Vaihto-oppilas on kuin isoveli

Vaihto-oppilas
perheen lapsen ja 
vaihto-oppilaan 
välille voi syntyä 
syvä ystävyys 
ikäerosta huolimatta.

10-vuotiaan Eliel Liimataisen 18-vuotias isoveli tuli eräänä päivänä koulusta kotiin ja kertoi, että hänen kanssaan samassa koulussa oleva, 17-vuotias vaihto-oppilas Pedro Reis etsii uutta perhettä. Elielin äiti ehdotti oitis, että he voisivat ottaa Pedron luokseen.

Asiasta keskusteltiin perheen kesken. Eliel oli ainoa, joka ei ollut ajatuksesta kovin innoissaan. Keskustelun edetessä hän alkoi kuitenkin innostua ajatuksesta.

Heti osaksi perhettä

Pedro tuli käymään perheen luona yhdessä vaihto-oppilasjärjestö AFS:n tukihenkilön kanssa. Vierailun jälkeen Pedro ilmoitti, että olisi halukas muuttamaan perheeseen.

– Ensin ajattelin, että onko hänet pakko ottaa meille. Mutta Pedron tavattuani huomasin, että hänhän on todella kiva poika: vitsikäs ja liikunnallinen, Eliel kertoo.

– Muutaman päivän jälkeen Pedro oli jo ihan kuin perhettämme. Tuntui, kuin hän olisi aina ollut meidän luonamme, Eliel kuvailee.

Perhe oli puhunut jo vuosia aikaisemmin, että olisi mukavaa ottaa vaihto-oppilas osaksi perhettä, mutta ongelmaksi muodostui tilanpuute: heillä ei ollut antaa vaihto-oppilaalle omaa huonetta. Tätä ongelmaa ei enää ole, sillä Eliel luovutti oman huoneensa Pedrolle.

Elielin tavarat ovat edelleen huoneessa, mutta käytännössä huone on Pedron. Eliel joutuu nyt hetkellisesti nukkumaan vanhempiensa kanssa. Hän kuitenkin kestää sen, sillä tiedossa on, että järjestely on väliaikainen.

vaihto-oppilas-2

Yhteisiä harrastuksia

Elieliä ja Pedroa yhdistää vahvasti liikunnallisuus. Talvella Pedro innostui luistelusta. Aluksi hän kävi vaihto-oppilaskavereidensa kanssa luistelemassa Helsingin keskustassa Rautatientorilla, mutta lopulta innostus vei Pedron jääkiekon pariin. Kaukaloissa alettiin käydä yhdessä Elielin ja perheen isän kanssa.

Pedrolla on Brasiliassa 13-vuotias Luca-veli, joten Pedro on tottunut toimimaan itseään nuorempien kanssa.

– Pedron ja minun ikäero ei haittaa yhtään. Hän ottaa minut aina mukaan erilaisiin tekemisiin, Eliel vahvistaa.

vaihto-oppilas-3

Tukena opiskelussa

Eliel ja Pedro puhuvat keskenään sekä suomea että englantia. Eliel aloitti juuri 
koulussa englannin opiskelun, jossa Pedro häntä avustaa. Vaihtari-isoveljensä ansiosta Elielillä on enemmän uskallusta puhua kieltä kuin monella ikätoverilla.

Pedro osaa suomea jonkin verran, mutta ei opiskele sitä enää aktiivisesti.
– Suomi on niin vaikeaa! Ajattelen, että Elielin on tulevaisuuden kannalta tärkeämpää oppia englantia kuin minun suomea, Pedro pohtii.

Mietteitä tulevasta

Kesäkuun lopussa Pedro palaa takaisin Brasiliaan. Hän uskoo, että tulee jatkossakin olemaan tekemisissä perheen kanssa. Toiveena on, että perhe pääsisi käymään Brasiliassa ja hän voisi vierailla Suomessa.

– Rakastan heitä. Kaikki perheessä ovat hauskoja, huumorintajuisia, meneviä ja seurallisia, Pedro listaa.

Eliel on miettinyt asioita pidemmälle.

– Olen ajatellut mennä 17-vuotiaana vaihto-oppilaaksi Brasiliaan. En tosin vielä ole kertonut suunnitelmistani Pedrolle, Eliel paljastaa pilke silmäkulmassa.

Koululainen 6/2014

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti