Koulunkäyntiä kennelluokalla

Onnea on, kun oma karvaturri saa olla mukana koulussa. Kun koiruuksia on monta samalla luokalla, mahdetaanko tunneilla haukkua koko ajan?

Opettaja Enni Aalto opettaa kennelaineita kymppiluokalla. Hänellä on tunneilla mukaan myös kaksi omaa koiraa, Judo ja Jytä.

– Eka koulupäivä on aina jännittävä, varsinkin koirille. Alkutohinan jälkeen koirat tottuivat nopeasti toisiinsa ja tulevat nyt hyvin juttuun keskenään. Ne makaavat kiltisti tyttöjen pulpettien vieressä tunneilla.

Tänä vuonna kennelluokalla opiskelee kuusi tyttöä eri puolilta Suomea. Viidellä heistä on oma koira mukana. Koiraporukasta puuttuu vielä Jonnan Leevi-koira, joka onkin sitten luokan ainoa uros.

– Asun aika lähellä koulua, enkä siksi ole ottanut Leeviä mukaan. Olen saanut lainata Judoa tai Jytää, jos kenneltunneilla on tarvittu koiraa opiskelussa, kertoo Jonna.

– Meillä on tosi mukava porukka tänä vuonna. Kaikki tykkäävät todella paljon koirista. Kenneltunneilla tutustumme koirien kanssa eri harrastelajeihin, ja tänä vuonna uutena lajina on vesipelastus.

kennel-kymppiluokka-2

Lukkarissa on kickbikea

Torstain aamupäivän kenneltunnilla kokeillaan kickbikea. Ennen tuntia tytöt saivat tehtäväksi ottaa lajista selvää katsomalla Youtube-videoita.

Koirat ja oppilaat ovat kokoontuneet pihalle opettajansa kanssa kuuntelemaan, kun kickbikeen erikoistunut Kai Immonen kertoo, miten potkupyörä toimii.

– On tärkeää, että ei potki koko ajan samalla jalalla, ja että vauhtia potkitaan vain varpailla. Viiden potkun jälkeen vaihdetaan jalkaa, neuvoo Kai.

Enni ja tytöt laittavat kypärät päähän ja lähtevät tutustumaan potkupyöriin ensin ilman koiraa. Karvaturrit istuvat sulassa sovussa pihalla ja ihmettelevät, minne omistajat katoavat pyörineen. Kohta joukko palaakin jo lähtöpaikalle ja koirille laitetaan valjaat, joista se kiinnitetään pyörässä olevaan koirajuoksuadapteriin.

Enni ja Judo-koira lähtevät ekoina näyttämään, mitä pitää tehdä. Pian koko kööri menee vauhdilla tietä pitkin eteenpäin. Koirat vetävät ensikertalaisiksi hienosti ja tytötkin pärjäävät hyvin. Tunnin jälkeen karvaturrit palkitaan ja ne jäävät hetkeksi loikoilemaan nurmikolle, ennen kuin ne viedään asuntolaan huilaamaan.

kennel-kymppiluokka-3

Parasta koulussa on

Helsinkiläinen Donja hakeutui kouluun äitinsä innostama. Hänen koiransa Mila on nuori, mutta jo oppinut paljon uusia asioita.

– Se osaa olla yksinkin. Se on hyvä, sillä se ei voi olla nyt mukana tunneilla, koska se on loukannut tassunsa, kertoo Donja.

Kaikkien tyttöjen mielestä parasta koulussa on se, että oma koira saa olla mukana. Koulun vieressä on mahtavat ulkoilumaastot, missä on kiva käydä yhdessä ulkona karvaturrien kanssa tuntien jälkeen.

– Kenneltunnit ovat tosi kivoja, kun siellä oppii kaikkea uutta eri lajeista, puhelee Kuusamosta tullut Sofia.

 Juttu on julkaistu Koululaisessa 10/2014.

Mikä on kennelkymppiluokka?

Kennelkymppiluokalla opiskelu tapahtuu yhdessä oman koiran kanssa. Valkealan opistossa Pohjois-Kymenlaaksossa käynnistyi tänä syksynä jo kolmatta kertaa opiskelu koirien kanssa.

Oppiaineina on peruskoulun normaalien tuntien lisäksi myös kennelaineita. Näillä tunneilla saadaan lisätietoa muun muassa koirien käsittelystä, hoidosta ja ruokinnasta. Vuoden aikana tutustutaan myös useisiin koiraharrastelajeihin.

Kenneltunnit pidetään joko ulkona tai omassa luokassa, jonka sisustuksessa on otettu huomioon myös koirulaiset. Koirat ovat ainoastaan kenneltunneilla mukana opetuksessa, muiden tuntien aikana karvakuonot ovat opiskelijoiden soluasunnoissa.

Kymppiluokan tarkoituksena on antaa oppilaille valmiuksia alan jatko-opintoihin sekä petrata peruskoulun arvosanoja. Oppilaat asuvat viikot koulun asuntolassa, mutta viikonloppuisin on mahdollista joko mennä kotiin tai jäädä opistolle.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti