KLIK: Saako jakaa?

Parhaat kuvat on kiva näyttää koko maailmalle. Ensin kannattaa silti varmistaa, että kuva varmasti tuottaa iloa kaikille muillekin – kuvan kohteesta lähtien.

Koululainen 2/2014

Uudet kengät, kamun hullu ilme, karkin värjäämä kieli, oudosti pukeutunut ihminen kaupungilla, haukotteleva koira… Kaikista näistä on otettu miljoonia kuvia, ja aika moni kuvista löytyy myös netistä. Kuinka paljon harkintaa julkaistujen kuvien takaa löytyy?
Kun kuvaa paljon erilaisia ihmisiä, eläimiä, ympäristöjä ja asioita ja tutkii valmiita kuvia, on mahdollisuus kehittyä kuvaajana. Muilta saatu palaute auttaa ottamaan vieläkin parempia kuvia. Palautteen saamiseen netti on loistava väline.

Netissä ei kannata julkaista kaikkia räpsyjä edes kehittymisen toivossa, saati sitten huvin vuoksi. Valitse julkaistavat kuvat huolellisesti ja pidä mielessä, että nettikommentit eivät aina ole kannustavia, kiittäviä tai edes perusteltuja. Kommentit voivat aiheuttaa mielipahaa sinulle tai kuvan kohteelle.

Ole tarkka myös siitä missä jaat tai julkaiset kuvan. Foorumeilla ja esimerkiksi Instagramissa kuvat ovat lähes kaikkien nähtävillä. Niitä voi katsoa, tallentaa ja jakaa uudelleen kuka tahansa vaikka maailman toisella puolella. Kerran nettiin laitettua kuvaa ei saa koskaan sieltä kokonaan pois.

Julkaise kuva jos…

… sinulla on ollut lupa kuvan ottamiseen
… sinulla on sen julkaisemiseen kuvan kohteen lupa
… olet itse tyytyväinen kuvaan
… kuka ja missä tahansa saa nähdä kuvan ja jutella siitä
… kuva ei aiheuta kenellekään mielipahaa
… kuvasta on iloa ja hyötyä sen vastaanottajille ja näkijöille

Älä julkaise kuvaa, jos…

… sinulla ei ole siihen lupaa
… kuvan kohde ei tiedä kuvasta
… se voi aiheuttaa mielipahaa tai tuntua kiusaamiselta
… epäilet, että kuvan leviäminen netissä harmittaa myöhemmin, vaikka yläkoulussa

Kommentoi kiltisti

Ennen kuin kommentoit netissä näkemääsi valokuvaa, asetu kuvan ottajan tai kohteen asemaan. Miltä sanasi tuntuvat, jos ne lausuttaisiin sinulle? Muista kehut, kannustus ja asialliset perustelut!

”Minua haukutaan!”

Jos saat julkaisemiisi kuviin ikäviä kommentteja, ikävää palautetta tai joudut kokemaan suoranaista kiusaamista, pysy vahvana.

1. Älä vastaa viesteihin, äläkä missään nimessä vastaa viesteihin vihaisena. Saatat katua sanojasi myöhemmin.
2. Lisää kommentoija mustalle listalle tai poista hänet kavereistasi. Selvitä, mikä on juuri käyttämäsi palvelun tapa suodattaa muiden käyttäjien näkemiä asioita.
3. Tallenna pilkkaviestit ja -kuvat, jotta ne löytyvät tarvittaessa myöhemmin.
4. Kirjoita tarkasti muistiin missä, milloin ja miten jouduit kiusatuksi.
5. Kerro kokemastasi luotettavalle aikuiselle, kuten vanhemmallesi tai opettajalle.
6. Anna palautetta sivuston ylläpidolle. Ilmoita viesti tai viestittäjän käytös asiattomaksi. Näin palvelun ylläpitäjä voi puuttua asiaan.
7. Jos kiusaaminen on vakavaa, ottakaa vanhempiesi kanssa yhteyttä poliisiin.

Lähde: Mannerheimin lastensuojeluliiton nuortennetti

Koululainen 2/2014

Teksti: Leea Puranen Kuva: Mirva kakko / Kuvaryhmä / SKOY Juliste: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Kommentit

Meidän luokalla on Watsapp ryhmä että voitaisiin vaikka sieltä kysyä läksyjä jos on ollut kipeä ja meidän luokallamme on myös semmoiset kaksoset, toinen on tyttö ja toinen poika. Niillä on joskus semmoinen ”Kuvasota” ne siis ottaa toisistaan kuvia, eikä se toinen tiedä että siitä otetaan kuvaa. Siksi en yleensä olisi heidän kanssaan, koska he lähettävät ne kuvat tietenkin sinne ryhmään. 🙁

En ymmärrä mitä järkeä on selfieissä. Mulla itsellä on instagram, mutta laitan sinne pääasiallisesti taiteellisia ( ja myös luonnosta otettuja ) kuvia.

Joo, Kerrän joku otti must kuvan ilman lupaa ja olin sillee O_o ._.

Joo mä en julkasee kaverist kuvaa ilman lupaa kunnon asiaa!

En ehkä jaa mitää mun kuvaa. Enkä tietenkään kenenkään muunkaan kuvaa. Mut on täs kyl huikeiy idiksii xD

Tässähän on kunnon asia, kannattaa tosiaan miettiä jakaisiko kuvan 😉

Ikävä juttu. Mulla on kaveri joka on poika,ja sen kiusaaja otti videoo meist ku mentii kotia-päin. Näyttää sen kaikille sitten,ja mua itkettää ;___;

Oma kommentti