Tuukka Taponen sai ensimmäisen autonsa 2,5-vuotiaana: – Ajaminen on kivaa

Tuukka Taponen, 16, on ensimmäinen suomalainen kartingin maailmanmestari. Hän sai oman auton jo 2,5-vuotiaana.

Mikä autourheilussa viehättää eniten, Tuukka Taponen?

Kilpaileminen muita vastaan. Autolla ajaminen on kivaa! Olen syntymästäni asti ollut radoilla mukana, sillä isäni ajoi ennen jokamiesluokassa. 2,5-vuotiaana minulle ostettiin oma kartingauto, ja aloin itsekin ajaa. Vahvuuteni on, että sopeudun nopeasti uuteen rataan ja autoon. Vaikka en aina olisi kaikista nopein, olen silti aina nopea. Kielitaidossa minulla olisi vielä parantamisen varaa.

Mitkä ovat suurimpia saavutuksia urallasi tähän mennessä?

Niitä on monta, mutta suurin on ehkä kartingin maailmanmestaruus ensimmäisenä suomalaisena koskaan. Lisäksi se, että pääsin Ferrarin junioriakatemiaan, jossa saan kaiken tuen, kuten asumisen sekä henkistä ja fyysistä valmennusta. Tavoitteeni on olla seuraava suomalainen F1-voittaja.

Miltä uusi kotisi Italian Maranellossa vaikuttaa?

Minulla on siellä oma huone yhteisessä asuntolassa muiden kuljettajien kanssa. Muutin mukanani vain vaatteet. Myöhemmin sain huoneeseeni simulaattorin, jonka parissa voin viettää aikaa. Minun täytyy tehdä kaikki itse pyykinpesusta alkaen. Perheeni ei kulje kisareissuillani mukana vaan käy katsomassa noin yhden kisan vuodessa.

Ketkä ovat idoleitasi?

Kimi Räikkönen on yksi idoleistani. Ihailen myös formulakuljettaja Charles Leclerciä ja Valtteri Bottasta. Kun korona vuonna 2020 alkoi, kävin Valtterin kanssa ajamassa kaksi kertaa kartingia. Ehkä tulevaisuudessa voimme ajaa Valtterin kanssa formuloissa vastakkain. Jos kaikki menee hyvin, olen viiden tai kuuden vuoden päästä edennyt Formula 1 -luokkaan.

Mitä rutiineja sinulla on ennen kilpailuja?

Juuri ennen kisaa istun hiljaa ja keskityn. Mietin, mitä voisin parantaa edellisestä vedosta, mutta ei ole hyvä, jos rupeaa ajattelemaan liikaa.

Mistä kouluaineista on hyötyä autourheilussa?

Liikunnasta, fysiikasta ja englannista. Autourheilussa mennään syvälle fysiikkaan ja mietitään esimerkiksi aerodynamiikkaa. Sain peruskoulun suoritettua, vaikka minulle kertyi ysiluokalla 270 matkapäivää vuodessa. Olin paljon pois koulusta ja tein itsenäisesti tehtävät. Nyt opiskelen autourheilumekaanikoksi. Koulu ei ole minun juttuni, mutta se on vain pakko hoitaa.

Jos et olisi formulakuski, missä ammatissa näkisit itsesi?

Jos pitäisi valita jokin toinen urheilulaji, niin salibandy olisi mukavaa. Se oli toinen harrastukseni pienenä, kun en vielä reissannut niin paljon.

Millaisista elokuvista pidät?

En ole oikein elokuvien katsoja tai musiikin kuuntelija, mutta pitkillä lennoilla esimerkiksi Dubaihin ja Kuwaitiin on täytynyt keksiä jotakin tekemistä. Silloin olen katsonut elokuvia. Tykkään sellaisista leffoista, joissa on draamaa. Lyhyemmät lennot, kuten kolmen tunnin lento Italiaan menee nukkuessa ja vain ollessa.

Mitä asioita kaipaat Suomesta?

En koe koti-ikävää mutta kaipaan suomalaista ruokaa, kuten kinkkukiusausta, kana- ja kalakeittoa sekä nakki- ja jauhelihakastiketta. Vaikka Italiassa ruoka on parempaa, täällä on vähemmän vaihtoehtoja.

Tuukka Taponen katsoo kameraan, hän on pukeutunut ajohaalareihinsa.

Tuukka Taponen

  • Kuka: 16-vuotias autourheilija. Ajaa tällä hetkellä Formula 4 -luokassa.
  • Mistä: Kotoisin Lohjalta, asuu nykyään Italian Maranellossa.
  • Saavutuksia: Vuonna 2021 voitti ensimmäisenä suomalaisena kartingin maailmanmestaruuden. Tänä vuonna hän aloitti Ferrarin junioriakatemiassa.

Juttu on julkaistu Koululainen 3/2023-lehdessä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti