Mitä ajattelet kehitysmaista?

 Koululaiseen on tulossa juttuja kehitysmaista. Keräämme juttuihin myös lukijoiden mielipiteitä. Vastaa allaoleviin kysymyksiin, ja voit päästä mukaan juttuun.

– Millaista luulet, että lasten elämä on köyhemmissä maissa?

– Mitä haluaisit tietää kehitysmaista?

– Millaisia juttuja haluaisit lukea köyhemmistä maista?

Meilaa vastauksesi: heidi.ylitalo@kuvalehdet.fi

Kiitos avusta!

Kommentit

:i only half agree vid vat anand has jus wrote…….its true dat time is changing nd peolpe r becoming more self centered bt vats d problem in dat…..its d need f d hour……….its not lyk dat in ur bad times nobody z dere…….”dere z a lot f humanity still left 2day yaar”………at every fork of our lives v’ll find such ppl who’ll be dere to guide us or help us……be optimistic.however,it luks quite strange dat dese words r cuming 4rm ma mouth bt trust me guys……..if v endeavour v’ll b supported by a strong positive force……bhai nuthing is is the need of the hour.. we are ment to be in community.. not isolated life.. we might call it laxury but its just to say, inside we alys need someone with us..or aab koi kisi ke help nai karta, jitni bhi humanity bachi hai vo sirf dekhne me or sadness dikhane me kaam aate hai, dre the dada log’ are killing someone in public and sab help kar rahe hai us ko dekh ke or roo ke.. in trains a group is teasing a gal and others are helping her by saying, aaj kal ke log kitne gir gaye hai . when i fall of the byk, others helped me staring at me and showing pain, bechare ko lag gaye.. bhout help karte hai yar aaj kal log..

on hyvä että kaikki haluavat autaa kehitysmaissa asuvia siellä on paljon sairauksia ja aina vesi ei ole puhdasta mutta aina keräyksissä esim.punaisen ristin keräyksissä raha ei aina mene afrikkaan tai johonkin muuhun maahan se on surulista esim.kuumiksi tuleminen autaa on HIENOA ETTÄ KAIKKI HALUAAVAT AUTAA

Siis järkyttävää, kun ihmiset (ei tietenkään kaikki) osaa arvostaa erillaisuutta! Meidän koulussa järjestetään joka vuosi Unicef-kävely ja mä itekkin annoin siihen rahaa ja tällaisen kammottavan kommentin kuulin: ”Mitä sä niitä neekereitä autat?” Miten jotku oikeesti voi ajatella vaan itteään? Ovat tummempi-ihoisetki ihmisiä, heillä on tunteet ja ne haluu elää hyvin. Mutta se ei oo kaikille heille mahdollista, koska ei ole rahaa! :c Oon 13-vuotias ja olen kummi, se oli han mun oma idea. Mulla on kummilapsi Keniassa ja annan sille joka kuukausi 25 euroa, eikä tunnu missään, koska tiedän, että kummilapseni elämä muuttuu paremmaksi 🙂

kuule Adam Lambert tekiskö mieli perua puheet etkö sä tiiä miten kurjaa niillä on jos sä olisit semmonen ees yhen päivän niin sä itkisit kun vauva ne on vahvoja lapsia ja on selvinnyt jo kauan kun jotkut sua fiksummat auttaa niitä

nillä on tosi kurjaa esim:vähän rahaa,vähän ruokaa,ei pääse kaikki kouluun,lasten pitää tehdä työtä kurjaa mä aina kirkossa ja koulussa annan rahaa kolehtiin/punaiseen ristiin niitä pitää auttaa ne ei selviä hengissä ilman apua!

Ajatelkaa elää jossain esim afrikassa, lasten elämä on hirveää ne syö multaa ne haluisi päästä kouluun mutta niillä ei ole tarpeeksi rahaa se on musta hirveää vaikka kouluun pääsisikin! mä haluisin tietää että miten kehitys maan lapset ja muutenkin ihmiset pärjää

Olen samaa mieltä Omppu96:den kanssa.
MNeillä ei pitäisi valittaa mistään asiasta, asummehan yhdessä maailman rikkaimmista maista! Elikä siis vaikkka maassamme ei asu miljönäärejä, ei meillä ole sillä tavalla ”köyhiäkään”…

Mun mielest on tosi tyhmää ja iljettävää kun tummaihosii haukutaan neekereiks!Ajatelkaa mitä sanotte se ois sama asia jos te olisitte tummaihosii ja joku haukkuis teit neekereiks! Se olis tyhmää! Lopettakaa toi haukkuminen ja auttakaa kehitysmaita! Mä oon ihan ärsyyntynyt ku kaikki haukkuu!

Olet hävytön! Mietipä uudestaan! Tuo oli todella tyhmää, omppu96! Mikä sai mielipiteesi muuttumaan? Ei sitä noin vain muuteta.

Mielipiteeni on muuttunut. En enää osallistu Unisefin keräyksiin.

Kehitysmaissa voi olla aika vaikeaa…. Afrikas on malaria…Sit ei voi välttis päästä kouluun…Ruokaa on vähän! Aika kurjaa!Niitä pitää auttaa!!! On hyvä jos lahjottaa rahaa esim. Punaisen ristin kautta. Ja se on hyvä et koulus on kaikkii keräyksii ym.Meijän äiti on yhen Afrikkalaisen kummi. Nii kummit on hyvä juttu.Mä itse annan aina koulun Punainen Risti keräyksis tosi paljon rahaa!!! Toivottavasti kaikki yrittävät auttaa kehitysmaita!!!!!!!!

Raah…..revin hiuksia jo päästäni, kun kukaan ei vastaa….

Siellä on varmasti tosi surullista. Eläimillä ja ihmisillä ei oo kunnollista ruokaa, asutaan kehnoissa taloissa ja lapset (mun tietääkseni) tekevät työtä jo nuorina. Siellä ei ole kovin helppoa, ja siellä sitäpaitsi soditaan ihan hirveästi! Ainoastaan mietin, mitä voisi lähettää niille hyväksi muuta kuin pieneksi käyneitä vaatteita…ja se on typerää ja urpoa että niitä haukutaan ihonvärin takia. Yrittäkää kaikkenne, Suomen kansa! Meillä on kaikenlaisia turhakkeita kuten telkkareita ja sen sellaista, mutta niillä ei oo varaa edes ruokaan! Y R I T T Ä K Ä Ä!

lukekaa kirja ” Tulen Salaisuus” kirjoittanut Henning Mankell! kertoo tositapahtumista kehitysmaassa! alle 11 vuotiaiden ei kannata lukea, aika rankka kirja.

Miks tummaihosii kiusataan ihonvärin takia? Se on vaan suojaväri ettei iho pala. Me ei vaan tarvita sitä. KEHITYSMAITA PITÄÄ AUTTAA! Hei kannattakaa!

EPÄREILUA! Siis ne joutuu siellä olemaan keskellä sotaa ja me täällä rauhassa heitellään ruokaa hukkaan! Tekis välillä mieli mennä sinne sodan keskelle ja sanoa että ÄLKÄÄ!
Kannattakaa.

Oon antanu jonnekki Haitiin tai jonnekki Afrikkaan jotain pieneks käyneitä vaatteita. Ne lapset oli varmaan tosi onnellisii kun sai kunnon vaatteita.

Emppu2000

Viiru1, sun sisares on ihana!! Oikun voiskin vesilaseja lähettää.Tai sadetta!!

Sehän on hirviää rasismia että ulkomaalaisia vihataan! Ne voi olla ihan mukavia mutta meijän koulussa (Ounasrinteen koulu) on hirveä Irakilainen. Se kiusaa koko ajan pienempiään! Mä en ainakaan oo sen kaveri!

kurjaa,mutta niitä yhdistää ystävyys!Tosi kohteliaita ihmisiä afrikassa! meillä ois paljo opittavaa niilt

niillä on siellä varmasti aika kurjaa onneks niillä on ystäviä. haluaisin tietää miten ne selviytyy joka päivästä

haluaisin perustaa järjestön, jossa kerättäis rahaa kehitysmaihin!

Mun mielestä kehitysmaalaisii pitäis auttaa kaikin mahdollisin keinoin. niillä on siellä varmasti tosi kurjaa…

Muuten, oon samaa mieltä Ktja 10 mangafanin kaa, ne lapset naitetaan joilleki keski-ikäsille miehille, koska niiden vanhemmat haluu rahaa! TÖRKEETÄ! Mullaki ois varmaan jo lapsia…

Niillä on huonot olosuhteet, ainakin jossain slummeissa… Ei puhdasta vettä, huonosti ruokaa… Vaatteet ja koneet ja välineet on aika huonokuntosia, ei koulutusta. Mä haluaisin tietää millaset olot siellä oikeesti on. Mun mielest kunnon juttu ois semmonen, että joku menis johonkin kehitysmaahan asumaan ja elämään nillä tavoilla, esim. 2 viikoks. Sit se kirjottais siinä jutun.

