Olli-Pekka Karjalainen: Liikunta on ennen kaikkea hauskaa

Olli-Pekka Karjalainen– Kaikki välitunnit pelattiin jotakin pallopeliä tai kilvoiteltiin muuten vain, moukarinheiton Suomen ennätysmies Olli-Pekka Karjalainen kuvailee toiminnantäyteisiä kouluaikojaan.

Kaikki liikkuivat

Töysän poika Olli-Pekka Karjalaisen lapsuudessa liikuttiin paljon. Pienellä paikkakunnalla liikuntaa pidettiin itsestäänselvyytenä kaikille, niin pojille kuin tytöillekin. Liikunta ei rajoittunut vain välitunteihin, vaan myös koulun jälkeen jäätiin urheilemaan porukalla.

Peleihin osallistumisen edellytys ei ollut tietty ikä – muutaman vuoden ikäero suuntaan tai toiseen ei Olli-Pekan mukaan ollut mikään ongelma.

– Se, että pelasimme itseämme vanhempia vastaan, ei ollut mikään ongelma. Taisi yläasteikäisiltä palaa pinna useammin kuin kerran, kun kaksi päätä lyhyemmät alaluokkien pikkupojat käyttivät heitä jalkapallokentällä pujottelukeppeinä, Olli-Pekka Karjalainen muistelee.

Hyvät puitteet liikkumiselle

Viidennellä luokalla Olli-Pekan ala-aste muutti yleisurheilukentän viereen.

– Siitä ne juhlat alkoivat, mies muistaa.

Yleisurheilukentän viereen muuton jälkeen ei edes huono keli ollut esteenä liikkumiselle, vaan kentällä kilvoiteltiin alati pesäpallossa, jalkapallossa ja yleisurheilussa.

Talvella yleisurheilukenttä sai kuitenkin jäädä, kun kentän vieressä oleva mäki alkoi vetää koululaisia puoleensa.

– Talvella kyhäsimme opettajan johdolla lähes Lahden suurmäen veroisen hyppyrin ja päästimme siitä alas suksilla välitunneilla. Koulun hiihtotunnit päättyivät myös yleensä samaan mäkeen. Opettaja toimi virallisena mittausmiehenä, Olli-Pekka hehkuttaa.

Liikunnasta puhtia arkeen ja opiskeluun

Olli-Pekka Karjalainen on mukana H-hetki nimisessä ohjelmassa, jonka tarkoituksena on saada lapset ja nuoret liikkumaan nykyistä enemmän. Olli- Pekan oma keino saada kaikki liikkumaan on painottaa liikunnan hauskuutta.

– Mikä olisi hauskempaa kuin sähly porukalla tai yleisurheilutreenit, joissa voi purkaa päivän koulupaineet pois? Karjalainen kysyy.

Moukarinheittäjälle liikkuminen on aina tuonut iloa elämään ja hauskuutta arkeen, joten ei siis ihme, että Olli- Pekka Karjalainen kannustaa kaikkia nuoria liikkumaan ilon kautta.

– Liikunta on välttämätöntä terveyden kannalta, mutta ennen kaikkea se on niin mielettömän hauskaa. ”, Olli-Pekka toteaa.

Teksti: Hilppa Alanko Kuva: SUL / Matti Erkkilä

Kommentit

Oma kommentti