Saanko ladata kuvia netistä?

Kaikki netissä olevat valokuvat ovat jonkun ottamia, eikä niitä saa jakaa ilman lupaa. Vaikka kuva olisi jo verkossa, sen ottajalta on aina kysyttävä lupa kuvan julkaisemiseen toisessa yhteydessä.

Tekijänoikeus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi valokuva on sen ottajan omaisuutta, eikä sitä saa käyttää luvatta. Ethän haluaisi, että sinunkaan ottamiasi kuvia jaettaisiin ilman lupaasi netissä?

Kopioston lisensiointipäällikkö ja lakimies Kirsi Salmela vastaa muutamaan kinkkiseen kysymykseen kuvien jakamisesta netissä.

Kuvakaappaus kuvahausta, suomenhevosia

Etsin netistä eri rotuisten hevosten kuvia ja tein niistä blogipostauksen. Merkitsin kuvien yhteyteen niiden alkuperäisen julkaisupaikan ja kuvaajan, jos se oli tiedossa. Teinkö jotain väärin?

Ikävä kyllä teit, jos et kysynyt kuvien ottajilta lupaa. Toisten ottamien kuvien käyttöön omassa blogissa tarvitaan aina kuvaajan lupa, vaikka kuva löytyisikin netistä.

Ainoastaan silloin lupaa ei tarvitse pyytää, jos kuvaaja on sallinut kuvan käyttön niin sanotulla CC-lisenssillä (Creative Commons). Kuvaajan nimi tulee aina merkitä kuvan yhteyteen.

Tein koulussa esitelmän suomenhevosesta. Etsin esitykseen kuvia netistä. Myöhemmin latasin koko esitelmän blogiini. Saako niin tehdä?

Koulun esitelmissä saa käyttää netistä löytyviä kuvia, koska kouluille on hankittu tähän lupa.

Jos haluat jakaa esitelmän netissä, esimerkiksi blogissa, sinun tulee käyttää itse ottamiasi kuvia tai hankkia kuvien käyttöön lupa kuvien kuvaajilta tai käyttää kuvia, joiden käyttö on sallittu Creative Commons -lisenssillä (CC). Esimerkiksi Flickr-palvelusta voi etsiä kuvia, joiden käyttö on sallittu CC-lisenssillä, ja osa Wikipediasta löytyvästä aineistosta on CC-lisensoitua ja vapaasti käytettävissä. Myös englanninkieliseltä sivustolta voi etsiä CC-lisenssillä merkittyä materiaalia.

Otin ratsastustunnilta kuvia ja latasin niitä Instagramiin. En kysynyt kuvissa esiintyviltä ihmisiltä lupaa kuvien julkaisuun. Saako niin tehdä?

Julkisella paikalla saa kuvata ihmisiäkin, mutta kuvan julkaisemiseen blogissa, netissä tai sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Facebookissa tai Instagramissa, on hyvän tavan mukaista pyytää kuvassa olevien henkilöiden lupa. Kenestäkään ei saa julkaista noloa tai ikävää kuvaa.

Lisäsin Facebookin varustekirppiksen ostoilmoitukseen kuvan esimerkiksi siitä, millaista ratsastuskypärää etsin. Linkitin kuvan erään ratsastustarvikeliikkeen sivuilta. Saako niin tehdä?

Suoraan alkuperäiselle sivulle vievän linkin tekeminen on ok, mutta toisen ottamia kuvia ei saa ilman lupaa ladata Facebookiin.

Löysin netistä kuvan söpöstä ponista ja latasin sen keskustelupalstan profiilikuvakseni. Teinkö väärin?

Et voi käyttää toisten ottamia tai tekemiä kuvia julkisessa profiilissasi ilman tekijän tai kuvaajan lupaa. Jos saat luvan käyttää kuvaa, sinun pitää myös mainita kuvaajan nimi.

Valokuvasin ravitapahtumassa ja julkaisin kuvat blogissani. Huomasin myöhemmin, että samoja kuvia löytyi myös toisen henkilön blogista. Mitä voin tehdä?

Voit pyytää henkilöä poistamaan ottamasi kuvat blogistaan. Toisten ottamien kuvien käyttöön tarvitaan kuvaajan eli tässä tapauksessa sinun lupa.

Lue myös kuvankäsittelystä. 

Tämä artikkeli julkaistaan Koululaisessa 2/2017, joka ilmestyy 8.2.

Opi lisää kuvista ja tekijänoikeuksista

Kopiraittilan koulu -peli

Pieniä kavioita -blogi 

Creative Commons -lisenssi 

Mediataitoviikko 6.-12.2.

Avainsanat

Kommentit

Mä tiiän kyllä yhen toisenkin vinkin miten saaha CC kuvia etityksi. Sun pitää mennä Googleen ja hakee kuva ihan normisti. Ja painat asetukset ja siitä tarkennettu haku. Ja sit kelata tarkennetussa haussa eteenpäin ja napsauttaa käyttöoikeudet tekstiä. Ja sit sä voit laittaa vapaa-käyttösuodatuksia.

Tää helppo vinkki on kaikille jotka tarvii Googlesta kuvia silleen ettei tarvii kysyy lupaa.

Oma kommentti