Sulo voitti Komein jyrsijänkoti -kisan

Teksti Inari Mykkänen Kuvat Anne Tirkkonen

Komein jyrsijänkoti 2010 löytyi Vaajakoskelta. Ylivoimaiseen voittoon yltäneen Lotta Tirkkosen Sulo-kani saa nauttia omistajan valmistamista virikkeistä. Lemmikki-lehden ja Best Friendin järjestämän kilpailun finaalissa kisasi kuusi jyrsijäasumusta. Yleisöääniä annettiin yhteensä 170, joista Sulon hurmaava kesäparatiisi saalisti valtaosan.

Kun Lotta huutaa Sulon nimeä, kani pomppii reippaasti tytön luo. Kanin nimi on lyhenne sanasta suloinen.Aamulla puhelin soi puoli kymmeneltä Vaajakoskella.
   – Lemmikki-lehdestä hyvää huomenta. Onneksi olkoon! Olette voittanut Komein jyrsijänkoti 2010 -kilpailun. Palkinnoksi saatte 250 euron arvoisen Best Friend-tuotepaketin. 
   Luurin toisessa päässä kuulostetaan aluksi hämmästyneeltä.
   – Kiitos. Tämä yllätti minut. Tuntuu kyllä tosi hienolta, sopertaa voittaja Lotta Tirkkonen, 9.
   Lotta paljastaa, että on rakentanut jyrsijäkodin yhdessä äitinsä kanssa. Idea syntyi kanin ulkoilutarpeiden pohjalta.
   – Halusimme rakentaa Sulolle ulkoaitauksen kesää varten. Talvisin se asuu sisällä kanssamme.
   Kanin kesäasunnon rakentamiseen meni muutama viikko. Pitkäkorva on omistajan mukaan viihtynyt siellä hyvin. Sulo menee jopa välillä Tirkkosten ulko-ovelle odottamaan aitaukseen pääsyä.

Lotta ja Sulo ovat kasvaneet yhdessä. Kani tuli taloon, kun Lotta oli vasta 2-vuotias. Lemmikillä ja nuorella omistajalla onkin varsin läheiset välit.
   – Sulo tulee luokseni, kun katson telkkaria. Tuntuu mukavalta, kun se nuolee sormiani. Suurin luottamuksen osoitus tapahtui, kun se kerran nukahti rauhallisesti syliini.
   Kiltillä kanilla on keppostelevakin puoli. Lotta muistaa, miten hän yhtenä päivänä oli unohtanut kodin ulko-oven auki. Hetkeä myöhemmin hänen täytyi kipittää kaverinsa kanssa ulos kanijahtiin. Ystävysten täytyi juosta kolme kertaa talon ympäri ennen kuin Sulo saatiin kiinni.
   – Toisella karkukerralla olimme perheen kanssa käymässä jossakin. Yhtäkkiä naapuri soitti ja kertoi Sulon ilmestyneen heidän pihalleen. Kukaan ei vieläkään tiedä, miten se on päässyt sinne.
   Jotkut rakastavat sohvalla löhöämistä, mutta Sulo hakeutuu mielellään sohvan taakse. Lotan mielestä sohvan taakse piiloutuminen ei ole alkuunkaan hauska harrastus.
   – On vaikeaa saada Sulo pois sieltä. En ymmärrä, miksi se haluaa sinne uudestaan ja uudestaan, vaikka sitä on kielletty monta kertaa. 

Sulo ei ole koirien ystävä. Kani-parka pelkää kuollakseen haukkuvia otuksia. Lotta ei voi unohtaa päivää, jolloin tuntematon karvaturri eksyi heidän pihalleen.
   – Koira alkoi jahdata Suloa. Sulo juoksi henkensä edestä ja kiljui samalla kimeästi. Onneksi koira ei saanut sitä kiinni!
Talvi ja kylmyys eivät myöskään ole kanineidin makuun. Lotalla on tapana talvisin kävelyttää Suloa hetken aikaa ulkona valjaissa. Kun kani pääsee takaisin sisälle, se ravistelee itsensä huolellisesti lumesta ja alkaa pestä itseään. Sen jälkeen se ei enää halua ulko-oven läheisyyteen ennen kevättä. 
   – Sulo rakastaa kesää ja voikukanlehtiä.

Sulon kesäkoti on rakennettu aikaa ja vaivaa säästämättä.Lotta aikoo säilyttää jyrsijäkodin samanlaisena kuin se oli kilpailuun osallistuessa. Sen sijaan kanille aiotaan luoda uusia leluja.
   – Voisin laittaa puusta roikkumaan Sulolle namupaloja. Olen ajatellut myös rakentaa tunnelin.
   Lotta on tehnyt kanilleen esteratoja pinoamalla laatikoita ja nostamalla välillä omat jalkansa vaaka-asentoon. Sulo loikkii mielellään omistajansa jalkojen ylitse. Kanissa riittää energiaa, vaikka ikää on kaniksi jo paljon.
   – En ole huomannut Sulossa vanhenemisen merkkejä. Siitä on pikemminkin tullut iän myötä uteliaampi kuin nuorempana.
   Lotta ei harrasta Sulon kanssa näyttelyitä eikä agilitykisoja, vaan haluaa itse järjestää Sulolle virikkeitä. Lotan mielestä lelujen rakentaminen ei ole vaikeaa, jos jaksaa käyttää päätään suunnitteluun.
   Sulo taitaakin olla onnentyttö – se saa nauttia luksusasunnosta ja ennen kaikkea omistajan tunnollisesta huolenpidosta.

Äänestäjien kommentteja:
– ”Nro 2 on ehdottomasti paras, koska sen eteen on tehty kuvasta päätellen paljon töitä ja näköjään myös Sulo-kani viihtyy siellä 🙂 Se on myös ainut ulkoasumus, mikä on aivan mahtavaa Sulolle … :)”
– ”Kyllä Sulon kelpaa tuollaisessa kodissa asustaa.”
– ”Kaunein jyrsijänkotihan on numero 2, joka on ulkosalla ja siinä käytetty omaperäistä sisustusta. Siellä on kanipojan kiva kirmata.”
– ”Ehdoton suosikki on numero 2. Persoonallisen viihtyisä koti ihanalla Sulolla.”
– ”Numero 2 on mielestäni paras jyrsijän koti, siinä on käytetty hyvää mielikuvitusta.”
– ”Äänestän numeroa 2, sillä se oli mukavan pirteä ja sisustus oli tehty huolella.”

Voittajat:
Yleisöäänestyksen voittaja (250 € Best Friend -tuotepaketti): Lotta Tirkkonen, Vaajakoski
2. sija (150 euron Best Friend -tuotepaketti): Tarina Franklin, Helsinki
3. sija (150 euron Best Friend -tuotepaketti): Mette ja Julia Lehto, Vantaa

Äänestäneistä 50 € arvoisella Best Friend -tuotepaketilla palkitaan: Anu Kivioja, Nivala; Irene Häyrynen, Visuvesi; Kirsi Hautala, Tampere, Taika Pellinen, Loviisa; Katja Saarikko, Helsinki; Kaija Nyrönen, Jyväskylä; Jasmina Varsell, Kaipola, Aurora Kuisma, Ryttylä; Tiia Kasurinen, Kuopio; Venla Meiseri, Joutsa.

Kiitos kaikille äänestäjille ja onnea voittajille!

 

 

Kommentit

Oma kommentti