Tietoa lammaskoirista

Tahtoisin tietoa shetlanninlammaskoirista, sillä en itse löydä netistä tietoa. Ja kirjastosta ei löydy kirjaa, jossa kerrottaisiin shelteistä. Olisi kiva, jos vastaisit.

Vastaus:
Shetlanninlammaskoira on yksi maamme yleisimmistä roduista, vaikka se putosi kymmenen suosituimman rodun listalta niukasti. Viime vuonna shelttipentuja rekisteröitiin 863 kappaletta ja rotu oli rekisteröintilistan sijalla 11. Rotu kuuluu ryhmään yksi, eli lammas- ja karjakoiriin. Se oli oman ryhmänsä toiseksi suosituin rotu.

Ulkonäöltään sheltti muistuttaa collieta, mutta on huomattavasti pienempi: uroksilla säkäkorkeus on 37 senttiä ja nartuilla sentin vähemmän. Värimuunnoksia on useita.

Alun perin shelttejä on käytetty paimenkoirina, mutta nykyään monet yksilöt päätyvät mukaviksi ja aktiivisiksi seurakoiriksi. Energisen luonteensa vuoksi minicolliet tarvitsevat runsaasti liikuntaa ja puuhastelua. Ketteryytensä ja nopeutensa vuoksi rotu on ihanteellinen muun muassa agilityyn.

Kaikista koirarotukirjoista löytyy varmasti esittely sheltistä, ja kannattaa kysyä omasta lähikirjastosta suomenkielistä Shetlanninlammaskoira-nimistä kirjaa. Lisäksi kannattaa tutustua rotujärjestön nettisivuihin osoitteessa www.shetlanninlammaskoirat.fi.

 

Kommentit

Oma kommentti