Heti maanantaiaamuksi sovitun haastattelun alussa ZoneVD eli Joona Leppälä, 28, pahoittelee, että näyttää vähän väsyneeltä. Edellisyönä unet ovat jääneet vähiin, sillä tähtien tiirailu on vienyt voiton koisaamisesta.
– Yritin kuvata tähtiä, mutta en tietenkään saanut yhtään onnistunutta kuvaa, hän harmittelee.
Suunnitteilla on silti jo uusi reissu tähtitaivaan alle kamera mukanaan. Avaruudessa riittää kiinnostavaa tutkittavaa niin paljon, että siitä voisi kirjoittaa vaikka kuinka monta kirjaa. Yhden avaruusaiheitakin käsittelevän kirjan on nyt kirjoittanut ZoneVD-nimimerkillä Youtubessa tunnettu Joona.
– Tein kirjasta sellaisen, millaisen haluaisin itse lukea. Avaruuden lisäksi kirjan myötä on mahdollisuus oppia esimerkiksi koirien historiasta, ensimmäisistä ihmisistä ja pyramideista. Kirjassa pohditaan myös sitä, miten maailma aikanaan loppuu.
Kirjastoauto auttoi ZoneVD:n tiedonjanoon
Joonan intohimo universumin syntytarinoita, Uranuksen kiertoratoja ja muita avaruuden ihmeitä kohtaan juontaa juurensa lapsuuteen, jolloin hän luki Mauri Kunnaksen avaruuskirjaa.
– Olen aina ollut utelias pohtimaan ja selvittämään vastauksia mieleen heränneisiin kysymyksiin.
Tiedonjanoinen Joona oli tuttu näky lapsuuden kotikaupunkinsa Ylivieskan kirjastoauton tiedekirjahyllyn luona.
– Koulussa minulla oli hyviä opettajia, jotka olivat innoissaan opettamastaan aiheesta. Opin kyselemään heiltä ”tyhmiä kysymyksiä”, joiden myötä opin lisää. Vaikka oikeastihan tyhmiä kymyksiä ei ole olemassa!
Jo ennen ZoneVD kiehtovan tiedon jäljillä -teosta Joona jakoi oppimiaan kiinnostavia faktoja Youtube-videoillaan. Videoiden kommenttikenttä paljastaa, että tiedevideot ovat varsin pidettyjä.
– Ensin ajattelin, että nörtteilyni ei kiinnosta ketään. On ollut mahtavaa huomata, miten seuraajani ovat innostuneet tiedevideoista. Toivoisin, että voisin olla joillekin samanlainen innoittaja kuin opettajani olivat minulle.
Mistä tunnistaa, onko tieto totta vai valhetta?
Kirjoitustaito kehittyi noin 5 000 vuotta sitten. Muinaisten sumerien luoman taidon lisäksi tiedekirjan kirjoittaminen vaati Joonalta monien lähteiden lukemista ja tiedon luotettavuuden arviointia.
– Halusin olla varma, että kirjoittamani tieto on oikeaa. Siksi tarkistin, kerrotaanko sama asia samalla tavalla useammassa eri lähteessä.
Joona arvioi, että kirjan kappaleiden lähdemäärä vaihtelee viiden ja kahdenkymmenen välillä. Kun kappaleita on yli 40, ei tarvitse olla matemaatikko laskeakseen, että yhteensä Joonan käyttämiä kirjoja, tutkimuksia ja artikkeleita on monta sataa. Vaikka tietoa oli saatavilla paljon, aina oikean tiedon löytäminen ei ollut helppoa.
– Joistakin asioista kerrottiin eri lähteissä ihan eri tavalla. Esimerkiksi muinaisen Rooman ihmismäärä vaihteli lähteissä niin paljon, että en tiennyt, mikä niistä on todenmukaisin. Siksi päätin jättää sen kohdan kokonaan pois kirjasta.
Ihastusta ilmassa
Rakastuneen ihmisen hormonituotanto muuttuu ja ihastus pyörii mielessä taukoamatta. Kirjassa rakkautta käsitellään kemian näkökulmasta. Joona muistaa vielä hyvin oman ensi-ihastuksensa alakouluajoiltaan.
– Olin monta vuotta ihastunut tyttöön, jonka kanssa olimme samalla luokalla eskarista kutosluokalle.
Joona muistaa supisseensa ystävilleen ihastuksestaan, joka lennätti vatsanpohjassa perhosia. Koskaan hän ei kuitenkaan kertonut ihastuksestaan sen kohteelle itselleen.
– En tiedä, tunnistaisiko hän itseään, jos sattuisi lukemaan Koululaista.
Seuraavaksi ZoneVD:ltä sarjiksia ja pelejä?
Seuraavaksi Joona kenties julkaisee oman sarjakuvalehden. Ainakin materiaalia sellaiseen olisi jo vuosien takaa.
– 10-vuotiaana aloin piirtää Hesa ja Vesa -sarjakuvaa. Annoin vanhemmilleni joululahjaksi 12-sivuisen sarjakuvan, jonka sivut olin niitannut yläreunasta yhdeksi lehdeksi. Vanhempani pitivät siitä, ja jatkoin piirtämistä.
Tänä syksynä Hesan ja Vesan tarinat ovat heränneet uudelleen henkiin, kun Joona on alkanut piirtää niitä uudelleen somessa julkaistavaksi.
– Minua harmitti, että en ollut piirtänyt pitkään aikaan. Hesa ja Vesa ovat nopeita piirtää, joten päätin, että joka ilta ennen nukkumaanmenoa kerron jonkin tarinan. Olen julkaissut niitä Instagramissa ja Twitterissä, itsekin nettisarjakuvien lukemisesta pitävä Joona kertoo.
Joonan haaveissa on myös julkaista oma strateginen lautapeli, jonka suunnittelutyö on jo pitkällä. Pelisuunnittelun lisäksi hänellä on työn alla muita juttuja, joita hän ei vielä suostu tarkemmin paljastamaan.
– Minulla riittää projekteja, joista olen innoissani, ja se on ihan parasta. Elämä tuntuu ihan tylsältä, jos ei ole mitään kivaa, mitä odottaa.
Kommentit
Oma kommentti