Koirasta on paljon iloa ja hyötyä

Koira lohduttaa yksinäistä, vie laiskan lenkille ja tarjoaa kouluttajalle onnistumisen iloa. On monta hyvää syytä hankkia koira. Kaikkiin perheisiin lemmikki ei silti sovi.

Koira yhdistää ystäviä

Kun kotiin tulee koiranpentu, saa varautua siihen, että ensimmäisinä viikkoina pentua ihastelevia vieraita riittää. Toimintaterapian lehtori Heidi Kihlström-Lehtosen kokemuksen mukaan kaverit eivät suinkaan kaikkoa koiran kasvaessa.

– Koiraa ulkoilutetaan usein kaverin kanssa. Porukasta valitaan koiralle ”kummi”, järjestetään nakkisynttäreitä ja saatetaan innostua toimittamaan vaikka koira-aiheista lehteä.

Jos kavereita on vähän, koiran merkitys on tavallistakin suurempi. Se jaksaa kuunnella ilot ja surut moneen kertaan, eikä koskaan väitä vastaan.

– On olemassa tiettyjä juttuja, jotka kuiskitaan vain koiran korvaan, Heidi Kihlström-Lehtonen tietää.

Lue lisää: Lemmikkieläinten hyvät puolet

Koira vie ulos

kennelkymppi

Koiraa on ulkoilutettava vähintään kolme kertaa päivässä, pentua vielä useammin, eikä sohvalle voi jäädä paukkupakkasellakaan.

Luonnossa liikkuminen rauhoittaa, parantaa kuntoa ja auttaa jaksamaan paremmin niin koulussa kuin kotonakin.

Onnistumisen iloa

Lemmikin hyvinvoinnista ja kasvatuksesta vastaa aina aikuinen, mutta myös lapset voivat harjoitella vastuunkantoa osallistumalla ruokkimiseen, harjaamiseen ja muihin hoitotoimenpiteisiin.

Kaikki perheenjäsenet voivat opettaa koiralle temppuja. Koira oppii asiat askel kerrallaan, joten kouluttaminen auttaa opettajaakin sietämään odottamista. Kärsivälliselle temppukouluttajalle on luvassa runsain mitoin onnistumisen riemua.

Eläin opettaa myös tunteiden hallintaa. Vaikka kuinka kiukuttaisi, koiralle ei voi raivota, sillä se ei ihmisten tavoin ymmärrä, mistä purkaus johtuu.

Koira saattaa ahdistua ja vetäytyä kovaäänisen riidan keskeltä, mikä on hyvä muistutus siitä, että asiat voi ratkoa toisinkin kuin huutamalla.

Lue myös: Kissa-agility – kotikissasta temppukatiksi

Eläin tuo 
turvallisen olon

koirakaveri-is

Vaikka koira olisi pienikin, sen läsnäolo lisää turvallisuudentunnetta. Koulun jälkeen tyhjään kotiin palaamisen kurjuus tuntuu pienemmältä, jos vastassa on karvainen ystävä.

Sängyn jalkopäähän käpertynyt koira saattaa helpottaa nukahtamista, jos pimeänpelko tai jokin huoli valvottaa.

Koiraa on myös helppo koskettaa. Pehmeän turkin silittäminen vapauttaa sekä eläimen että ihmisen kehossa hormoneja, jotka lisäävät hyvän olon tunnetta.

Kaikkiin perheisiin koira ei sovi

Ei riitä, että vain sinä toivot koiraa ja lupaat hoitaa sitä. Elävästä olennosta huolehtiminen vaatii tietoa ja vie niin paljon aikaa, ettei se saa koskaan olla yksin lapsen harteilla.

Lemmikki vaikuttaa kaikkien perheenjäsenten elämään joka päivä parhaassa tapauksessa 10–15 vuoden ajan.

Jos joku perheessäsi kärsii eläinallergiasta, koiran hankkiminen ei välttämättä ole mahdollista.

Koirarotujen välillä voi olla eroja, mutta täysin allergisoimatonta rotua ei ole olemassa. Turkinlaadulla tai -pituudella ei ole merkitystä, sillä allergiaoireita aiheuttaa erityisesti eläimen hilse.

Juttua varten on haastateltu toimintaterapian lehtoria Heidi Kihlström-Lehtosta, joka toimii myös Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n koulutusvastaavana.

Lähde: Allergia- ja Astmaliitto ry

Lue myös: Kesyrotta on leikkisä lemmikki

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti