Koripalloilija Miro Little: ”Hyväksi pelaajaksi ei tulla yhdessä yössä”

Miro Little päätti jo pikkupoikana, että hänestä tulee koripalloilija. 17-vuotiaana täyttyi haave maajoukkue-edustuksesta. Tulevaisuuden tähtäin on NBA:ssa.

Koripalloilija Miro Little

Koripalloilijalupaus Miro Little tietää, että lajissa menestyminen vaatii pitkäjänteistä työtä. Kuva: Koripalloliitto, Ville Vuorinen

Helmikuun 25. päivänä 17-vuotiasta Miro Littleä jännitti enemmän kuin koskaan aiemmin. Edessä oli ensimmäinen peli Suomen miesten koripallomaajoukkueessa ja vastassa hallitseva Euroopan mestari Slovenia.

– Vatsanpohjaani kouristi! Mutta jännitys laantui heti, kun pääsin kentälle. Siellä kaikki oli tuttua ja samalla tavalla kuin aina: kaksi koria, viivat samoilla paikoilla ja sama määrä pelaajia, hän muistelee.

Vaikka maajoukkuepaidan pukeminen on ollut hänen haaveissaan kauan, komennus pelaavaan kokoonpanoon jo näissä MM-karsintapeleissä tuli hänelle yllätyksenä.

– Jo maajoukkueleirille pääseminen yllätti, ja menin sinne harjoittelemaan ja oppimaan kokeneemmilta pelaajilta. Sairaustapausten vuoksi pääsinkin kentälle, ja se tuntui sanoinkuvailemattoman upealta.

Miro kehuu muiden pelaajien ottaneen hänet lämpimästi vastaan.

– Kaikilta pelaajilta ja valmentajilta pystyin kysymään ihan mitä vaan.

Miro kertoo pystyneensä jännityksestä huolimatta nauttimaan peleistä, jotka molemmat päättyivät Suomen Susijengin voittoon.

Miro Littlen arkeen kuuluu koripallon lisäksi koulunkäyntiä

Koripalloilijavanhempien lapsena Miro on kasvanut kentän laidalla ja pomputellut palloa niin kauan kuin muistaa.

– Ensimmäisiin varsinaisiin harjoituksiin menin nelivuotiaana. Silloin päätin, että isona pelaan NBA:ssa, Miro kertoo tavoitteestaan päästä pelaamaan maailman arvostetuimpaan koripalloliigaan.

Nuorempana Miro harrasti myös muun muassa jalkapalloa ja yleisurheilua, mutta nykyään hän treenaa säännöllisesti pelkkää koripalloa. Vaikka peliura on ollut hänelle pienestä asti päämääränä, pelintekijä ei ole laiminlyönyt koulunkäyntiä.

– Peruskoulussa lempiaineitani olivat liikunnan lisäksi enkku ja matikka. Panostin kouluun, koska tiesin että urheilulukioon pääsy vaatii hyvät arvosanat.

Lukion jälkeen eli vuoden päästä syksyllä Miro on lähdössä Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja pelaamaan yliopistosarjaan.

– Tänä talvena kävin Yhdysvalloissa tutustumassa kolmeen eri yliopistoon. Kaikki olivat eri kaupungeissa ja hyvin erilaisia. Lopullisen kouluvalinnan teen kauden jälkeen kokonaisuuden perusteella.

Opiskelun ja urheilun vastapainoksi Miro tapaa vapaa-ajallaan ystäviään ja pelaa pleikkaria.

– Pelaan aika paljon Fifaa ja NBA:ta. Pitkästä aikaa olemme kavereiden kanssa alkaneet pelata myös Fortnitea.

Miro Little pitää taitojensa salaisuutena ahkeraa harjoittelua

Viimeistään maajoukkue-edustuksen myötä Miro nousi kaikkien lajia seuraavien suomalaisten tietoisuuteen, ja haastattelupyyntöjä on tänä keväänä miehellä riittänyt.

– Puhelin soi koko ajan! hän huokaa mutta vakuuttaa, että pyörityksestä huolimatta hänelle tärkeintä on keskittyä treeneihin ja otteluihin.

– Se, mitä mediassa minusta kirjoitetaan, ei tee minusta yhtään parempaa kentällä, hän painottaa.

Miro on nuorin Suomen miesten maajoukkueeseen tällä vuosituhannella valittu pelaaja. Kun häneltä kysyy hänen lahjakkuutensa salaisuutta, vastaus on selvä.

– Treenaan paljon! Hyväksi pelaajaksi ei tulla yhdessä yössä, eikä mitään saa ilmaiseksi.

Juttu on julkaistu Koululainen 4/2022 -lehdessä.

Testaa, olisiko koripallo vai jokin muu pallopeli sinun lajisi.

Miro Little

  • Kuka: Koripalloilija. Edustaa tällä hetkellä HBA Märskyä.
  • Ikä: 17-vuotias
  • Mistä: Kotoisin Tampereelta, asuu nykyään Helsingissä.
  • Tunnetaan: Pelasi helmikuussa 2022 ensimmäiset pelinsä Suomen miesten koripallomaajoukkueessa.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti