Laulaja Nelli Matula: ”Olin aina perjantaisin jälki-istunnossa”

Oppiminen oli laulaja Nelli Matulalle lapsena vaikeaa, mutta hän näki vaivaa hyvien arvosanojen eteen.

Nelli Matula teki tunnollisesti läksyt, vaikka niiden tekemiseen kului paljon aikaa.

Nykyään laulaja Nelli Matula, 26, tekee biisejä ammatikseen, mutta peruskouluaikoinaan Nelli painoi koealueiden sisältöjä mieleensä laulamalla niistä. Vaikka kouluvuosista on vierähtänyt jo kymmenkunta vuotta, esimerkiksi historian aikajanan opetteluun tehty sävelmä sanoineen on yhä muistissa.

– Berliinin saarto, Korean sota, Sveitsin huippukokous, Berliinin muuri…, Nelli laulaa mutta ei enää muista, kysyttiinkö kokeessa historiallisten tapahtumien järjestystä.

– Minun on aina ollut helppo muistaa laulujen sanat ulkoa. Jo lapsena riitti, että kuulin biisin radiosta kerran, ja sitten osasin sen.

Muiden kuin laulunsanojen oppiminen ei kuitenkaan ollut Nellille yhtä vaivatonta. Omat haasteensa oppimiseen toi lievä luki- ja kirjoitushäiriö.

–  Esimerkiksi matematiikka oli minulle lapsena todella vaikeaa, sillä sekoitin numerot 5 ja 7 keskenään. Lukiossa matikasta tuli kivaa, kun aloin tajuta sitä paremmin. Onnistumisen kokemukset tuntuivat hyvältä.

Kokeista Nelli napsi yleensä kaseja ja ysejä, mutta hyvien arvosanojen saavuttaminen vaati kovaa ahertamista myös vapaa-ajalla. Vaivannäöstä huolimatta Nellille oli selvää, että hän haluaa onnistua ja tehdä parhaansa, mihin hänen vanhempansakin häntä kannustivat.

– Käytin kaikki illat läksyjen tekemiseen ja kokeisiin lukemiseen. Tuntui epäreilulta, että joku toinen oppi asiat lukemalla koealueen läpi vain kerran.

Nelli Matula poseeraa Papu-koiransa kanssa.

Nelli Matula haaveili jo lapsena omasta koirasta. Haave toteutui, kun tanskalais-ruotsalainen pihakoira Papu muutti hänen luokseen.

Nelli Matula joutui usein jälki-istuntoon

Energisestä esiintymisestään ja vauhdikkaista musiikkivideokoreografioistaan tunnettu poptähti kertoo olleensa villi lapsi.

– Olin sellainen hulivili ja aina perjantaisin jälki-istunnossa, Nelli paljastaa.

Puheliaan ja vilkkaan tytön oli vaikeaa rauhoittua paikoilleen oppituntien ajaksi.

– Käyttäydyin samalla tavalla kuin monet pojat, mutta tuntui, että sellainen käytös oli pojilta hyväksyttävämpää.

Nellistä tuntui, että hän ei sovi muiden oppilaiden joukkoon, sillä hänellä ei ollut koulussa samanhenkisiä kavereita.

– En ollut koulussa suosittu. Välitunnit vietin usein itsekseni laulellen, ja musiikki oli minulle jo tuolloin voimavara, Nelli kertoo.

Nellin suosikkiaineisiin koulussa kuuluivat erityisesti historia ja uskonto, jotka olivat täynnä kiinnostavia kertomuksia.

– Tunneilla tuntui kuin olisi kuunnellut satua!

Nelli Matulan olkapäätä vastan nojaa hänen koiransa Papu.

Jo lapsena Nelli etsi ahkerasti tietoa koiranpennun kouluttamisesta. Tiedoista oli hyötyä, kun hän otti koiran.

Erilaisuus on arvokasta

Vanhemmiten Nelli on löytänyt haastavista kouluajoistaan myös hyviä puolia.

– Jos koulussa on vaikeaa, se saattaa tuntua epäreilulta. Mutta jos jaksaa nähdä vaivaa asioiden eteen, se kasvattaa työmoraalia ja sitkeyttä, jotka ovat valttikortteja myöhemmin elämässä.

Vuonna 2015 Nelli valmistui ylioppilaaksi Kallion ilmaisutaidon lukiosta, minkä jälkeen hän opiskeli kondiittoriksi. Lisäksi hän on valmistunut Pop & Jazz Konservatoriosta muusikoksi ja suorittanut myös saaristolaivuritutkinnon.

Vaikka Nelli voisi nähdä itsensä tulevaisuudessa myös ruoanlaitto- ja pitopalvelualan parissa, tällä hetkellä hän keskittyy musiikin tekemiseen ja esittämiseen. Yhtenä Suomen suosituimpana pop-artistina tunnettu Nelli julkaisi uuden Kiltti tyttö -albuminsa keväällä, ja kesä kuluu hänellä keikkaillen ympäri Suomea.

Lapsuuden haaveiden toteuttaminen on vaatinut sitkeän työnteon lisäksi uskoa omiin kykyihin. Myös erilaisuus on kääntynyt myönteiseksi piirteeksi.

– Esiintyjänä ja artistina pärjätäkseen täytyy erottua joukosta, joten erilaisuudesta on tullut supervoimani!

Lue heinäkuun Koululaisesta, millainen Nellin tanskalais-ruotsalainen pihakoira Papu on.

Testaa, mikä kouluruoka olisit!

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti