Nikkaroi kestävä linnunpönttö

Houkuttele pihaasi laulava lintu. Tämä näppärä pönttö on helppo puhdistaa, ja se kestää käyttökelpoisena vuosikausia. Pyydä vanhempiasi nikkarointikavereiksi ja rakentakaa yhdessä linnulle ihana koti.

Linnunpönttö koostuu seinistä, etuseinään kiinnitetystä lattiasta ja vinosta katosta, joka ohjaa sateen ja lumen pois puupinnalta. Nikkaroi kestävä linnunpönttö laudasta ja suuaukon metallisesta suojasta, niin pääset bongaamaan lintuja pihamaalta.

Tarvitset:

  • 82 cm lautaa leveydeltään 14,5 cm
  • noin 70 cm lautaa leveydeltään 10 cm
  • suuaukon metallisuojan
  • ripustuskoukkuja
  • 8 tavallista naulaa
  • ruuveja
  • yhden ison naulan

Linnunpönttö

Tee näin:

Sahaa laudoista kuvan mittojen mukaiset palat. Vain lattian pituus tulee määritellä vasta pöntön saavutettua lopullisen muotonsa, sillä lattian ja takaseinän väliin tulee jäädä ainakin puolen sentin ilmarako: silloin pöntöstä pääsee ylimääräinen kosteus ulos, eikä pönttö ala homehtua.

Sahaa reikäsahalla etuseinämään sopivankokoinen aukko. Ohjeen mallissa suuaukon halkaisija on 32 millimetriä. Ruuvaa poralla suuaukon metallisuoja paikalleen.

Lattiapala kiinnitetään pöntön etuseinämään tukevasti kahdella naulalla, jolloin pönttö on talvella helppo puhdistaa etuseinää siirtämällä. Naulaa katto ja seinät paikoilleen kuvien mukaan.

Poraa takaseinän toiseen reunaan, aina lattialautaan asti, naulan kokoinen reikä, silloin saat naulan avulla lukittua lattian tukevasti paikoilleen, mutta pönttö on silti helppo avata naula irrottamalla.

Ruuvaa ripustuskoukut paikoilleen.

Huom! Laudan tulisi olla käsittelemätöntä ja mieluiten vanhaa.

Neljä vinkkiä

Linnunpönttö1. Pönttö tulee sijoittaa pihalle rauhalliseen
paikkaan. Mukavinta on tietysti, jos voit seurata pöntön tapahtumia suoraan ikkunastasi.

2. Kiinnitä pönttö tukevasti, mieluiten
rautalangalla, kasvavaa puuta vahingoittamatta 1,5–3 metrin korkeudelle.

3. Kuvan pöntön suuaukko on 32 millimetriä. On todennäköisintä, että mökkiin majoittuu kirjosieppo, talitintti tai pikkuvarpunen.

3. Suuaukkoa suojaava metallireunus on hyvin tärkeä, jotta linnunpoikasen säilyvät pesässä turvassa niitä vaanivilta pedoilta!

Artikkeli on julkaistu aiemmin Koululaisessa 4/2013.

Lue myös: Tuunaa t-paita kangasväreillä
Askartele myös: Ihana äitienpäiväkortti tai persoonallinen pääsiäiskortti

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti