Koululaisen toimittaja esittelyssä

Haastattelimme Heidi Ylitaloa, joka kertoi meille toimittajan arjesta.Heidi

Kuinka kauan olet ollut toimittaja?

Olen ollut lastenlehtien toimituksessa vakituisena toimittajana viisi vuotta tai vähän yli. Sitä ennen olin kolme vuotta freelancerina. Olen siis ollut toimittajana yhteensä noin kahdeksan vuotta.

Miksi päätit ryhtyä toimittajaksi?

Toimittajan työ ei ollut varsinaisesti unelma-ammattini, tykkäsin vain kirjoittaa. Opiskelin yliopistossa kotimaista kirjallisuutta. Siellä sitten ajauduin lukemaan viestintää, jossa opiskellaan kaikkia media-asioita. Hain freelance-toimittajan töitä, jotta pystyisin kirjoittamaan ja julkaisemaan tekstejäni. Nyt voin sanoa että toimittajan työ on unelma-ammattini.

Mikä on hyvää/huonoa ammatissasi?

Toimittajan työssä ei ole kahta samanlaista päivää, eli työ on tosi vaihtelevaa. Uusia asioita oppii koko ajan. Tässä pääsee tapaamaan ihmisiä, joita ei muuten tapaisi. Hyvää on tietysti myös se, että työssä saa kirjoittaa ja silloin tällöin matkustaa. Toimittajan työ on hauskaa ja mielenkiintoista. Huonoa on se, että välillä on kiire, eikä jokaiseen juttuun voi käyttää paljon aikaa.

Mitä toimittajan työhön kuuluu?

On monenlaisia toimittajia, esimerkiksi sanomalehdissä työ on erilaista kuin aikakauslehdissä. Omassa työssäni ideoin toisten kanssa juttuja ja koko lehteä, eli en pelkästään omia juttujani. Käyn etsimässä ja tapaamassa haastateltavia, myöhemmin kirjoitan haastattelut, etsin tietenkin taustatietoja ja puhun kuvaajan ja taittajan kanssa juttuni kuvituksesta. Joskus otan kuvia itse, mutta harvemmin. Olen myös jonkun verran suunnittelemassa kuvauksia.

Mikä tekee hyvän toimittajan?

Erityisesti uteliaisuus. On tärkeää, että on kiinnostunut uusista asioista, sillä työssä joutuu kirjoittamaan paljon juttuja asioista, joista ei etukäteen tiedä mitään. Se, että pitää kirjoittamisesta, on myös plussaa. Haastatteluissa on osattava olla hyvä kuuntelija ja tulla ihmisten kanssa toimeen, vaikkei olisi kovinkaan puhelias.

Millaisen koulutuksen toimittajan työhön tarvitsee?

Toimittajalle ei ole mitään tiettyä, pakollista koulutusta. Monet ovat käyneet ammattikorkeakoulun ja valinneet siellä toimittajalinjan. Töihin pääsee sekä tulemalla harjoitteluun että sen perusteella, miten kirjoittaa juttuja. Toimittajan ammatin oppii parhaiten töitä tekemällä.

Jos sinusta ei olisi tullut toimittajaa, mikä olisi ollut uravalintasi?

Ajattelin pitkään, vielä lukiossakin, että minusta tulisi psykologi. Joskus ihan pienenä halusin eläinlääkäriksi, mutta se kaatui siihen että en tykännyt matikasta ollenkaan.

Teksti: Tet-harjoittelijat Noora Pohjola ja Salla-Serena Louhi.

Lue myös päätoimittaja Ville Kormilaisen esittely täältä.

Haluatko tietää jotain Koululaisesta ja sen tekemisestä? Kysy täällä!

Kommentit

mitä sil on välii ootko eka mitä sit et oon toka ei mitää ihmeellist aina ei tartte olla eka kiislii onks sul jyrsijää tai koiraa mul on oon hakenu mun kanille ulkoont kävyn ja pessyt sen tooosi hyvin ja laittanu sinne herkkuja hyvää joulua kaikille olit eka kiiisliii vastaa pliis en kirjottanu pahalla kiiisliii hyvää joulua myös koululaisen toimittajille koululainen on paras moi pitää käyttää koira ulkona odotan innolla vastauksia

Oma kommentti