Miten virus toimii?

Moni pelkää salakavalaa tietokonevirusta, mutta miksi? Mikä se on ja miten se toimii?

Koululainen, Mediakoululainen

Tietokonevirus on haitallinen tietokoneohjelma, joka leviää internetin avulla sekä erilaisten tiedostojen mukana. Viruksia on monenlaisia eri tyyppejä ja ne toimivat eri tavoin. Esimerkiksi makrovirukset on kirjoitettu jonkun tunnetun sovelluksen kielelle ja näin ollen ne pystyvät lymyilemään sähköpostien liitetiedostoissa – virus aktivoituu kuitenkin vain, jos liitteen avaa. Niin kutsuttu troijalainen sen sijaan on jo itsessään aktiivinen ohjelma, joka saattaa kopioida virusta suoraan tietokoneen kiintolevyyn. On myös itseään monistavia viruksia, jotka monistavat itseään niin kauan, kunnes koneelle ei enää mahdu mitään muuta tietoa.

Kuinka virus toimii?

Kaikkia viruksia yhdistää yksi piirre: ne monistavat itseään. Tämän jälkeen jotkut virukset saattavat aktivoitua tehdäkseen lisäkiusaa. Jotkut aktivoituvat esimerkiksi tiedoston avaamisen yhteydessä, toiset automaattisesti tietyn ajan kuluttua. Virus majoittuu yleensä joko koneen käynnistyslohkolle tai se kirjoittaa itsensä jonkun normaalin käyttämäsi ohjelman, kuten tekstinkäsittelyohjelma Wordin, koodin joukkoon.

Osa viruksista alkaa tuhota tietokoneen muistia ja sen sisältämää tietoa. Joskus tiedostoja voidaan kuitenkin palauttaa oikeanlaisella apuohjelmalla. Kurjempi virus toimii hiljalleen itseään kopioiden, jolloin sen tekemiä tuhoja on vaikea huomata ennen kuin ehkä vasta pitkän ajan kuluttua. Se saattaa kopioida itsensä pikku hiljaa kaikkiin tiedostoihin ja jopa niiden varmuuskopioihin.

Usein viruksen perustehtävä on vain hidastaa koneen toimintaa. Joskus ne kuitenkin onnistuvat tuhoamaan koneen muistin, jota ennakoi koneen jatkuva kaatuminen ja käytön ongelmat. On myös mahdollista, ettei viruksesta koidu mitään varsinaista ongelmaa, etkä edes huomaa koneesi saastuneen.

Kuinka suojautua?

Kaiken a ja ö on pitää tietokoneen viruksentorjuntaohjelma päivitettynä. Ota tärkeistä tiedostoista säännöllisesti myös varmuuskopiot.

Älä lataa tai avaa koneellasi tiedostoa, jonka sisällöstä et ole aivan varma. Internetissä kannattaa surffata ainoastaan sellaisilla sivuilla, jotka tietää turvallisiksi. Älä myöskään klikkaile epäilyttävältä vaikuttavia mainoksia tai muiden lähettämiä linkkejä: sosiaalisessa mediassa ovat yleistyneet haittaohjelmat, jotka näyttäytyvät sellaisilta, kuin ystäväsi olisi oikeasti lähettänyt sinulle linkin tai viestin, tai että joku olisi merkinnyt sinut kuvaan. Usein tällaisissa on kuitenkin jotain viruksen paljastavia häiritseviä piirteitä, kuten esimerkiksi hämärä linkin aihe tai viestin otsikko, tai että joku olisi yhtäkkiä merkinnyt sinut kymmeneen kuvaan, vaikka ette olisi edes tavanneet pitkään aikaan.

Viruksia sisältäville haittasivustoille houkutellaan usein videoiden, kuvien tai tarjousten avulla. Tällaiset ongelmat, kuten virukset yleensäkään, eivät kuitenkaan ole asia, jota kannattaa arjessa jatkuvasti murehtia: Pidä viruksentorjuntaohjelma päivitettynä ja käytä omaa järkeä – sillä pärjää todella pitkälle!

Teksti: Elli Mäkilä Kuva: Hannu Häyhä / OM-arkisto

Kommentit

meille on tullu virus ei voitu kuukauteen olla tietsikal:(

Oma kommentti