Otetaan kiva kuva!

Kuvia ottaessa ja jakaessa täytyy olla kohtelias ja huomaavainen muita kohtaan.

Kuva: Pekka Nieminen / OM-arkisto

Kuvien ottaminen ja jakaminen on osa lähes jokaisen lapsen ja nuoren arkipäivää. Monelle voi kuitenkin olla epäselvää, missä kaikkialla kuvaaminen on sallittua ja keitä kaikkia saa kuvata. Entäpä kuvien julkaiseminen – täytyykö siihen pyytää aina lupa jokaiselta kuvassa esiintyvältä?

Julkisella paikalla saa kuvata vapaasti. Julkinen paikka on sellainen, jonne jokaisella on vapaa pääsy.

– Esimerkiksi puistot ja torit ovat julkisia paikkoja. Sen sijaan koti- ja julkisrauhan piiriin kuuluvissa paikoissa täytyy olla asianomaisen lupa kuvaamiseen. Esimerkiksi kodit, piha-alueet, hotellihuoneet ja pukuhuoneet ovat paikkoja, joissa kuvaamiseen tarvitaan aina lupa, Mannerheimin Lastensuojeluliiton erityissuunnittelija Satu Valkonen luettelee.

Kun kuvaat julkisella paikalla, on hyvien tapojen mukaista kysyä kuvissa esiintyviltä henkilöiltä, saako heistä otetun kuvan julkaista. Jos siis esimerkiksi otat ystäväsi kanssa kuvia, kannattaa kysyä, voiko kuvat julkaista sosiaalisessa mediassa.

– Moni voi ajatella, että kun kuvia otetaan yhdessä, niiden julkaisemiseen annetaan lupa. Näin ei kuitenkaan voi automaattisesti olettaa, vaan lupaa kuvien julkaisuun on kohteliasta kysyä, Satu ohjeistaa.

Kuva: Kari Ylitalo
Satu Valkonen kannustaa tykkäämään ja antamaan mukavia kommentteja kavereiden kuvista.

Ei kuvia, kiitos

Satu muistuttaa, että jokaisella on oikeus kieltäytyä kuvatuksi tulemisesta.

– Jos joku tuttu ottaa sinusta kuvia haluamattasi, voit pyytää kuvaamisen lopettamista ja kuvien poistamista kännykästä tai kamerasta. On tärkeää, että sovitaan yhdessä, milloin kuvataan ja milloin ei.

Kiusaamista ei tarvitse sietää: jos joku kiusaamismielessä valokuvaa sinua eikä pyynnöstä huolimatta lopeta, täytyy asiaa lähteä selvittämään samoin kuin muutakin kiusaamista. Asiaan täytyy puuttua, ja siitä on kerrottava vanhemmille. Jos kuvaaminen tapahtuu kouluaikana, voi asiasta kertoa opettajalle tai koulukuraattorille. Aikuinen voi auttaa selvittämään asiaa, jos omat keinot eivät riitä.

Entä mitä tehdä, jos omaa kuvaa aletaan levittää sosiaalisessa mediassa kiusaamismielessä? Satu neuvoo olemaan yhteydessä sivuston ylläpitoon ja pyytämään kuvan poistamista. Useimmissa palveluissa on jo kuvan yhteydessä mahdollisuus raportoida kuva tai ilmoittaa epäasiallisesta käyttäytymisestä.

– Tässäkin pätee, että jos omat keinot eivät riitä, täytyy asiasta kertoa vanhemmille tai luotettavalle aikuiselle ja miettiä sitten yhdessä, miten kannattaa toimia.

Ihanat kuvat ja kommentit

Satu kertoo, että yleensä lapset ja nuoret kokevat kuvaamisen ja kuvien ottamisen ennen kaikkea positiivisena asiana. Ikävät tapaukset ovat melko harvinaisia.

Omista kuvista halutaan saada kivoja kommentteja, jotka piristävät päivää. Satu kehottaakin antamaan mukavia kommentteja ja tykkäämään kavereiden kuvista. Näin ehkä myös omia kuvia kommentoidaan ja niistä tykätään helpommin.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että kuvien julkaiseminen ei saa mennä pelkäksi kommenttien ja tykkäämisten odotteluksi. Kuvien on hyvä olla mukava osa normaalia elämää.

Teksti: Hilppa Alanko
Kuvat: Pekka Nieminen / Otavamedia, Kari Ylitalo

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti