Piparkakkutaloon saa pyöreitä muotoja, kun paistamisen aikana käytetään muottia. Kuvan iglu on paistettu uuninkestävän murokulhon päällä, oviaukko syntyi suolasirottimen avulla. Tämän piparkakkutalon kiinnittämiseen et tarvitse kuumaa sokerimassaa!
Tarvitset
– piparkakkutaikinaa
– kaulimen
– vehnäjauhoja
– uuninkestävän pienen kulhon
– uuninkestävän lasisen suolasirottimen tai maustepurkin (HUOM! Maustepurkissa ei saa olla etikettejä tai muovikansia!)
– leivinpaperia
Koristeluun
– sokerikuorrutetta (voit tehdä kananmunanvalkuaisesta ja tomusokerista)
– muovattavaa sokerimassaa
– tomusokeria
Tee näin
Kauli piparitaikina ohueksi levyksi. Käytä riittävästi jauhoja, ettei taikina jää pöytään kiinni. Näin saat tasaisen ja kauniin taikinalevyn.
Peitä kulho leivinpaperilla, ja päällystä paperilla myös käyttämäsi suolasirotin tai maustepurkki.
HUOM! Tarkista, että astiat kestävät uunin lämpötilan. Niiden on oltava keraamisia, lasia tai silikonia.
Nosta taikinalevy kulhon päälle ja leikkaa ylimääräinen taikina pois. Painele taikina kevyesti iglun muotoon. Huomaa, että liian tiukasti paineltu taikina voi olla vaikea irrottaa, kun taikina kypsyy ja kovettuu.
Leikkaa suuaukon kohdalle sopiva reikä. Aseta maustepurkki käytävän paikalle ja peitä sopivan kokoisella taikinasuikaleella. Leikkaa ylimääräinen taikina pois ja painele osat huolellisesti yhteen.
Paista iglua 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes taikina on kypsää.
Kaaviloi lopusta taikinasta pohjalevy. Voit muotoilla pohjan oman maun mukaan. Paista pohjalevy uunissa kypsäksi (200 asteessa, 10-15 minuuttia). Yli jääneestä taikinasta voit tehdä tavallisia piparkakkuja!
Irrota kypsä pipari-iglu varovasti muotista, kun taikina on vielä haaleaa ja notkeaa – kylmä ja kovettunut taikina hajoaa helposti. Irrota myös leivinpaperit. Aseta iglu jäähtyneen pohjalevyn päälle haluamaasi kohtaan ja kiinnitä paikalleen sokerikuorrutuksella.
Voit koristella maiseman miten haluat, kuvan avanto ja hylje kaloineen on muovattu värjätystä sokerimassasta. Lumikinokset ovat sokerikuorrutetta ja irtolumi siivilän läpi ripoteltua tomusokeria.
Julkaistu alunperin Koululaisessa 12/2012.
Oho hupsis :3
Oho,iPadini korjasi tuon. Tarkoitin nassuttaja xD
Kaasuttaja,päivämäärä näkyy kommenteissa.
(nyt on 5.12.2014)
Hyvä resepti! Pitäppä kokeilla. Joulukaan ei oo kovinkaa kaukana. JEEEEEEEEEEEEEEE!!! EKA KOMMAAJA XD