Hämähäkkikeksit
(15–18 kpl)
Tarvitset:
115 g huoneenlämpöistä voita
250 g maapähkinävoita
1 ¼ dl fariinisokeria
1 ¼ dl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
+ suklaata, suklaanappeja sekä karkkisilmiä
Tee näin:
1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
2. Vatkaa sähkövatkaimella yhteen voi ja sokerit. Lisää sitten joukkoon maapähkinävoi ja sekoita, kunnes kaikki ainekset ovat hyvin sekoittuneet toisiinsa.
3. Lisää joukkoon kananmuna ja viimeisenä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Vatkaa vain kunnes ainekset ovat sekaisin, älä ylivatkaa.
4. Muotoile taikinasta noin pingispallon kokoisia palloja ja litistä ne haarukalla.
5. Paista keksejä noin 10 minuuttia ja nosta sitten pöydälle jäähtymään.
6. Sulata suklaata mikrossa tai vesihauteessa. Sivele sitä keksin pintaan ja kiinnitä suklaakarkki siihen. Viimeistele tekemällä hämähäkin jalat (voit pursottaa ne pursotinpussilla tai lusikoida varovaisesti) ja liimaamalla silmät kiinni suklaalla.
Örkkikuppikakut
(12 isoa tai 24 pientä)
Tarvitset:
2 ½ dl hienoa sokeria
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta
1 kananmuna
1 dl maitoa
½ dl öljyä
½ dl kuumaa vettä tai kahvia
Kuorrute:
225 g pehmeää, huoneenlämpöistä voita
5–6 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
+ elintarvikeväriä ja karkkisilmiä
Tee näin:
1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja vuoraa muffinipelti muffinivuoilla.
2. Sihtaa kaikki kuivat ainekset isoon kulhoon. Lisää joukkoon kananmuna sekä maito ja öljy. Sekoita.
3. Lisää viimeisenä joukkoon kuuma vesi ja sekoita taikina tasaiseksi sähkövatkaimella, älä ylivatkaa.
4. Jaa taikina vuokiin ja paista uunin keskitasolla 20–25 minuuttia, kokeile kypsyyttä hammastikulla. Jos tikkuun jää taikinaa (kosteat muruset eivät haittaa), paista hetki lisää.
5. Anna muffinien jäähtyä. Valmista sillä aikaa kuorrute vaahdottamalla pehmeä voi ja tomu-sokeri sähkövatkaimella, kunnes kuorrutteesta tulee kuohkea. Jos lisäät tomusokerin pienissä erissä, se pöllyää vähemmän.
6. Lisää sitten vaniljasokeri ja vaahdota se joukkoon. Jaa valmis kuorrute kahteen tai kolmeen kippoon ja värjää haluamallasi värillä (pari pisaraa riittää). Sekoita lusikalla väri joukkoon, kunnes kuorrute on tasaisesti värjääntynyt. Lusikoi kuorrute kokonaan jäähtyneiden muffinien päälle ja lisää silmät. Halutessasi voit käyttää myös pursotinpussia ja tyllaa.
Muumionakkipiilot
Tarvitset:
paketti lehtitaikinalevyjä/voitaikinalevyjä
2 pakettia nakkeja (eli yhteensä noin 20–24 kpl)
1 kananmuna voiteluun
kapriksia, oliiveja, viinirypäleitä tms. silmiksi
ketsuppia/sinappia tarjoiluun
Tee näin:
1. Anna lehtitaikinan sulaa pehmeäksi huoneenlämmössä pakkauksen ohjeiden mukaisesti.
2. Leikkaa sulaneista lehtitaikinoista ohuita nauhoja pidemmän sivun mukaisesti. Yhdestä levystä tulee noin 5 nauhaa.
3. Kiedo nauhaa nakkien ympärille tehden nakeista muumion näköisiä. Voit itse päättää, minkä verran haluat laittaa taikinaa nakin ympärille, mutta sitä tulisi laittaa vähintään 1 nauha per nakki.
4. Voitele valmiit muumiot kananmunalla ja lisää nauhan alta pilkottamaan haluamasi silmät. Vaihtoehtoisesti voit pursottaa silmät ketsupista tai sinapista, kun nakkipiilot ovat valmiit.
5. Tarjoile lämpimänä ketsupin ja sinapin kanssa.
Juttu on julkaistu Koululaisessa 10/20
Kommentit
Oma kommentti