Peli-iloa koko perheelle

Tietokoneella pelattavat pelit, konsolipelit, kännykkä- ja muut mobiilipelit, televisiopelit sekä erilaiset nettipelit ovat parhaimmillaan mitä mainiointa ajanvietettä. Pelatessa voi valintansa mukaan puuhastella yksin, kaverin tai vanhempien kanssa tai oikein isolla porukalla netin yli.

Ajanvietteen lisäksi monista digitaalisista peleistä on myös hyötyä. Englanninkieliset pelit kehittävät kielitaitoa ihan huomaamatta. Jotkut pelit opettavat ratkomaan erilaisia ongelmia, houkuttelevat liikkumaan tai kannustavat keräämään yleis- ja knoppitietoa.

Mediakoululainen

Pelaamisesta voi tulla koko perheen yhteinen ja hauska harrastus, kun yhteisistä pelisäännöistä on sovittu. Jutelkaa porukalla, mitä pelejä pelataan, kuka saa pelata, milloin ja kuinka paljon. Jutelkaa myös pelien sisällöistä:

– Mikä on kenenkin suosikkipeli ja miksi?
– Mikä on suosikkipelin tavoite?
– Mitä ominaisuuksia pelissä tarvitaan?
– Mikä pelin ikäraja on ja miksi?
– Mikä on pelaamisessa parasta?
– Mikä pelaamisessa harmittaa?

Joskus pelaamiseen voi uppoutua niin voimakkaasti, että ei näe eikä kuule mitä ympärillä tapahtuu. Pelitapahtumat saattavat tulla uniin tai pelaaminen jatkuu kavereiden, läksyjen ja kotitöiden kustannuksella. Silloin kannattaa painaa Pause tai Stop ja tehdä jotain ihan muuta.

Joka tapauksessa on tärkeää, että digitaalisten pelien pelaaminen ei ole ainoa harrastus. Erilaisten ruutujen ja näyttöjen äärellä tulee helposti vietettyä paljon aikaa, kun katsoo suosikkiohjelmia televisiosta, tekee läksyjä ja surffailee netissä tietokoneella ja kaiken lisäksi vielä pelaa. Vastapainoksi kannattaa tehdä jotain aivan muuta: ulkoilla, viettää aikaa muissa harrastuksissa ja kavereiden ja perheen kanssa, lukea, kokkailla tai vaikka askarrella. Ulkoilu ja liikkuminen auttavat jaksamaan ja saavat unen maistumaan hyvin. Ystävien ja perheen kanssa vietetty aika taas saa kaikki hyvälle tuulelle.

Vinkkaa vanhemmillesi ilmaisesta Pelikasvattajan käsikirjasta.

Teksti: Leea Puranen Kuva: Hannu Häyhä / Kuvaryhmä / SKOY Lähteet: Mediataitokoulu, Mannerheimin lastensuojeluliitto

Kommentit

Oma kommentti