiven elokuvaversio ilmestyi teattereihin vuonna 2001. Viimeinen Potter-kirja ilmestyi vuonna 2007. Sen leffaversio on kaksiosainen, joista ensimmäisen osan ensi-ilta oli marraskuussa ja toinen osa ilmestyy teattereihin heinäkuussa 2011.

Koko elokuvasarja on kuvattu ympäri Britanniaa niin Lontoossa, muun muassa King Crossin juna-asemalla ja eläintarhassa, kuin Oxfordin yliopistokaupungissakin. Esimerkiksi Tylypahkan noita- ja velhokoulun kohtauksia on kuvattu Alnwickin linnassa, Northumberlandissa.

Kommentit

Oma kommentti