Mä nyt antaisin rahaa kehitysmaiden auttamiseen, ja auttasin, jos ois mahis. Mä en tajuu, kun jotkut vaan valittaa, jos niillä ei oo jotain uutta siistii paitaa, vaikka sillä ois kaappi täynnä paitoja. Mä ostan yleensä vaan sillon vaatteita, jos mä oikeesti niitä tarviin!(En haluu olla mikään tekopyhä, mut kuitenki…)

minusta kaikkien pitäisi lahjoittaa rahaa kehitysmaihin, jos vai on mahdollista. Ehdottomasti kaikkien julkkisten, luin vähän aikaa sitten miss mix lehdestä jutun tähtien hyväntekeväisyydestä, että jotkut osaavatkin olla tekopyhiä! Itse olen aina lahjoittanut punaiselle ristille sen ajan viikkorahani eli 8e joka vuosi, lahjottaisin enemmänkin jos vain olisi 🙁 Olen katsonut myös paljon tosielokuvia jotka on kuvattu kehitysmaista, olot siellä ovat hirveät!! asialle pitää tehdä jotain ja te muut lukijat voitte auttaa!!!

Kyllä ne keräykset on hyviä.Olen ollut Unicef kävelyllä ja hiihdossa.
Viimeksi kun lahjoitin,niin lahjoitin 4e:tä.

Sonku oon samaa mieltä. Keräysten kautta kannattaa auttaa. Mutta kun meidän koulussa kerättiin rahaa, yks tyttö ei antanut senttiäkään. Kysyin että miks. Se vastasi: ”En mä tommoseen turhuukseen sentään rahaa anna”. Olin sitten melkein koko päivän kauhusta mykistynyt. Mä en vieläkään ymmärrä sitä tyttöö. SIIS EI ANNA RAHAA KEHITYSMAITA VARTEN!!!!

Jatkan omaa komenttiani.
Me tarvitsemme eläeksemme tietokoneita sun muita, mutta kun oiken ajattelemme tarvitsisimme vain vettä, ruokaa ja katon päämme päälle. Sitä tarvitsevat kehitys maatkin ja siksi meidä PITÄÄ AUTTAA!!! On hienoa että suomi lahjoittaa maan kassasta rahaa kehitysmaihin ja on myös punainen risti, unicef yms. Vaikka on jo järjestöjä ei se käske lopettamaan muita lahjoituksia. Luin jonkun kommentista, että heidän koulullaan on oma kummilapsi ja se oli todella hyvä ajatus. Aion itsekkin ehdottaa sitä koulullemme. Mutta nyt joka ikinen HAUKKUMINEN TUMMAIHOISIA NEEKEREIKSI ON TUMMAIHOISIA KOHTAAN ALENTAVAA JA TÖYKEÄÄ KÄYTÖSTÄ, JOTEN SEN ON LOPUTTAVA!!! NYT KAIKKI YLÖS SOHVALTA JA AUTTAMAAN KEHITYSMAITA!!!

Kehitysmaissa on varmaan kauhee asuu!!! Siellä ei oo puhdasta vettä eikä mitään. Meillä sentään on sähköä ja vaikka mitä. Kehitysmaat on täynnä vaarallisian hyönteisiä ja sairauksia kuten aids. HERTKÄÄ JO!!! NE IHMISET SIELLÄ TARVITSEVAT APUA JA ME VOIMME ANTAA SITÄ!!! JOTEN ÄLKÄÄ PILKATKO TUMMAIHOISIA, IHMISIÄ HEKIN OVAT! SIKSI ON TÄRKEÄÄ AJATELLA MUITA!!! Teidän pitää ajatella kuinka onnekkaita me olemme kun saamme asua täällä ja käydä koulua vaikka sinne meno ei aina ole hauskaa. Nouskaa ja auttakaa!!!

Musta te ootte aika outoja. Siis tarkoitan, kun ainakaan täällä päin Suomea kukaan ei välitä pätkän vertaa kehitysmaista…

Uskon, että niillä on siellä kurjaa. Meillähän on täällä kotimaassa kaikki hyvin; koulukäynti mahdollisuus, koulussa saa vielä lämmintä ruokaa, sit meillä tulee hanasta puhdasta vettä. Me ollaan jopa niin rikkaita, että vessanpönttökin huuhdellaan kirkkaalla juomavedellä.

