80 vuotta videopelejä – kokeile itse!

Pelaaminen on tänä päivänä huippusuosittu harrastus. Lue ja kokeile, millaisia pelejä on kehitelty Koululaisen pitkän historian aikana!

Mustavalkoinen kuva Tennis For Two -videopelistä. Kuvassa vanhoja tietokoneita ja peliohjelappu yläpuolella.

Vuonna 1958 kehitettiin kuvassa näkyvä kokeellinen pallopeli Tennis for Two.

Yksinkertaisia videopelejä

1940-luku

1945: Ensimmäinen Koululainen ilmestyi. Lehdessä ei kerrottu videopeleistä, sillä niitä ei ollut vielä keksitty. Vuoden 1940 Maailmannäyttelyssä oli kuitenkin esitelty tulevaa enteilevä peli­automaatti Nimatron. Se painoi yli tuhat kiloa ja osasi pelata yksinkertaista tulitikku­peliä valoja vilkuttelemalla.

Luonnos Nimatron-peliautomaatista.

Luonnos Nimatron-peliautomaatista, joka painoi yli tuhat kiloa.

1950-luku

1958: Järkälemäisille laboratorio­tietokoneille kehitettiin kokeellinen pallopeli Tennis for Two. Näyttönä toimi alkeellinen oskilloskooppi, joita käytettiin lähinnä sähkövirran mittaamiseen. Kokeile peliä tässä!

1960-luku

1962: MIT-yliopiston tutkijoiden Spacewar! oli avaruustaistelu kahdelle pelaajalle. Sitä pelattiin isoilla ja valtavan kalliilla PDP-1-keskusyksiköillä, jollaisia oli tarkoitus käyttää ainoastaan vaativaan tutkimus­työhön – ja vaivihkaa myös pelaamiseen. Tieto uudesta pelikeksinnöstä levisi innokkaan yliopistoväen kautta oppilaitoksesta toiseen, ja Spacewaria kopioitiin ahkerasti lukemattomille eri laitteille. Kokeile peliä tästä!

Spacewar!-videopeli. Kuvassa vanhanaikainen suuri näyttö, jossa sumuinen kuva avaruudesta.

Spacewar!-peliä pelattiin vaivihkaa vaativaan tutkimustyöhön tarkoitetulla keskusyksiköllä.

1970-luku

1973: Sana ’videopeli’ keksittiin. Ensimmäiset mikrotietokoneet, kotikonsolit ja kolikoilla toimivat videopeli­automaatit toivat pelit viimein kaikkien ulottuville. Pelit olivat vielä yksinkertaisia, kuten tekstiseikkailu Oregon Trail ja pöytä­tennistä matkiva Pong. Se ei haitannut pelien suosiota. Erään tarinan mukaan Pong-peliautomaatit olivat ilmestyessään niin suosittuja, että ne menivät jatkuvasti tukkoon kolikoista. Kokeile peliä tästä!

Peli-innostuksen pelastus

1980-luku

1983: Pelaajat saivat tarpeekseen yksinkertaisista ja hätäisesti tuotetuista peleistä. Peli-innostus uhkasi hiipua. Tilanteen korjasi vuonna 1985 länsimaissa julkaistu NES eli Nintendo Entertainment System ja sen nykypäivänäkin tunnetut hittipelit Donkey Kong, Zelda ja Super Mario. Kokeile peliä tästä!

Nintendo-laite, jossa on auki Donkey Kong -videopeli.

Nintendon 80-luvulla keksitty Donkey Kong -peli on edelleen suosittu.

Suomessa suosituin pelilaite 1980-luvulla oli Commodore 64 -kotitietokone. Se sai lempinimen ’Tasavallan tietokone’.

1990-luku

1995: Ensimmäinen PlayStation tuli myyntiin ja sai hullaantuneen vastaanoton. ”Pleikkari” teki pelaamisesta muodikasta. Myös pc-koneet kehittyivät ja yleistyivät peli­käytössä. Niillä kyettiin pyörittämään näyttäviä kolmiulotteisia maisemia mm. Tomb Raider -seikkailupelissä. Kokeile peliä tästä!

Kuvakaappaus Tomb Raider -pelistä. Kuvassa hahmo Lara Croft keskellä pelin maisemaympäristöä.

Tomb Raider -pelissä arkeologi Lara Croft seikkailee erilaisissa ympäristöissä.

2000-luku

2004: Massiivinen World of Warcraft -verkkoroolipeli käynnistyi ja koukutti miljoonat pelaajat ympäri maailmaa tietokoneidensa ääreen.

2006: Wii-pelikone villitsi pelaajat. Sen erikoisuutena olivat liikkeentunnistavat ohjaimet. Niiden avulla esimerkiksi golfin ja tenniksen peluu onnistui ruudun ääressä huitomalla.

Kuvakaappaus Wii:llä pelattavasta tennispelistä.

Wii mullisti videopelaamisen, koska esimerkiksi tennistä pystyi pelaamaan liikkeentunnistavilla ohjaimilla.

Pelaaminen on suosittu harrastus

2010-luku

2011: Pelaajat pääsivät ensimmäistä kertaa rakentamaan Minecraftin palikkamaailmassa.

2016: Ihmiset riensivät ulos pyydystämään hirviöitä Pokémon Go -pelissä.

2017: Ilmaiseksi pelattava Fortnite-ammunta­peli julkaistiin.

Kuvakaappaus Fortnite-pelistä.

Vuonna 2017 julkaistu Fortnite on edelleen yksi maailman suosituimpia videopelejä.

2020-luku

2024: Koululainen juhlii 80-vuotis­taivaltaan. Sillä välin pelaamisesta on tullut eräs maailman suosituimmista harrastuksista. Jopa suositumpaa kuin elokuvat ja musiikki yhteensä. Uusia pelejä julkaistaan tuhansittain niin tietokoneille, peli­konsoleille kuin puhelimillekin. Monet työskentelevät päivittäin pelien parissa ohjelmoiden, suunnitellen tai peleistä kirjoittaen. Pelejä ja pelaamista käytetään myös kouluissa oppimisen apuna.

Juttu on julkaistu Koululainen 4/2024 -lehdessä.

Lue lisää: Haluaisitko aloittaa uuden harrastuksen? Listasimme 25 hauskaa vaihtoehtoa

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti