Kirja apuna luonnonsuojelussa

Tobi Lolness -romaani on saavuttanut suuren suosion monissa maissa. Koululainen tapasi kirjan ranskalaisen kirjoittajan Timothée de Fombellen.

Tobi oli vain puolentoista millin pituinen, ikäisekseen lyhyenlainen. Tällä lauseella alkaa Tobi Lolnessin tarina. Tobi asuu tammessa vanhempiensa kanssa. Kirjan ekologinen sanoma on herättänyt paljon huomiota.

– Tarinassa puu on kuin meidän maamme,  Timothée selittää.

Tobin tiedemies isä saa selville, että puusta on mahdollisuus saada energiaa. Hän ei kuitenkaan suostu kertomaan keksintönsä salaisuutta muille, sillä puun tasapaino voisi järkkyä energian käytöstä. Siispä Tobin perhe karkoitetaan alaoksille asumaan. Kirjailijan mielestä ihmisten olisi tärkeätä oppia tuntemaan luontoa paremmin.

– Kun tuntee luonnon, sitä oppii rakastamaan. Ja kun sitä rakastaa, sitä haluaa suojella. Kirjoitin tämän kirjan rakkaudesta luontoon.

Timothée kertoo toimivansa ekologisesti monin pienin tavoin, kuten esimerkiksi säästämällä vettä ja sammuttamalla valot aina poistuessaan huoneesta. Pienillä asioilla on merkitystä vuosien kuluessa. Kirjoillakin voi vaikuttaa luonnon tilanteeseen.

– Jos kirja saa lukijan ymmärtämään luonnon tärkeyden, se voi auttaa suojelutyötä. Kirjojen tärkein tehtävä on kuitenkin mielestäni antaa lukijalle seikkailuelämys.

Vinkkejä kirjoittajille

Kirjailija paljastaa ihailevansa Suomen luontoa, sillä Suomessa on paljon puita. Lapsuudessa hänelle merkitsi paljon yksi erityinen puu. Timothée myöntää, että kirjojen painaminen kuluttaa paperia. Siksi hän kannustaa käyttämään kirjojen kohdalla ekologisia vaihtoehtoja.

– Jatkossa voitaisiin lukea enemmän e-kirjoja.

Kirjailija luki itse lapsena paljon. Yksi hänen suosikkikirjoistaan oli Alexandre Dumasin Monte-Criston kreivi.

-Minulla on kaksi neuvoa kirjailijan urasta haaveileville lapsille. Ensimmäinen neuvo on, että kirjoita itsesi näköistä tekstiä. Älä siis kirjoita kopiota suosikkikirjastasi. Toinen neuvoni on: näytä kirjoituksiasi muille ja kuuntele, mitä lukijat niistä sanovat. Se on tietenkin aina riski, sillä lukija ei välttämättä pidä kirjoituksesta. Mutta se riski kannattaa ottaa.

Tobi Lolness -romaanin toinen osa ilmestyy suomeksi syksyllä 2011. Kirjasta on tekeillä elokuva.

Teksti: Inari Mykkänen

Kommentit

Eka!:D Miks kukaan ei oo kommanu tätä? Tää on tullu
puol vuotta sitte… Toi romaani ilmestyy koht:)

Eka!:D Miks kukaan ei oo kommanu tätä? Tää on tullu
puol vuotta sitte… Toi romaani ilmestyy koht:)

Oma kommentti