Kehitysmaissa ruoan ja veden saanti on vaikeaa. Vaatteisiinkaan kaikilla ei ole varaa.
JA SITTEN SE TÄRKEIN: Lapset. Heitä käytetään työvoimana. Monet 10-vuotiaatkin joutuvat tekemään työtä. Varsinkin tytöt, heidän vanhempansa pakottavat naimisiin hyvin nuorena.
Eikö olisi reilumpaa, että jokapuolella maapalloa lapsilla olisi samat, hyvät ja turvalliset oikeudet? Onhan sitä lasten oikeuiksien päivää ja nenäpäivää ja kaikkea kampanjoita, mutta jotenkin tuntuu että vieläkin pystyttäisiin parempaan.

Toivon, että moni koululainen ajattelisi myös minkälaista maailma on muualla. Lisäksi olisi tärkeä oppia nauttimaan siitä mitä on, ja lopettaa turha ininä jostain hupparin väristä, kun esim. kehitysmaissa ei täytetä edes perustarpeita. :—-)

Nii ja minä vaan99 oon samaa mieltä!Ne joutuu jopa 10vuotiaina naimisiin!!!!

Minusta on kummaa et pitää haukkuu jos on vaan erivärinen iho.Meidän luokalla on yks adoptoitu tyyppi thaimaasta.Eka sitä haukuttiin,mut sit se sopeutu.Nyt se on ollu meidän luokalla 1v.Köyhissä maissa ihmiset ei saa ees kunnon palkkaa!!!!!!
Esim jossain…. Lapset on töissä tekemässä ilotulitteilta,jotta perhe voi elää!Heillä on jatkuvasti räjähdysvaara ja he tekevät 1000 ilotulitetta.He saavat palkkaa vain 30snt per päivä!!!!!!!!Kohtuutonta!Ja sit vanhemmat antaa lapsia adoptoitavaksi kun ei oo varaa pitää niitä!!!!Ja sit ku tulee suomeen kouluun ni niitä vielä haukutaan!!!TODELLA RÖYHKEITÄ IHMISIÄ NE JOTKA ANTAA PALKAN,TAI HAUKKUU TUMMAIHOISIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

on tosi tyhmää ku jotkut vaa haukkuu niit ”neekereiks” vaik neki on ihan samallaisii ihmisii ku mekin vaik niil onkin eri värinen iho ja ehkä vähän erillaiset tavat…<3

harmi et niil suurimmal osal siel on aika huonot oltavat vaik kyl osa niist tyypeistä saa apuakin…onneks<3:)))

On Afrikassakin tietokoneita ja televisioita aika paljon, jos vaan kaupunkiin menee.. Mutta nyt ne Afrikkalaiset tarvitsisivat vieläkin enemmän apua, kun se Victorianjärvi on saastunut!! Keräyksiin kannattaa osallistua ja tällästä!

Mä tiiän että siellä on todella kurjaa!! Ja ehdottaisin että he muutaisivat, jonnekkin muualle jossa on hyvä olla. Mutta tiedän myös sen, että ei se oo niin yksin kertaistaa lähtee sieltä; pakolaisena pitää olla hyvä syy esim. että niitten koti kaupungissa on joku sota ja mistäs ne sitten saavat rahaa muuttoon? Eivät mistään. Lisäksi on myös riskeeraavaa muuttaa, koska monissa maissa tummaihoiset joutuvat väkivallan kohteeksi!!

MUN MIELESTÄ EI OO JÄRKEE haukkuu muita…meidän kouluun on tullut oppilaita turkista heitä on kiusattu.se ei ole kivaa jos kiusaatte muita kehitys maista tulleita niin LOPETTAKAA HETI

Minkälainen on kehitysmaiden lasten arki? Kehitysmaan asukkaat ovat yhtä arvokkaita kuin me, joka ikinen. Sitä paitsi tummaihosethan on kauniita, nopeita juoksemaan ja niille sopii kaiken väriset vaatteet! Mua käy sääliksi kehitysmaiden lapsia.:/

oon samaa mieltä piparminttu99 kanssa. ei ihon värillä oo väliä.ei todellakaan. minkä ne itte voi ihonvärille. ja muutenkaan jos oisin tummaihonen niin en edes haluis vaihtaa ihon väriä. vaikka mua kiusattais

on varmaan kamalaa elää siellä. ja tytöt joutuu naimisiin lapsina ja tekemään töitä. ja muutenki ne on varmaan aika köyhiä.

Ois kiva tietää ihan niitten arkipäivästä tai jostain luonnollisista asioista kuten mitä ne tekee tai jostain muusta sellasesta. Kuinka paljon ne saa ruokaa ja mitä ruokaa ja niin edelleen.

