Sankarikissa Seppo hoksasi tulipalon

Kotikissa Sepon hoksottimet paljastivat astianpesukoneen syttyneen tuleen. Urotyön ansiosta Seppo palkittiin sankarikissa-tittelillä.

Viime vuoden joulukuussa Vantaalla vietettiin ihan tavallista koti-iltaa. Minna Tiainen ja Jarkko Hiitola katselivat olohuoneessa televisiota. Tiskikone oli napsautettu päälle ja perheen eläimet, Bianca-kissa ja shetlanninlammaskoira Sini makoilivat isäntäväen seurana. Yhtäkkiä perheen toinen kissa, keittiöön jäänyt Seppo, alkoi ääntelehtiä erikoisella tavalla.

Yleensäkin melko äänekäs ja huomionhakuinen kissa mekkaloi niin voimakkaasti, että Minna ehti ajatella kissan loukanneen itsensä – sekään ei hieman sählääväiselle Sepolle olisi mitenkään harvinaista. Mutta sitten keittiöstä kuului erikoinen poksahdus. Silloin Minna ja Jarkko nousivat kiireellä katsomaan. Keittiössä Seppo tuijotti herkeämättä savuavaa tiskikonetta.

– Kävin sulkemassa virran ja aukaisin tiskikoneen. Koneen etuosassa oleva muovipaneeli oli aivan pehmeä. Kyljen reiästä näkyi, että laitteen sisällä oli valoa. Kone oli sisältä liekeissä, Jarkko muistelee.

Jarkko nappasi keittiön pöydältä suihkupullon, jolla yleensä häädetään Seppoa pois ruokapöydältä, ja taltutti liekit. Minna kantoi edelleen tiskikonetta vahtivan Sepon pois keittiöstä. Sitten hän hälytti paikalle palokunnan.

– Palomiesten mukaan koko asunto olisi saattanut palaa, jos liekkejä ei olisi huomattu ajoissa. Tuli olisi voinut levitä muualle keittiöön todella nopeasti, Jarkko miettii.

– Koskaan ei saa jättää koneita päälle ja lähteä pois kotoa. Olen sen aina tiennyt, mutta nyt sen todella oppi, Minna sanoo vakavasti.

Kurkkaa kulisseihin: Seppo-sankarikissan kotona!

Sankarikissa Seppo huomasi alkavan tulipalon ajoissa.

Rento sankari

Sankarikissa Seppo kuuntelee usein kerrottua tarinaa vierestä rennon välinpitämättömästi. Kookas ja komea kissapoika on jo tottunut julkisuuden valokeilaan. Kissansa uroteosta vaikuttuneet Minna ja Jarkko hakivat Sepolle Suomen Kissaliiton sankarikissa-tunnustusta, joka sille myönnettiinkin. Sankarikissan arvonimen voi saada kissa, joka on vaikuttanut merkittävästi ihmishenkien pelastumiseen.

– Kävimme hakemassa Sepon kunniakirjan lemmikkimessuilla järjestetyssä tilaisuudessa. Sen jälkeen meillä oli kotona mitalikahvit, Minna muistelee.

Hälisevän ja innostuneen vierasjoukon edessä jopa lupsakka Seppo hämmentyi, ja meni pöydän alle piiloon. Silloin taisi suusta päästä ensimmäisen ja tähän mennessä ainoan kerran vähän sähinääkin. Seppo on sankari, jonka luonteenpiirteisiin kuuluu älykkyyden ja urheuden lisäksi myös vaatimattomuus.

Sepon letkeä, mutta kaikesta kiinnostunut olemus selittyy osin sillä, että se on puoliksi rag doll -rotuinen ja puoliksi maatiaiskissa. Se on samasta pentueesta kuin sisarensa Bianca, mutta kaksi ja puolivuotiaat kissat ovat hyvin eri näköisiä. Molemmat ovat luonteeltaan ihmisystävällisiä ja uteliaita.

Rag doll -rodun (suomeksi räsynukke) nimi tulee siitä, että kissat valahtavat veltoiksi, kun niitä nostetaan. Niin Seppokin, jonka noin seitsemää rentoa kissankiloa voi kanniskella minne vain. Luottavainen ja utelias kissa pujahti haastattelutilanteessakin valokuvaajan kameralaukkuun muutama minuutti ensitapaamisen jälkeen.

– Toisinaan aina kuulee, kuinka toisten kissojen kynsienleikkuukin on kolmen ihmisen operaatio, kun kissa joudutaan käärimään pyyhkeeseen. Olemme päässeet meidän kissojemme kanssa todella helpolla, kun kynnet ja lääkkeen annot hoituvat ihan tuosta vain, Jarkko naurahtaa.

Sankarikissa kuuluu karvaiseen trioon.

Vauhdikas kolmikko

Perheen eläimet ovat hauskannäköinen ja sopuisa trio. Bianca ja Seppo eivät ole koirista moksiskaan, joten kissojen jälkeen perheeseen tullut Sini otettiin hyvin vastaan.

– Yhdellä kaverillamme on 45-kiloinen rhodesiankoira, joka pelkää aivan kuollakseen kissojamme. Voi olla, että Seppo on käynyt vähän kopauttamassa sitä kuonolle joskus, Jarkko miettii.

Vain pikkuisen Seppoa suurempi Sini on löytänyt paikkansa kissojen laumassa.

– Kun Bianca ja Seppo lähtevät illalla juoksemaan rallia ympäri asuntoa, Sinikin lähtee mukaan. Se yrittää aina osallistua kissojen leikkeihin, Minna nauraa.

Ihmisrakkaista karvakorvista Seppo on ehkä kaikkein huomionkipein.

– Seppo nukkuu yöt jaloissani. Aamulla Sini herää ensimmäisenä ja alkaa nuolla naamaani. Siitä Seppo herää ja alkaa pyydystää varpaitani. Ja lopulta Bianca ryhtyy kävelemään ylitseni. Aamut ovat aina varsinainen show, eikä siinä auta muu kuin nousta antamaan eläimille aamupalaa, Minna hymyilee.

Sankarikissa Seppo tykkää loikoilla keittiön pöydällä auringonpaisteessa. Jos ihminen tulee keittiöön, se kääntyy selälleen ja naukaisee: nyt voi tulla rapsuttamaan. Sanavalmiin kissaherran äänekkyys on ollut koko porukan pelastus.

Lue myös: Kissa-agility – kotikissasta temppukatiksi
Lue myös: Kenzo löysi kodin eläinsuojeluyhdistyksestä

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Lemmikki-Koululaisessa 3/2015.

Kommentit

Oma kommentti