Helpoilla resepteillä loihdit oikean kello viiden teen

Iltapäivän teehetki on brittiläinen klassikko, jolloin juodaan teetä ja herkutellaan suolaisilla ja makeilla suupaloilla. Leivo ystävillesi pieniä herkkuja ja hauduta kylkeen pannu hyvää teetä.

Kello viiden tee tarjoillaan kauniista astioista. Kuvassa pikkuleipiä tarjottimella, taustalla näkyy osa kukallisesta viiristä.

Kello viiden tee on brittiläinen klassikko, jossa höyryävän teekupillisen kyljessä nautitaan pieniä suolaisia ja makeita herkkuja. Hauduta pannullinen oikein hyvää teetä ja leivo ystäviesi tai perheenjäsentesi kanssa herkkupalat.

 

Muropikkuleipiin tarvitaan vain neljä ainesosaa. Leipomisessa hankalinta on odottelu.

Kello viiden tee ja muropikkuleivät

(n. 25 kpl)

 

Tarvitset:

125 g voita, pehmeänä

½ dl hienoa sokeria

1 rkl vaniljasokeria

2 ½ dl vehnäjauhoja

 

1. Vatkaa voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.

2. Lisää joukkoon vehnäjauho ja sekoita puukauhalla tai nuolijalla. Seos on valmiina kuivahko, kiinteä massa, jota voi kaulia.

3. Kauli taikina sentin paksuiseksi levyksi jauhotetulla pinnalla ja leikkaa haluamaasi muotoon. Sirottele sokeria palojen pinnalle. Laita palat jääkaappiin viilentymään 20 minuutin ajaksi.

4. Paista 190 asteessa noin 15–20 minuutin ajan tai kunnes pikkuleivät ovat vaalean kullanruskeita.

5. Anna jäähtyä leivinpaperin tai ritilän päällä. Älä jätä kuumalle pellille tai keksit kuivuvat.

Skonssien täytteenä voi käyttää oman maun mukaan suolaisia tai makeita herkkuja.

Skonssit

(n. 12 kpl)

 

Tarvitset:

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 4 tl leivinjauhetta
  • ½ dl sokeria
  • 90 g voita, pehmeänä
  • 2 dl maitoa

1 kananmuna

 

Tee näin:

1. Mittaa kulhoon tai blenderiin vehnäjauhot, leivinjauhe, sokeri ja voi. Sekoita aineksia sähkövatkaimella tai surauta blenderillä, kunnes seos on ”hiekkaisen” murumaista.

2. Sekoita toisessa, pienemmässä kulhossa maito ja kananmuna. Kaada nesteseos muruseoksen joukkoon, mutta säästä sitä noin 2 ruokalusikallista voitelua varten.

VINKKI! Jos haluat suolaisia skonsseja, vähennä sokerin määrää ja lisää vastaavasti juustoraastetta taikinaan.

3. Pyöräytä taikina huolella sekaisin ja kaada sitten jauhotetulle pöydälle. Vaivaa taikinasta pallo ja kaulitse noin 2 cm paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikinalevystä ympyröitä ja nosta pellille. Voit muodostaa ylijäämäpaloista vielä kerran toisen levyn ja leikata lisää paloja. Kolmannella kerralla taikinapalat voivat olla jo liian sitkeitä.

4. Voitele skonssit ja paista 200 asteisessa uunissa noin 15–25 minuuttia uunin tehosta riippuen. Valmiit skonssit ovat kohonneita ja kauniin kullanruskeita.

5. Tarjoile skonssit eri marmeladien ja kermavaahdon kera. Voit myös syödä skonssit tuorejuuston tai voin kanssa tai sellaisenaan.

Piparkakkumuoteilla saa hauskoja muotoja sekä leipiin että kurkkuihin.

Kurkkuteeleivät

(10–12 kpl)

 

Tarvitset:

  • 200 g eli 1 pkt maustamatonta tai valkosipuli- tai yrttituorejuustoa
  • ½ kurkku, raastettuna ja valutettuna
  • mausteita oman maun mukaan (suola, pippuri, paprika)
  • + 10–12 palaa paahtoleipää

Tee näin:

1. Valmista kurkkutäyte sekoittamalla kaikki täytteen aineet yhteen kulhossa lusikalla. Mausta ja maista välissä.

2. Jaa täyte tasaisesti 5–6 paahtoleipäpalalle. Levitä täyte ja paina sitten leiville kannet. Laita rasiassa jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään.

3. Leikkaa veitsellä tai piparimuoteilla kurkkuleivät haluamaasi muotoon. Kasaa kaikki herkut tarjottimelle.

Kello viiden tee & DR. Sugar

Koululaisen herkullisia ruokaohjeita tekevät Jinna ja Jonna, jotka pitävät houkuttelevaa Dr. Sugar -blogia netissä. Voit käydä tutustumassa blogiin osoitteessa blogit.meillakotona.fi/drsugar/

Juttu on julkaistu Koululainen 1/2023 -lehdessä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti