Hämähäkki on ikivanha verkon kutoja

Hämähäkit herättävät voimakkaita tunteita. Niitä ihaillaan, mutta myös pelätään. Millainen hämis oikeasti on?

hämähäkki

Kahdeksanjalkainen kaveri ei ole mikään uusi tuttavuus, sillä ensimmäisiä hämähäkkejä on ollut maapallolla jo yli 400 miljoonaa vuotta sitten. Hämähäkkejä tunnetaan noin 45 000 lajia, ja Suomesta niitä löytyy noin 650.

Hämähäkkejä tavataan miltei kaikkialta, sillä niitä on niin metsissä, aavikoilla, luolissa, niityillä, laivoissa kuin rakennuksissakin. Tunnetuista lajeista vain noin 30 on myrkyllisiä. Hämähäkit ovat hyödyllisiä eläimiä, sillä ne saalistavat suuret määrät tuhohyönteisiä.

kukkahämähäkki

Kukkahämähäkki on yleinen ja melko kookas rapuhämähäkkeihin lukeutuva hämähäkkilaji.

Rantahämähäkki on yksi Suomen suurimmista hämähäkkilajeista. Sitä tavataan myös muualla Euroopassa sekä Aasiassa.

Hämähäkit sekoitetaan usein hyönteisiin. Hyönteisillä on kuitenkin kolme raajaparia, ja hämähäkeillä on neljä. Hämähäkin ruumis taas on kaksiosainen toisin kuin muilla hämähäkkieläimiin kuuluvilla lajeilla.

Hämähäkit tunnetaan verkonkutomistaidostaan. Monet hämikset kutovat joka ilta uuden verkon. Hämähäkeillä on herkkä tuntoaisti ja ne huomaavat heti, kun verkossa on saalis.

mustaleski

Mustaleski on myrkyllisyytensä takia erityisen pahamaineinen hämähäkki.

Vaikka hämähäkillä on kahdeksan silmää, sillä on huono näkö. Se näkee tarkasti vain noin 30 sentin päähän. Sillä ei ole verkkosilmiä niin kuin muilla hyönteisillä, vaan pistesilmät.

Nopea liikkuja

Hämähäkit pystyvät liikkumaan tosi nopeasti jonkin aikaan. Ne läkähtyvät kuitenkin helposti, koska niiden hengitysjärjestelmä on melko tehoton. Hämikset siirtyvät paikasta toiseen hyppäämällä, juosten, kiiveten, kävellen tai roikkumalla pää alaspäin.

Osa hyppyhämähäkeistä voi hypätä jopa 40 senttimetriä. Nuoret hämähäkit voivat roikkua seittinsä varassa ja siirtyä ilmavirtojen mukana pitkiäkin matkoja. Rantahämähäkki pystyy puolestaan liikkumaan veden pinnalla uppoamatta, koska sen paino jakautuu tasaisesti sen pitkille jaloille.

rantahämähäkki

Hämähäkit ovat taitavia naamioitumaan ympärillään olevaan maastoon ja hämäävät näin saalistajiaan. Aukealla paikalla hämis voi käpertyä palloksi ja pyöriä vikkelästi karkuun.

Ravintoa ja vihollisia

Hämähäkit ovat kaikki lihansyöjiä. Ne pyydystävät ateriansa joko verkolla, hyppäämällä saaliin kiinni tai virittämällä ansoja. Pääravinnokseen hämikset käyttävät hyönteisiä, kuten heinäsirkkoja, kovakuoriaisia, muurahaisia ja mehiläisiä. Jotkin isokokoiset lajit saalistavat hiiriä ja joitakin pieniä lintuja. Lisäksi hämähäkit syövät toisia hämähäkkejä.

Chilentarantula on yksi suosituimmista lemmikkihämähäkeistä.

Hämähäkin pahin uhka on ihminen. Lisäksi tiepistiäiset hyökkäävät joidenkin hämähäkkien kimppuun ja halvaannuttavat ne pistämällä. Hämähäkit maistuvat myös sammakoille, liskoille hiirille ja apinoille.

hämähäkkejä ruuaksi

Paistetut hämähäkit ovat suurta herkkua Aasiassa.

7 faktaa hämähäkeistä

  1. Monet hämähäkin poikaset syövät oman emonsa ruumista.
  2. Jotkin hämähäkit elävät toisen lajin verkossa ja varastavat sen saaliin.
  3. Elinikä vaihtelee kolmesta kuukaudesta kolmeenkymmeneen vuoteen.
  4. Kaikki hämähäkit ovat lihansyöjiä, jotkin jopa kannibaaleja.
  5. Miljoonan verkon kutomiseen riittää yksi lusikallinen seittiä.
  6. Hämähäkkiyhteisössä voi olla jopa 20 000 yksilöä.
  7. Hämähäkit lamauttavat saaliinsa myrkkyleuoilla.
hämähäkin poikasia

Hämähäkin poikaset ovat tavallisesti karvattomia, kynnettömiä ja värittömiä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti