Leivo piparkakkutalo – katso taikinaohje

Joulukuun Koululaisessa on juttu piparkakkumaatilasta. Tällä ohjeella voit tehdä itse unelmiesi maatilan!

Koululainen 12/2013

Piparkakkurakennelmat on hyvä tehdä tavallisia pipareita hieman kovemmasta taikinasta. Piparkakkutalotaikina ei paisu uunissa yhtä paljon kuin tavallinen piparitaikina, joten siitä on helpompi koota rakennelmia. Tee taikina päivää ennen leipomispäivää, jotta se ehtii jähmettyä jääkaapissa.

Piparkakkutalotaikina

300 g leivontamargariinia tai voita
1 1/2 dl siirappia
4 dl sokeria
1 rkl kanelia
1 rkl piparkakkumaustetta
3 kananmunaa
2 tl soodaa
13 dl vehnäjauhoja

1. Mittaa kattilaan rasva, siirappi, sokeri ja mausteet. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja anna kiehahtaa. Siirrä kattila levyltä ja anna jäähtyä.

2. Lisää kananmunat jäähtyneeseen seokseen ja sekoita tasaiseksi. Sekoita sooda vehnäjauhoihin. Lisää vehnäjauhot seokseen vähitellen ja sekoita huolellisesti, kunnes taikina on kiinteää. Peitä taikinakulho ja nosta jääkaappiin jähmettymään.

3. Leivo taikina vasta seuraavana päivänä. Ota silloin jääkaapista aina vain sen verran taikinaa, kuin tarvitset kerralla. Jauhota pöytä ja kauli taikinasta noin 3-5 millimetrin paksuinen levy. Jos taikina jää pöytään kiinni, lisää jauhoja pöydälle.

4. Leikkaa taikinasta kuviot muottien ja taikinapyörän tai veitsen avulla. Aseta palat uunipellille leivinpaperin päälle, ja paista 200 asteessa, noin 4-6 minuuttia. Isojen talonseinien tms. paistaminen kestää muutaman minuutin kauemmin.

5. Jäähdytä osat tasaisella alustalla, että niistä tulee suoria. Koristele vasta, kun kaikki osat ovat jäähtyneet kunnolla.

6. Kiinnitä koristellut osat toisiinsa kuuman sokerin avulla (voit käyttää kiinnittämiseen myös tomusokerikuorrutusta, mutta se ei ole yhtä kestävää): sulata 1 dl hienoa sokeria pienessä kattilassa puulastalla hämmentäen. Kun sokeri sulaa, kasta taikinanosat kattilaan nopeasti, sillä sokeri on todella kuumaa. Älä polta sokeria liian kuumalla liedellä, sillä se tummuu nopeasti.

7. Anna rakennelman jäähtyä ja jähmettyä rauhassa ennen viimeistelevää koristelua.

Teksti: Anna Muurinen Kuva: Pekka Holmström

Kommentit

Oma kommentti