Hyvä sähköpostin tai verkkopalvelun salasana on vähintään 10 merkkiä pitkä ja siinä on pieniä ja isoja kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä.
Täysin satunnainen merkkijono (esim. x8$4kZ82_C) voi olla muille mahdoton arvata, mutta myös liki yhtä hankala käyttäjän muistettavaksi.
Entistä haastavampaa hommasta tekee se, että eri palveluihin on turvallisinta luoda oma salasanansa. Jos kaikki verkkopalvelusi käyttävät samaa salasanaa, yhden murtaminen takaa pääsyn kaikkiin muihinkin.
Jaa sana kahtia
Yksi kikka on opetella ulkoa lyhyt ja täysin satunnainen merkkijono ja käyttää sitä useiden eri salasanojen alkuosana. Jos olet luonut käyttämillesi palveluille erilliset salasanat, voit kirjoittaa loppuosat paperille ja säilyttää sitä turvallisessa paikassa.
Jos paperi joutuu vääriin käsiin, siitä ei ole hyötyä ilman alkuosaa. Tämän systeemin huono puoli on, että jos paperi katoaa, menetät salasanat sen mukana.
Lause lähtökohtana
Huomattavasti turvallisemman salasanan saat luotua ottamalla lähtökohdaksi lauseen, joka on sinulle helppo muistaa mutta muille vaikeasti pääteltävissä.
Muodosta salasana lauseen sanojen alkukirjaimilla. Käytä mahdollisuuksien mukaan sanojen tilalla erikoismerkkejä, isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita, jotka tuovat mieleen kyseisen sanan joko kirjoitettuna tai ääneen lausuttuna.
Tämä strategia on helppo hahmottaa seuraavan esimerkin avulla: Kuvitteellisen salasanani mM&Rtp23op muistisääntönä on lause ”Minun mummoni ja Romppaisen takapihalla kasvaa komea omenapuu”.
m = minun
M = mummoni – henkilö on kirjoitettu isolla alkukirjaimella
& = ja
R = Romppaisen – erisnimi on kirjoitettu isolla alkukirjaimella. Tätä eivät arvaa helposti edes perheenjäsenet, sillä mummoni asuu yksin ja Romppainen oli minun keksimäni haukkumanimi hänen edesmenneelle kissalleen. Kukaan muu kuin minä ei ole koskaan kutsunut kissaa Romppaiseksi.
t = taka – yhdyssanat voi salasanoissa pilkkoa osiin
p = pihalla
2 = kasvaa – numero ja sana alkavat samalla kirjainyhdistelmällä ja äänteellä KA
3 = komea – alun kirjainyhdistelmä ja äänne KO
o = omena
p = puu
Muista perusasiat
– Vaihda salasanasi säännöllisesti.
– Älä säilytä salasanaasi muiden saatavilla. Jos kirjoitat salasanan muistiin, älä kirjoita sen yhteyteen, että kyseessä on salasana.
– Jos palvelu tarjoaa salasanan palauttamiseen matkapuhelimella tehtävän tunnistautumisen, se kannattaa ottaa käyttöön.
Vältä näitä
Murto-ohjelmat osaavat testata kaikkein ilmeisimmät salasanamallit:
1) Käyttäjän oma nimi ja sen anagrammit: (EllaVirtanen, VertaniNalle, VartianEllen…)
2) Näppäimistöllä vierekkäin olevat merkkijonot (qwerty0987, asdf1234…)
3) Yhden sanan salasana, jossa on muita merkkejä edessä tai takana. Murto-ohjelmat löytävät sanat, jotka löytyvät kaikkien kielten sanakirjoista etu- ja takaperin.
4) Älä luota kirjainten korvaamiseen niitä muistuttavilla numeroilla. Murto-ohjelmatkin ymmärtävät, että 3 on E ja 5 on S ja 1 on i. Numeroita voi käyttää kirjainten tai tavujen tilalla osana esimerkiksi lauseen alkukirjainten perusteella luotua salasanaa.
Mulla on onneksi Vaikea salasana mut kiitti vinkistä! 🙂
hyviä vinkkejä?