Viisi mielenkiintoista alkuperäiskansaa

Tiedätkö, mikä alkuperäiskansa metsästi bumerangeilla tai kehitti hyppytanssin? Vanhoja kansoja katoaa koko ajan, mutta onneksi osa on vielä olemassa.

Mikä alkuperäiskansa?

Alkuperäiskansat ovat tiettyjen alueiden tai maiden alkuperäistä väestöä. Heillä on yleensä oma kulttuuri ja kieli, mutta he ovat usein köyhempiä kuin muut kansalaiset. Maailman väestöstä noin 5 % on alkuperäiskansoja.

Alkuperäiskansoja katoaa kotimetsien kaatamisen, ilmastonmuutoksen ja työttömyyden takia. Heidän mukanaan iso osa maapallon harvinaisista kielistä on katoamassa.

1. Intiaanit

Keitä he ovat? Eri intiaaniheimot ovat Pohjois-, Väli- ja Etelä-Amerikan alkuperäisiä asukkaita. Nimitys intiaani tulee siitä, että löytöretkeilijä Kristoffer Kolumbus luuli Amerikkaan purjehtiessaan saapuneensa Intiaan.

Miten tunnistat? Vaatetus riippuu heimon asuinpaikasta. Intiaaniasuja on koristeltu sulilla ja kenkinä ovat usein olleet mokkasiinit. Intiaanit käyttävät värikkäitä perinneasujaan nykyään enimmäkseen juhlissa.

Tiesitkö tämän? Intiaaniheimoja katosi paljon, kun eurooppalaiset saapuivat Amerikkaan. Intiaanit uskovat, että eläimillä ja luonnolla on yliluonnollisia voimia. Jotkut heimot ovat veistäneet toteemipaaluja. Intiaanien uskomusten mukaan jokaisella ihmisellä on oma toteemieläin tai -kasvi.

2. Maasait

Alkuperäiskansa Maasait ovat Afrikan tunnetuimpia heimoja.Keitä he ovat? Maasait asuvat Keniassa ja Tansaniassa ja ovat Afrikan tunnetuimpia heimoja. He jatkavat yhä paimentolaisen elämäänsä ja kasvattavat karjaa, mutta osa työskentelee myös kaupungeissa.

Miten tunnistat? Maasait tunnistaa punaisesta asusta ja siitä, että useimmat heistä ajelevat päänsä kaljuiksi. He käyttävät paljon värikkäitä nahasta ja helmistä tehtyjä koruja, joista voi päätellä mihin heimoon henkilö kuuluu.

Tiesitkö tämän? Maasaiden seremonia on hyppytanssi, jossa nuoret soturit pomppivat ilmaan. Näin he osoittavat voimiaan ja notkeuttaan. Soturi on arvostettu ammatti maasaiden keskuudessa.

Aboriginaali3. Aboriginaalit

Keitä he ovat? Aboriginaalit ovat Australian alkuperäistä väestöä. Alunperin he olivat keräilijöitä ja metsästivät mm. bumerangien avulla.

Miten tunnistat? Heimot ovat koristelleet ihoaan vartalomaalauksilla, joiden maalit on tehty luonnonmateriaaleista. He ovat tehneet jo tuhansia vuosia sitten hienoja luolamaalauksia.

Tiesitkö tämän? Aboriginaalit uskovat, että he ovat osa luontoa ja heidän velvollisuutensa on kunnioittaa maata. Maa ei kuulu heille, vaan he maalle.

4. Saamelaiset

Keitä he oSaamelainenvat? Saamelaiset asuvat Norjan, Suomen ja Ruotsin Lapissa sekä osassa Venäjää. He puhuvat saamen kieliä ja ovat eläneet mm. poronhoidolla. Suomessa on noin 9000 saamelaista.

Miten tunnistat? Perinteinen asu on saamenpuku, jota saamelaiset käyttävät nykyään lähinnä juhlissa. He puhuvat saamen kieliä.

Tiesitkö tämän? Voit kuunnella myös saamenkielistä musiikkia. Saamen kielillä tehdään mm. pop-musiikkia, heviä ja lastenlauluja. alkuperäiskansaa

Korowai5. Korowait

Keitä he ovat? Korowai-heimo asustaa Papua-Uuden-Guinean viidakossa suojassa muulta maailmalta. Kesti pitkään, ennen kuin heimon jäsenet tapasivat valkoisia ihmisiä.

Miten tunnistat? Korowait asuvat eristyksissä ja rakentavat majansa korkealle viidakon puihin. Perinteisenä asuna on ruohohame.

Tiesitkö tämän? Heimo on tullut aiemmin tunnetuksi ihmissyönnistä.

Koululainen 4/2013

Kommentit

Oma kommentti