5 pelottavaa myrkkyotusta

Monet pelottavat eläimet ovat melko pieniä. Näistä otuksista kannattaa pysyä kaukana.

1. Brasilianvaeltajahämähäkki

hamahakki

Brasilianvaeltajahämähäkkien sukuun kuuluu maailman myrkyllisimpiä hämähäkkejä. Ne ovat luonteeltaan äkäisiä ja puolustautuvat herkästi puremalla. Nämä otukset viihtyvät tropiikissa: Väli-Amerikassa ja Etelä-Amerikassa.

Hämähäkit tykkäävät liikkua banaaniviljelmillä, ja niitä on päätynyt vahingossa banaanilaivoissa Eurooppaankin. Jotkut rohkeat pitävät näitä hämyreitä myös lemmikkeinä terraariossa.

2. Velhokala

velhokala

Velhokala eli kivikala on maailman myrkyllisimpiä kaloja. Sen iho on tumma ja muhkurainen ja se näyttää erehdyttävästi kivenlohkareelta. Otus on noin 40 cm pituinen, mutta vaikea havaita, koska se lymyää paikoillaan meren pohjassa.

Joskus se myös peittelee itseään hiekalla. Velhokala viihtyy etenkin koralliriuttojen lähistöllä. Kalan selässä on piikkejä, joissa on myrkkyä. Ei kannata tallata sen päälle!

3. Aavikkotaipaani 
ja mustamamba

mustamamba

Myrkyllisin maalla elävä käärme on aavikkotaipaani, joka luikertaa Australian autioilla sisämailla. Otus kasvaa jopa 2,5 metrin pituiseksi. Se on arka, eikä siihen törmää helposti.

Enemmän harmia ihmisille on Afrikassa elävästä mustamambasta. Se on pisin myrkkykäärme Afrikassa. Luikero on yleensä noin 2,5-metrinen, mutta voi kasvaa jopa nelimetriseksi. Se on maailman nopein maalla elävä käärme ja voi singahtaa yli viisi metriä sekunnissa.

Nimensä käärme on saanut mustasta suustaan. Otus on arka, mutta täpärässä tilanteessa se puolustautuu. Yllättävää on se, että söpön näköinen mangusti saalistaa mamboja. Mangustilla on uskomaton vastustuskyky käärmeiden myrkylle.

4. Kuutiomeduusa

kuutiomeduusa

Kuutiomeduusa on yksi maailman myrkyllisimpiä eläimiä. Sukuun kuuluu monta lajia, joista etenkin australiankuutiomeduusa on vaarallinen. Sitä sanotaan myös meriampiaiseksi. Sen lonkerot voivat olla kolmemetrisiä ja niissä on myrkkykapseleita.

Otus on melkein läpinäkyvä ja vaikea huomata. Kuutiomeduusaan voi törmätä huonolla onnella uimareissulla esimerkiksi Thaimaassa ja Australian rannikolla.

5. Pallokala

fugu-pallokala

Pallokala on hassun näköinen mutta pelottava otus. Kun se pelästyy, se imaisee itsensä täyteen vettä tai ilmaa ja pullistuu palloksi. Fugu-nimisestä pallokalalajista tehdään myös ruokaa.

Japanissa on pallokalaravintoloita, joissa kokataan näitä myrkyllisiä eväkkäitä. Kala tarjotaan raakana ja siitä poistetaan myrkylliset kohdat. Kokin täytyy saada erityinen lupa, ennen kuin saa valmistaa pallokala-annoksia.

Koululainen 11/2013

Nämä ovat lukijoiden mielestä pelottavimmat eläimet:

1. Käärmeet
”Niitä ei välttämättä huomaa ja sitten ne voivat yhtäkkiä puraista.”

2. Linnut ja karhu
”Lokit, koska ne kakkivat päälle. Kokemusta on!”
”Pulut, koska ne voivat lentää päin ja ovat tosi pelottavia.”

3. Hämähäkit
”Niillä on karmivan pitkät jalat.”

4. Malariahyttynen, ampiainen, hai ja susi
”Malariahyttynen, koska se levittää tautia.”

5. Koira, kissa, lehmä, valas, krokotiili, ilves ja orava
”Jos ilveksen tapaa metsässä, niin siitä ei seuraa hyvää, luulisin.”
”Krokotiili, koska sillä on isot hampaat, se on vihreä ja väijyy veden alla.”
”Aikuiset lehmät ovat isoja ja arvaamattomia.”

Avainsanat

Kommentit

Vähän pelottais jos joku noista vaan ilmestyis mun kotiin…

Oma kommentti