Koiranpentu Masa tekee temppuja

Masa keskittyy kotiympäristössä mielellään oppimaan uusia temppuja. Ulkosalla huomio saattaa herpaantua, kun ympärillä on niin paljon kiinnostavaa tutkittavaa.

Me koirat olemme tunnettuja siitä, että opimme helposti temppuja. Haluamme usein miellyttää omistajiamme varsinkin, jos luvassa on namipalkkioita.

Temppujen opettaminen perustuukin siihen, että kun sattumalta teemme jotain oikein, meidät palkitaan siitä vaikkapa herkulla tai lelulla leikittäen. Kun osaamme toistaa tempun tarpeeksi monta kertaa, siihen lisätään käskysana.

Eli kun sattumoisin istun paikallani, minua yhtäkkiä kehutaan ja palkitaan siitä. Hyvän kokemuksen rohkaisemana istahdan uudestaan ja saan jälleen palkkion. Lopulta ihminen alkaa sanoa ”istu” aina kun istun ja palkitsee minut, jos pysyn istuallani. Toistojen ansiosta opin istumaan heti, kun kuulen käskyn.

Nykyään osaan istua käskystä ja aina kun ollaan menossa ovesta ulos tai sisään ja odotan vuoroani. Myös hississä istun aloillani.

Nämä temput minä osaan istumisen lisäksi:

Koiranpentu makaa

Tässä vähän rennompi tyylinäyte maahanmenosta. Takatassujen kuuluisi olla takamuksen alla.

Maahan

Käyn yleensä maahan hidastetusti ja epäuskoinen ilme kasvoillani. Pitäähän pomottamista vähän kyseenalaistaa, vai kuinka?

Etsi

Tiedän lähteä nuuskimaan vaikkapa kätkettyjä nameja.

Tule

Luoksetulo on yksi koiran tärkeimpiä käskyjä.

Jätä

Tämäkin on hirmu tärkeä. Tiedän, että en saa ottaa suuhuni asiaa, jota juuri nyt nuuskin. Näin en napsi suuhuni pöydästä putoavia ruokia tai jotain ällöä lenkkipolun varrella.

Koske

Tökkään kuononi tarjottuun kämmeneen. Tällä kikalla taluttaja voi vaikkapa ohjata minut oikealle puolelle lyhtypylvästä, ettei hihnani mene solmuun.

Vilkuta

Istun takapuolellani ja viuhdon vimmatusti etutassuillani. Tämä oli helppo opettaa minulle, koska vilkutan aina, kun olen innoissani. Se tarkoittaa esimerkiksi ”otatko minut mukaan ulos?” tai ”tervetuloa kotiin, rapsuta minua”.

Mato

Menen maahan siten, että olen venyttänyt etutassut pitkälle eteeni ja takatassut pitkälle taakseni.

Pam!

Kun minua ammutaan sormipyssyllä, pötkähdän kyljelleni. En kyllä vielä osaa esittää kauhean hyvin kuollutta.

Nouda

Osaan hakea pallon, kun se heitetään. Kun pallo on suussani, saatan vähän härnätä ihmistä, mutta kun minulle sanoo ”koske”, tulen tökkäämään ihmistä käteen ja annan pallon hänelle.

Masalle voi lähettää postia ja kysymyksiä osoitteessa: www.koululainen.fi/kysy-meilta ja postitse: Otavamedia, Koululainen/Masa, 00002 Helsinki.

Avainsanat

Kommentit

Niin❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Masa on niin söpö!!!!!

Oma kommentti