Hidas tietokone 10/12

Meillä on umpihidas tietokone. Joskus kuluu jopa 20 minuuttia käynnistymiseen. Koneessa on aika vähän muistia, ja olen yrittänyt poistaa sieltä ohjelmia. Se ei tunnu auttavan. Help!
Kyllästynyt

Vastaus:
Kuulostaa siltä, että koneesi on pahemman kerran jumissa. Käynnistymisen hitauteen vaikuttaa mm. asennettujen ohjelmien määrä. Etenkin sellaisten, jotka yrittävät käynnistyä samalla, kun kone avataan. Niitä voi onneksi poistaa menemällä Windowsin käynnistysvalikkoon ja avaamalla kansion nimeltä ”Käynnistys”. Kyseisen kansion sisällä olevia ohjelmia poistamalla käynnistys nopeutuu. On kuitenkin varottava, ettet vahingossa poista sieltä tärkeitä ohjelmia, kuten virustorjuntaa.

Ylimääräisiä tiedostoja voi poistaa myös erillisen siivousohjelman avulla. Netistä ilmaiseksi ladattava CCleaner on hyvä vaihtoehto, kun halutaan eroon turhista tiedostoista. Ohjelman voi ladata osoitteesta www.piriform.com/ccleaner/download.

Jos pintapuolinen tiedostojen poistaminen ei auta, on aika ottaa käyttöön järeät keinot. Käyttöjärjestelmän uudelleenasennus on tehokas tapa palauttaa kone ennalleen. Sen myötä koneelta tuhotaan kaikki ylimääräiset ohjelmat. Jäljelle jää pelkkä käyttöjärjestelmä ja kone on taas kuin suoraan kaupan hyllyltä tullut. Tyypillisesti tietokoneen mukana toimitetaan varmuuskopiolevy, jonka avulla uudelleenasennuksen tekee helposti. On kuitenkin hyvä idea tehdä se kokeneemman tietokoneenkäyttäjän kanssa, jottei ongelmatilanteessa mene sormi suuhun.

Jos kone tuntuu toivottoman hitaalta vielä uudelleenasennuksen jälkeen, kannattaa alkaa tutkia laitteistoa. Esimerkiksi vioittunut kiintolevy hidastaa koko tietokonetta. Sen tunnistaa tyypillisesti tietokoneen sisältä kantautuvasta naksuttavasta tai sirisevästä äänestä. Voi myös olla, että aika on ajanut konevanhuksen ohi, ja se vain tuntuu hitaalta nykykoneisiin verrattuna. Kummassakin tapauksessa ratkaisu on marssia tietokonekauppaan ja kysellä mitä maksaa koneen päivittäminen tai vaihto tehokkaampaan.

Kommentit

Oma kommentti