Roskapostia 5/12

Apua! Minulle tulee sähköpostiviestejä yhdestä nettikaupasta, johon en ole rekisteröitynyt, vaikka niin siellä väitetäänkin. Onko mahdollista, että joku muu on rekisteröitynyt sähköpostiosoitteellani? Kukaan muu kuin minä ja vanhempani eivät tiedä sähköpostini salasanaa. Mitä voin tehdä?
Bingu

Vastaus:
Kyseessä on niin sanottu roskaposti, eli ei-toivottu sähköposti. Roskapostin saaminen ei vielä tarkoita, että salasanasi olisi paljastunut tai että sähköpostitilillesi olisi murtauduttu. Paljon todennäköisempää on, että olet osallistunut netissä esimerkiksi johonkin kilpailuun tai rekisteröitynyt jonkin palvelun käyttäjäksi, joka on ilmoittanut sähköpostiosoitteesi mainostajille. Osa roskapostittajien tiedoista voi olla peräisin myös ystäviltäsi, jotka ovat pahaa aavistamatta kertoneet osoitteesi eteenpäin.

Niin tai näin, roskapostilta ei ikävä kyllä voi nykymaailmassa välttyä. Tietotekniikan tuntemus voi kuitenkin helpottaa taistelua. Ihan ensimmäiseksi sinun kannattaa avata sähköpostisi ja merkitä ei-toivotut viestit roskapostiksi. Esimerkiksi Hotmail-sähköpostipalvelussa se onnistuu suoraan saapuneiden viestien listalta, rastittamalla kaikki saamasi roskapostit ja klikkaamalla sitten alareunan valikosta kohtaa: ”roskaposti”. Toiminnon käyttäminen siirtää kyseiset viestit roskakoriin ja merkitsee lähettäjän roskapostittajaksi. Jatkossa Hotmail siirtää kaikki kyseisen postittajan viestit automaattisesti roskakoriin.  

Kommentit

Oma kommentti