Koululaisella on kummiluokkia eri puolilla Suomea. Lähetimme heille kysymyksiä mediankäytöstä, ja vastaukset ovat tässä. Oletko samaa mieltä?
Sana media tarkoittaa viestintäkanavia ja viestin välittäjiä, eli esimerkiksi internetiä, lehtiä ja televisiota. Netti on Koululaisen kummiluokkalaisten mielestä suosituin media. Netissä parasta on yhteydenpito kavereiden kanssa ja kaikenlainen hauskuus. Se selvisi viimeistään nyt, kun kysyimme kummiluokkalaisilta heidän mediankäyttötottumuksistaan.
Mikä media?
Kaikkien mediakanavien ja välineiden joukosta kummiluokkien oppilaiden piti mainita se, jota he käyttävät eniten. 40 % vastaajista kertoo käyttävänsä eniten nettiä. Toiseksi eniten käytetään sosiaalista mediaa, sen mainitsi 22 % vastaajista. Todennäköisesti moni, joka vastasi ”netti”, tarkoitti vastauksessaan myös sosiaalista mediaa.
Perinteisistä viestintäkanavista ykkönen on televisio. Sitä kertoi käyttävänsä mediakanavista eniten 13 % vastaajista.
Valtaosa vastaajista käyttää mediaa 1–2 tuntia päivässä. Toisaalta aikaa on vaikea arvioida, koska melkein puolet vastaajista, 40 %, käyttää nettiä puhelimella, ja sitä tulee vilkuiltua lyhyesti monta kertaa päivässä.
Mutta miksi?
Ehdottomasti tärkeimmät syyt käyttää mediaa ovat yhteydenpito ja ajankulu. Vastaajien aika kuluu esimerkiksi videoita katsomalla, vlogeja seuraamalla ja pelejä pelaamalla, kavereiden kanssa jutustelun lisäksi.
Vain joka kuudennelle vastaajalle tärkein syy käyttää mediaa on tiedon hakeminen. Koulunkäynti on mielessä vain 7 %:lla vastaajista.
Entäs some?
Sosiaalinen media tarkoittaa sitä, että jokainen osallistuja on sekä lähettäjä että vastaanottaja. Tunnetuimpia sosiaalisen median palveluja ovat Facebook, WhatsApp ja Instagram.
Koululaisen kummioppilaat käyttävät ehdottomasti eniten WhatsAppia. Sen käyttäjiksi tunnustautui 43 % vastaajista. Peräti 87 % vastaajista kertoo tuntevansa sosiaalisen median ikärajat, mutta vain 39 % noudattaa niitä. Moni myöntää noudattavansa ikärajoja vain joskus.
Sosiaalisen median ikärajoista puhutaan siis paljon ja niitä noudatetaan vähän. Esimerkiksi WhatsAppin ikäraja on 16 vuotta, Instagramin ja Facebookin 13. Moni vastaaja käyttää sosiaalista mediaa myös vanhempiensa kanssa ja siten varmasti myös vanhempiensa suostumuksella. Varsinkin WhatsAppia käytetään paljon monen perheen sisäisessä viestittelyssä.
Syyt somen käyttöön ovat vastaajien mukaan lähes samat kuin median käyttöön yleensä. Tärkein syy somettaa on kavereiden kanssa oleminen (33 %). Toiseksi tärkein syy (27 %) on se, että se on kivaa.
Kuva: Tommi Tuomi / OM-arkisto
Lataa media-aiheisia kysymyksiä ja selvitä, mitä mieltä kaveriporukassanne tai luokallanne ollaan!
Kommentit
Oma kommentti