Ystävä pahoittaa mielen – miten toimia?

Joskus ihminen, jota pidät ystävänäsi, onkin inhottava. Mitä silloin pitäisi tehdä?

1. Olet sopinut meneväsi ystäväsi kanssa huvipuistoon, mutta juuri ennen lähtöä hän ilmoittaa, ettei tulekaan kanssasi.

– Tuntuu kurjalta, kun jotain odotettua perutaan juuri ennen lähtöä. Saatat olla pettynyt, surullinen, vihainenkin, ja sinulla on oikeus kaikkiin niihin tunteisiin. Kysy kaveriltasi, miksi hän perui niin yllättäen, ja sano, että se tuntui sinusta pahalta.

Voihan olla, että hänellä ei vaikka ollut rahaa, eikä hän kehdannut kertoa siitä. Muista, että vaikka ystäväsi käyttäytyisikin typerästi, se ei tee hänestä huonoa ihmistä. Sano haukkumisen sijaan vaikkapa, että: ”Käytöksesi tuntui minusta kurjalta. Voisimmeko puhua siitä?”

2. Bestiksesi on kertonut eteenpäin tärkeän salaisuuden, jonka olit uskonut vain hänelle. Nyt koko luokka tietää siitä.

– Luottamuksen pettäminen herättää monenlaisia ajatuksia. Olet pettynyt ja nolo, koska kaikki tietävät henkilökohtaisen asiasi. Kerro bestiksellesi, että sinusta tuntuu hirveältä ja kysy, miksi hän levitteli asioitasi muille.

Puhu myös läheisen aikuisen ihmisen kanssa, joka voi tarvittaessa ottaa yhteyttä ystävääsi tai tämän vanhempiin. Ketään ei tarvitse syytellä, mutta olisi hyvä purkaa tilanne ja miettiä, kuinka sen voisi estää toistumasta.

3. Kaverisi viihtyy seurassasi yhtenä päivänä, mutta toisena hylkää joukon ulkopuolelle.

– Taas kannattaa aloittaa kysymällä suoraan mikä on vialla. Ehkä kaverisi ei ole tullut ajatelleeksi, että hänen käytöksensä loukkaa sinua. Jos kaveri ei osaa vastata ja jatkaa töykeää käytöstään, voit miettiä, olisiko ryhmässäsi joku muu, kenen kanssa olisi mukavampi viettää aikaa. Muista, että sinua ei saa kohdella miten tahansa, vaan ansaitset ystävällisiä ihmisiä ympärillesi.

Usein yritämme piilotella tunteitamme, jotta vaikuttaisimme cooleilta. Paljon tärkeämpää olisi puhua paha olo ulos. On täysin okei itkeä ja huutaa, jos siltä tuntuu. Jos olet niin vihainen, ettet tiedä mitä tehdä, kävele pois paikalta ja hengitä syvään. Esimerkiksi juokseminen purkaa vihaa ja raivoa tavalla, josta ei ole haittaa kenellekään.

Asiantuntijana suunnittelija Tiia Posa Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

 

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti