Kapybara, aksolotli ja kenkänokka – tulosta tästä hauska värityskuva lempieläimestäsi

Tarinoista löytyy paljon omituisia olentoja, mutta joskus meidän omasta maailmastamme löytyvät otukset ovat aivan yhtä omaperäisiä!

Kapybara ilta-auringossa.

Kapybara tunnetaan kaikkien eläinten kaverina. Tulosta alta kapybara-värityskuva.

Kaikkien eläinten ystävä kapybara – tulosta värityskuva

Kapybara (Hydrochoerus hydrochaeris) on maailman suurin jyrsijä ja läheistä sukua marsulle. Se muistuttaakin ulkonäöltään valtavaa marsua! Vaikka kapybarat ovat varsin ketteriä maalla, ne ovat myös yhtä taitavia vedessä. Kapybarat ovat hyviä uimareita ja voivat pysyä veden alla jopa viisi minuuttia. Vaaran lähestyessä ne piiloutuvatkin usein veden alle. Kapybaraa kutsutaan tämän vuoksi myös nimellä vesisika. Kapybarat ovat tunnettuja maailmalla siitä, että ne ovat ystäviä kaikenlaisten muiden eläinten kanssa.

Kapybara-värityskuva.

Tulosta tästä kapybara-värityskuva

Aksolotli uiskentelee.

Aksolotlien kidukset näyttävät pieniltä höyheniltä.

Aksolotli – oikean elämän pokémon

Aksolotli (Ambystoma mexicanum) on hassun näköinen sammakko­eläin, joka muuttaa muotoaan eri tavalla kuin muut sammakkoeläimet. Yleensä nuorilla sammakkoeläimillä on kidukset ja ne elävät veden alla, mutta sitten ne menettävät kiduksensa, kehittävät keuhkot ja elävät maalla aikuisina. Aksolotlit sen sijaan säilyttävät kiduksensa ja jatkavat aikuisina elämäänsä vedessä. Aksolotlien kidukset ovatkin niiden tunnistettavin piirre, koska ne näyttävät ohuilta höyheniltä.Aksolotli, värityskuva

Tiesitkö, että Wooper-pokémon perustuu aksolotliin? Tietyissä olosuhteissa aksolotli voi kokea muodonmuutoksen, jossa se kehittyy vesieläimestä maalla käveleväksi aikuiseksi salamanteriksi. Vähän niin kuin Wooper kehittyy Quagsire-pokémoniksi!

Tulosta aksolotli-värityskuva. 

Lue lisää: Millainen pokémon olet?

 

Kenkänokka.

Kenkänokan nokka muistuttaa vanhaa puukenkää.

Kenkänokka – kenkänaamainen dinosaurus

Kenkänokka (Balaeniceps rex) on tälle linnulle varsin osuva nimi, sillä sen nokka muistuttaa vanhaa puukenkää. Kenkänokat ovat suurimmillaan lähes 140 senttimetriä pitkiä lintuja, ja niiden ulkonäkö muistuttaa haikaran pelottavaa versiota! Ne osaavat tehdä kalisevia ääniä, joita joskus verrataan vanhan moottoripyörän pitämään ääneen. Kenkänokka-värityskuva

Kenkänokka on poikkeuksellinen eläin, koska se on heimonsa ainoa elossa oleva laji. Sitä on hyvin vaikea luokitella mihinkään ryhmään muiden lintulajien kanssa, mutta sen lähimmät elävät sukulaiset ovat haikarat ja pelikaanit. Kenkänokka onkin siis vähän kuin elävä dinosaurus, ei vain hurjan ulkonäkönsä vuoksi, vaan myös koska monet sen sukulaiset ovat jo fossiileja.

Tulosta kenkänokka-värityskuva.

Nokkasiili ei ole kovin nopea eläin.

Nokkasiili – siilipukuinen kaveri

Nokkasiili (Tachyglossus aculeatus) muistuttaa ulkonäöltään siiliä, mutta se ei nimestään huolimatta ole mitään sukua sille! Nokkasiilillä ei ole ollenkaan hampaita, mutta se pärjää aivan mainiosti ilman niitä. Se syö lähinnä pikkuruisia muurahaisia ja termiittejä, jotka se saa helposti napattua pitkällä ja tahmealla kielellään. Jos nokkasiili kokee olevansa vaarassa, se suojelee itseään kääriytymällä pieneksi piikikkääksi palloksi, kuten siilitkin! Nokkasiilit omaavat vesinokkaeläimen tavoin sähköaistin, ja ne ovat maailman ainoat munivat nisäkkäät. Nokkasiili-värityskuva.

Nokkasiilin nopein juoksuvauhti on vain 2,3 kilometriä tunnissa. Hitaudestaan huolimatta nokkasiilin englanninkielinen nimi ”echidna” voi olla tuttu Knuckles-nimisen hahmon lajina Sonic-sarjasta – jossa hahmot ovat kaikki tunnetusti hyvin nopeita!

Tulosta nokkasiili-värityskuva. 

 

Jättiläismuurahaiskäpy.

Jättiläismuurahaiskäpy on lähes metrin mittainen.

Jättiläismuurahaiskäpy – kävelevä käpy?

Jättiläismuurahaiskäpy (Manis gigantea) on nimensä mukaisesti suurin kahdeksasta muurahaiskäpylajista. Se on hieman alle metrin mittainen ja sitä peittää kauttaaltaan kova, suomuinen panssari, joka saa sen näyttämään todella suurelta kävyltä. Jättiläismuurahaiskäpy-värityskuva.

Muurahaiskävyillä on neljä jalkaa, mutta kovassa kiireessä ne liikkuvat pelkillä takajaloillaan. Etujaloissa niillä on terävät kynnet, jotka ovat käteviä kaivamisessa ja puihin kiipeämisessä. Muurahaiskäpy herkuttelee nokkasiilin tavoin muurahaisilla ja termiiteillä, joita se pyydystää pitkällä kielellään. Muurahaiskävyt voivat syödä jopa 70 miljoonaa ötökkää vuoden aikana! Vaikka muurahaiskäpy näyttää hieman vyötiäiseltä ja syö kuin muurahaiskarhu, se on oikeasti lähempää sukua kissoille ja koirille.

Ensimmäisen 150 pokémonin joukossa olevien Sandshrewn ja Sandslashin ulkonäöt perustuvat osittain muurahaiskäpyyn.

Tulosta jättiläismuurahaiskäpy-värityskuva. 

Vesinokkaeläin vedessä.

Vesinokkaeläimellä on sähköaisti.

Vesinokkaeläin – majava, ankka vai molemmat?

Vesinokkaeläin (Ornithorhynchus anatinus) on niin kummallisen näköinen eläin, että eläintieteilijät luulivat sitä aluksi huijaukseksi! Huijausta se ei kuitenkaan ole, vaan ihka oikea eläin, jolla näyttää olevan ankan nokka ja majavan häntä. Vesinokkaeläin-värityskuva.

Tiesitkö, että vesinokkaeläimellä on aisti, jota ihmisellä ei ole ollenkaan? Nimittäin sähköaisti! Sähköaistin avulla vesinokkaeläimet voivat havaita ympärillään olevia heikkoja sähkökenttiä, ja niiden avulla ne voivat päätellä, mitä kaikkea niiden ympärillä oikein liikkuu. Vesinokkaeläimet ovat myös yksi ainoista elävistä nisäkkäistä, jotka tuottavat myrkkyä. Myrkkyä syntyy kuitenkin vain urosvesinokkaeläimen takajaloissa, eikä se ole hengenvaarallista ihmisille. Ehkä kuuluisin vesinokkaeläin on Finias ja Ferb -sarjan Perry, salanimeltään Agentti P, joka yrittää estää omistajiensa
huomaamatta Tohtori Tollontyön pahat teot.

Tulosta vesinokkaeläin-värityskuva. 

Juttu on julkaistu Koululainen 7/2023 -lehdessä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti