Tietoa puhelimen muistista 11/10

Palsta on tosi hyvä, ja olen saanut siitä paljon apua. Nyt haluaisin tietää, mitä tarkoittavat esim. puhelimen muistissa olevat Mt:t? Eli onko esim. 100Mt:tä 1mb? En ymmärrä niistä mitään, joten voisitko kirjoittaa myös lyhenteiden oikeat nimet? Kiitos jo etukäteen.
Ymmärtämätön

Vastaus:
Tietokoneiden ja muiden elektronisten laitteiden yhteydessä puhutaan usein biteistä ja tavuista. Niillä mitataan sähköiseen muotoon tallennetun tiedon määrää. Bitit ovat pienimpiä mahdollisia yksiköitä, eli ykkösiä tai nollia. Yksi tavu muodostuu puolestaan kahdeksasta bitistä, eikä sekään ole kovin iso. Yhden tavun tallennustilaan mahtuu vain yksi vaivainen kirjainmerkki.

Suomessa bitin lyhenteenä käytetään pientä b-kirjainta. Tavun lyhenteenä voidaan käyttää joko pientä t-kirjainta tai amerikkalaisittain isoa B-kirjainta. Tuo näkemäsi Mt tarkoittaa megatavua. Yksi megatavu koostuu noin miljoonasta tavusta. Sen kokoiseen tallennustilaan mahtuu vaikkapa pieni valokuva tai aikamoinen määrä kirjoitusta. Nykyaikaisissa tietokoneissa on jo niin paljon tallennustilaa, että se mitataan teratavuina, eli miljoonina megatavuina.

Sähköistä tallennustilaa tarvitaan moneen asiaan. Esimerkiksi matkapuhelimessasi kaikki numerot, tekstiviestit, kuvat ja musiikki tarvitsevat tilaa puhelimen muistista. Voit katsoa paljonko puhelimessasi on muistia ja päätellä sen perusteella paljonko sinne mahtuu tietoa. Esimerkiksi jos puhelimessasi on 20Mt muistia, mahtuu sinne korkeintaan kymmenen 2Mt:n kokoista kuvaa.

Tavut, bitit ja muut käsitteet saattavat näin aluksi tuntua hankalilta, mutta ne on onneksi helppo oppia. Kysymällä, tutkimalla ja kokeilemalla ymmärrät parhaiten mistä on kyse. Tietokoneiden sielunelämästä löytyy myös paljon lisätietoa sekä kirjastosta että netistä.

Kommentit

Oma kommentti