Sinustako tubettaja?

Kiinnostaako tubettaminen, mutta alkuun on vaikea päästä? Kokeile näitä vinkkejä.

Kuten mikä tahansa harrastus, myös tubettaminen kannattaa aloittaa vanhempien kanssa juttelemalla. Kun sinulla on kotijoukkojen tuki, hommasta tulee helpompaa ja hauskempaa kuin yksin puurtaminen. Kannattaa myös miettiä miksi haluat tubetuksen aloittaa. Rahaa ja suosiota ei ole helppo hankkia, joten syyn kannattaa olla jotain muuta.

Kun taustatiimi on vakuutettu hankkeen kannattavuudesta, kannattaa keksiä omalle YouTube-kanavalle hyvä nimi ja luoda kutsuva ja kanavaa kuvaava profiilikuva. Hyvä profiilikuva houkuttelee kanavalle katsojia. Lisäksi hyvän kuvan ansiosta jäät myös paremmin ihmisten mieleen, kun kommentoit muiden videoita.

Seuraavaksi on hyvä miettiä aiheita, joista olet kiinnostunut ja joista voisit tehdä videoita. Voit myös selailla muiden videoita ja etsiä niistä ideoita omiin tuotoksiisi.

Mediakoululainen: Sinustako tubettaja?

Ensimmäinen video

Ensimmäisen videon kannattaa käsitellä sitä, minkälaista sisältöä kanavallasi on luvassa. Voit myös kertoa jotain itsestäsi, kuten vaikkapa harrastuksistasi. Muista kuitenkin, ettet kerro liian henkilökohtaisia asioita. Esimerkiksi asuinalue ja puhelinnumero kannattaa pitää omana tietona.

Ennen kuin alat kuvata ensimmäistä videota, suunnittele tarkasti mitä aiot puhua. Valitse myös sopiva kuvauspaikka. Voit vaikka testata muutamaa erilaista vaihtoehtoa. Ota huomioon valaistus ja se, että taustamelua ei ole liikaa. Kuvan ulkopuolelle kannattaa rajata kaikki mitä ei halua näyttää koko maailmalle, kuten vaikkapa vaatemytyt.

Kamera käy

Kun kuvaus on käynnissä, yritä pitää yllä hyvä fiilis ja puhu selkeällä, kuuluvalla äänellä. Muista katsoa kameraan ja ole rauhallinen. Varaa kuvaamiseen riittävästi aikaa, ettei kiireinen tunnelma välity videon katsojalle. Videota on silloin mukava katsoa!

Katsojien kanssa kannattaa pitää kommunikaatioita yllä. Yksi tapa on esittää heille kysymyksiä videolla. Muista myös vastailla heidän kommentteihinsa.

Joko julkaistaan

Kuvaamisen jälkeen katso ensi kaikki materiaali läpi ja pohdi, onko videossa jotain ylimääräistä, jonka haluat leikata pois. Vielä editoimisen jälkeen video kannattaa näyttää vanhemmille ja miettiä yhdessä kannattaako videota julkaista.

On hyvä varautua siihen, että saat videostasi kritiikkiä. Ota asiallinen palaute avoimin mielin vastaan ja mieti, mitä voit oppia siitä. Pidä mielessäsi myös se, että osa katsojista saattaa olla trolleja, eli häirikköjä, joiden ainoa tehtävä on ärsyttää. Heidän kommenttejaan ei tarvitse ottaa vakavasti. Kaikki kommentit kannattaa silti näyttää omille vanhemmille, ja niistä kannattaa jutella heidän ja omien kavereidenkin kanssa.

Muista tämä

Kun videoiden tekeminen alkaa olla jo tuttua puuhaa, voit saada vaihtelua kanavallesi tekemällä spesiaaleja, eli erikoisvideoita. Hyvä paikka spesiaalille on kun esimerkiksi tietty katsojamäärä täyttyy tai kun olet tehnyt videoita pyöreän tasaluvun verran.

Voit kysyä ehdotuksia spesiaalivideoiden sisällöksi myös katsojiltasi. Älä kuitenkaan tee mitään, mitä et itse halua tehdä. Kuvaaminen kannattaa jättää silloinkin väliin, kun se ei vain huvita.

Mikäli kanavasi lähtee kunnolla nousuun, on hyvä varautua siihenkin, että tuntemattomat tulevat puhumaan sinulle kadulla!

Tubetatko? Kerro siitä meille! Lähetä postia osoitteeseen koululainen@otavamedia.fi.

 

Teksti: Severi Kolehmainen, Eevi Tiihonen
Kuva: Jorma Marstio / OM-arkisto

Kommentit

Haluisin tubettaa mut en oo hyvä puhumaan kameralle :DD

mä puolestani teen animaatioita en oo julkassu vielä mutta tilatkaa Flashing Wolves

Minä tubetan! Ja itse vain tein mitä huvittaa ja pääsin alkuun ja sain tilaajia. Ja ei kulunut kuin vuosi, että sain 100 tilaajaa. Ja kanavani nimi on Tupsu VG

Oma kommentti