Tunnistatko tyypit?

Lehtijuttu ei ole vain juttu, vaan se edustaa aina jotain juttutyyppiä. Tunnistatko nämä viisi yleistä tyyppiä?

Mediakoululainen, juttutyypit

Uutinen

Uutinen on faktapitoinen teksti, joka käsittelee ajankohtaista ja yleisesti kiinnostavaa ilmiötä, asiaa tai tapahtumaa. Uutisessa aihetta käsitellään sen tärkeysjärjestyksessä, eli se vastaa kysymyksiin mitä, missä, milloin, miksi ja miten.

Uutinen on oikea uutinen, jos se ylittää uutiskynnyksen, eli lehdessä julkaisemiseen vaaditut kriteerit. Uutiskriteerit määrittelevät, mikä on tarpeeksi kiinnostavaa ollakseen uutisoinnin arvoista. Ne vaihtelevat lehden mukaan. Esimerkiksi Koululaisen, iltapäivälehtien ja vaikkapa talouslehtien uutiskriteerit ja uutiset eroavat toisistaan.

Pääkirjoitus

Pääkirjoitus on lehden ensimmäisten sivujen vakiopaikalla sijaitseva lyhyehkö mielipidekirjoitus. Sen kirjoittaa päätoimittaja, toimituspäällikkö, tuottaja tai joku muu tehtävään sopiva henkilö. Pääkirjoituksessa otetaan kantaa johonkin ajankohtaiseen aiheeseen, kysymykseen, ongelmaan tai teemaan. Pääkirjoituksen tarkoitus on kertoa lehden yleinen mielipide asiallisesti ja maltillisesti.

Kolumni

Kolumni on lehdessä julkaistava mielipideteksti, jonka voi kirjoittaa esimerkiksi lehden oma toimittaja, kirjoittajaksi pyydetty politiikko, asiantuntija tai muu tunnettu henkilö. Joissain lehdissä on myös lukijoiden kolumneja. Kolumnin yhteydessä on usein kirjoittajan valokuva. Kirjoitustyyli taas voi vaihdella lehden linjasta riippuen – kolumni voi olla hauskakin. Kolumnissa kirjoittaja käsittelee aihetta itse valitsemastaan näkökulmasta, omia ajatuksiaan ja mielipiteitään jakaen.

Reportaasi

Reportaasi on uutista laajempi, tekstistä ja kuvista koostuva kokonaisuus. Reportaasi on usein subjektiivinen, eli toimittajan kokemuksen pohjalta tehty ujuttu. Reportaasi ei välttämättä pyri olemaan yleispätevä eikä se ole aina yhtä tuore kuin uutinen, vaan se käsittelee jotain kiinnostavaa aihetta faktojen, runsaiden kuvien, tekstin, haastattelujen ja kirjoittajan omien ajatusten kautta.

Reportaaseja tehdään usein esimerkiksi erilaisista matkoista ja uusien asioiden testaamisesta.

Tee se itse

Neuvokki, eli vinkkijuttu tai tee-se-itse-juttu. Se on kuvista ja ohjeista koostuva kokonaisuus, joka tarjoaa lukijoille vinkkejä, reseptejä tai luovan toiminnan ohjeistuksia. Sen tarkoitus on auttaa ja inspiroida lukijoita kokeilemaan uusia asioita ja tehdä kokeilemisesta selkeää ja helppoa.

Teksti: Onerva Aalto Kuva: Elvi Rista / OM-arkisto

Kommentit

Oma kommentti