Siis IHAN älytöntä haukkuu tummaihosia neekeriks!!! Iha hyvi mun puolest ne sais haukkuu meitä joksiki!!!!!!!!! Ei ihonvärillä TODELLAKAAN oo väliä! Mut nyt toiseen asiaan: voimme autta esimerkiksi lahjoittamalla rahaa, ottamalla koulun tai perheen kummilapseksi, adoptoida orpoja… Avunantokeinoja on TOOOOOOOOOOsi paljon!!!!! Meidän koululla on oma kummilapsi. Ehdottakaa teki opettajallenne, että ottaisitte koulullenne oman kumminlapsen!!! Se on kivaa!!! 😀

On todella hyvä juttu,että on kaiken maailman keräyksiä!
Kehitysmaat ansaitsevat kyllä kaiken mahdollisen avun!!!

Mun pikkusisko kysy äitiltä että: Voiko vesilasia panna kirjekuoreen? kun se näki sen mainoksen Haitista!:’D(S e on 3v)

Hyvä UNICEF! On kyllä hieno juttu, että ihmiset voi lahjoittaa itsensä mielestä pienen rahasumman, esim. 10 sent, mutta Tansaaniassa sillä rahalla saa HIV-rokotuksen, joka on elintärkeä! Niin esimerkiksi, jos minä menisin sinne Tansaaniaan asuamaan, olisin huippu-rikas, koska 30 euroa siellä merkkaa 50 000 niiden manii. Aikamoinen kehitysmaa.

On hyvä rttä kehtysmaihin kerätään rahaa. Mutta jossakin Afrikassa on niitä rikkaitakin jotka vois myös auttaa köyhempiä siinä maassa asuvia perheitä. Mutta silti meidänkin pitää tehdä oma osuutemme.

keräysten kautta kannattaa auttaa.onneksi monissa kouluissa kerätään rahaa nälkäpäivinä.toivottavasti kaikki auttaa kehitysmaiden ihmisiä.

Oon samaa mieltä omppu96den kanssa,
mut onneks on järjestetty erilaisia keräyksiä!

onneksi on olemassa Unicef, Plan, Punainen Risti ja kaikenlaisia muita avustuskeräyksiä kehitysmaihin. harmi että lapsilla on sillä huonommat olot kuin meillä Suomessa… 🙁

Leikin kyllä kaikenvärisillä nukeilla. Punaisilla, sinisillä, keltaisilla, valkoisilla, pinkeillä, vihreillä, mustilla… Ne on kaikki yhtä kivoja, niin se on kivaa.

Köyhemmissä maissa elävillä on varmasti aika kurjat oltavat, jos joku tavallinen suomalainen menis sinne huomais varmaan et ei mitään telkkareita ja tietokeita siellä tarvita. SIELLÄ TARVITAAN PUHDASTA VETTÄ JA RUOKAA!!!! Olkaa onnellisia että teillä on näinkin hyvät oltavat!! Ois kiva oikeesti tietää millaset oltavat siel on, jos vaikka joskus pääsis käymään siellä!!!

Tummaihoisetkin ovat ihmisiä siinä,missä valkoihoisetkin.Vaikka tummaihoisilla voikin olla erilainen kulttuuri ja ihonväri,ei heitä pitäisi syrjiä.Monet tummaihoiset ovat jopa kuuluisia.Tummaihoisia laulajia ja muita kuuluisuuksia on paljon.
Jk,tummaihoisilla ei ole välttämättä mahdollisuutta tai tarpeeksi rahaa lähteä johonkin ”turvallisempa” maahan.Mutta muuten hyvä ajatus:)
Minusta neekeri on todella alentava nimitys.Sitä ei pitäisi käyttää kenestäkään!
Kehitysmaita pitäisi auttaa.Maailmassa on paljon ihmisiä,joilla on paljon huonommat olot kuin meillä.Me saamme ruokaa ja vettä,mutta joissakin kehitysmaissa ei ole niitä tarpeeksi.

Mun mielestä on aivan tyhmää, että tumma ihoisia haukutaan.. Ne ei oo mielestäni mitenkään eroavia, paitsi ihon väriltään, jolla ei ole mitään merkitystä.. kehitysmaita pitää auttaa, jos vain voisin auttaisin niitä rahallisesti, todella paljon, mutta on se vähän vaikeeta, kun ei käy töissä eikä saa rahaa, mutta kuiteski.. Miettikää, siis ennen kuin haukutte ketään neekeriks, koska ne ei eroa meistä, muuten kuin ihon värillä ja toistamiseen sillä ei ole mitään väliää..

Mä luulen et niil o siel aik kurjaa. Vaarallisii hyönteisii,sotii…Miksei ne mee asuun esim. Ruotsii?

Oma kommentti