Kissa-agility – Kotikissasta temppukatiksi

Jokainen kissa voi oppia temppuja, kunhan omistaja vaivautuu opiskelemaan eläinten kouluttamisen teoriaa.

Luoksetulo kutsuttaessa

Kun kissa on vieressäsi, sano kissan nimi tai muu luoksetulosana ja anna heti pieni herkkupala. Toista. Näin kissa ehdollistuu, että valittu sana merkitsee herkkua tai muuta ihanaa palkkiota, kuten leikkihetkeä. Treenaa pienissä pätkissä eri päivinä ja pidennä luoksetulomatkaa vähitellen. Varmista, että luoksetulo on palkkioiden ansiosta kissalle aina houkuttelevaa.

– Jos vahingossa vesität yhden vihjesanan, voit aina aloittaa alusta ja opettaa uuden sanan. Esimerkiksi uuden nimen opettaminen ei siis ole ongelma, kertoo eläinkouluttaja Miira Hellsten.

LE081415KY_02

Aktivointilelulla leikkiminen

Älä pidä kissalle ruokaa tarjolla kupissa koko ajan tai ollenkaan, vaan anna kattisi tehdä hieman hommia ruokansa eteen. Tee virikelelusta ensin tarpeeksi helppo versio, jota käyttäessä kissan ei tarvitse nähdä paljon vaivaa ruoan eteen. Vähitellen voit antaa kissalle vaikeampia leluja.

Kissa voi paremmin, kun se saa puuhailla ruokansa eteen eikä vain laahusta tavallisen ruokakupin ääreen syömään. Leluja kannattaa olla useampia – vaihtelu virkistää kissaakin. Monet koirien virikeleluista käyvät myös kissoille. Leluja pystyy tekemään myös itse: esimerkiksi muoviseen alustaan voi liimata vaikkapa puhtaita muovikippoja ja -kuppeja, pesupalloja sekä korkkeja, joista kissa voi kaivella ruokaansa.

Tassun antaminen

Kun kissa nostaa tassuaan vähänkin ilmaan, palkitse antamalla namipala juuri sillä sekunnilla kissan suun eteen tai käyttämällä apuna opetettua palkkiomerkkiä, kuten naksutinta. Naksu merkkaa halutun käytöksen, ja naksusta seuraa aina herkkupala. Tee toistoja. Laita kätesi nostetun tassun alle ja anna palkinto samalla sekunnilla. Tee toistoja. Nosta kättäsi vähän kerrassaan ylemmäs. Kätesi nostosta tulee vähitellen vihje tassun antamiseen tai high five -temppuun.

Kissaa ei ole jalostettu yhteistyöhön koiran tavoin, joten täytyy muistaa, että kissan kanssa treenihetket ovat usein lyhyempiä kuin koiran kanssa.

LE081415KY_06LE081415K_01

Kissa-agility

Kissa-agilityssa kissa ylittää, alittaa tai pujottelee jonkin esteen. Esteinä voi käyttää mitä tahansa koira-agilitysta tuttuja esteitä tai kissoille suunniteltuja samantyyppisiä esteitä. Ohjeita esteisiin saa esimerkiksi Koira- ja kissakoulu Heiluvasta hännästä sekä Suomen Agility Kissat ry:stä.

Tehtävät suunnitellaan ensin helpoiksi ja niitä vaikeutetaan vähitellen onnistumisten myötä. Esimerkiksi hyppyeste pidetään alkuun todella matalana ja asetetaan kissan eteen. Kun kissa vain katsoo estettä, kissaa palkitaan samalla sekunnilla namilla, joka heitetään estettä kohden maahan. Kun kissa askeltaa kohti estettä, kissa palkitaan uudestaan heittämällä nami aina siihen suuntaan, mihin kissan toivotaan etenevän.

Jokainen terve kissa kykenee kissa-agilityyn iästä riippumatta.

– Omat kissani ovat aina innostusta täynnä, kun otan esteet esiin. Jos tarjolla on vapaasti kupissa oleva ruoka tai treenaamalla saatu ruoka, ne konkreettisesti valitsevat treenaamisen, Miira sanoo.

Asiantuntijana Heiluva häntä koira- ja kissakoulun perustaja ja koulutusvastaava Miira Hellsten.

Juttu on julkaistu Lemmikissä 8/2014.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti