Sur-rur! Askartele pihamaan pölyttäjille kelpo hyönteishotelli

Hyönteishotellin rakentaminen auttaa pihan pörriäisiä, jotka ovat tärkeitä pölyttäjiä.

Kolme värikästä hyönteishotellia ripustettuna seinää vasten.

Hyönteishotellissa kannattaa käyttää lahopuuta tai putkilokasveja, sillä hyönteiset tykkäävät niistä eniten.

Hyönteishotelli on helppo askarrella itse. Nykypihat ovat niin siistejä, että hyönteisille ei riitä suoja- ja pesäpaikkoja. Hyönteiset ovat tärkeitä, sillä ne pölyttävät meille marjoja ja hedelmiä. Ne myös auttavat kasveja tuottamaan siemeniä ja ylläpitävät luonnon kiertokulkua. Askartelemalla kivan hyönteishotellin voi auttaa pihan pörriäisiä!

Hotellia voi pitää pihalla vuoden ympäri, ja siinä voi käyttää omia suosikkivärejä. Materiaalien valinnassa ja asettelussa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä hyönteiset eivät tykkää kävyistä tai heinästä, vaikka ne näyttäisivätkin hotellissa kauniilta.

Hyönteishotellin rakentamiseen tarvitset:

  • maitopurkin
  • sakset
  • vahvaa narua
  • terävän parsinneulan
  • askartelumaalia
  • puuliimaa
  • järviruokoa tai muita kuivia putkilokasveja

Hyönteishotelli rakentuu näin:

1. Leikkaa maitopurkin kaksi vierekkäistä sivua noin 10 cm korkeiksi. Leikkaa toiset kaksi vierekkäistä sivua noin 15 cm korkeiksi. Pidempi sivu on hyönteishotellin katto.

 

2. Leikkaa halutessasi katon reunaan piparkakkureunus.

 

3. Maalaa purkki haluamillasi väreillä.

 

4. Leikkaa narusta noin 30 cm mittainen pätkä. Pujota narun päät parsinneulan avulla katon harjasta purkin sisäpuolelle. Solmi langan päät purkin sisäpuolelle, jotta ripustusnaru pysyy tukevasti.

 

5. Leikkaa ruokokasveista terävillä puutarhasaksilla 10 cm pätkiä. Leikkauskohtien pitää olla mahdollisimman siistejä, hyönteiset eivät tykkää tikkuisista putkenpäistä tai haljenneista ruokoputkista. Ruokokasveissa on solmukohtia. Pidä huoli, että solmukohta on joko leikatun ruokopätkän päässä tai että solmukohtaa ei tule ollenkaan leikattuun pätkään mukaan.

Muista! Kävyt ja heinät näyttävät kivoilta hyönteishotelleissa, mutta niistä ei ole valitettavasti iloa Suomen hyönteisille. Eniten hyönteiset tykkäävät lahopuusta tai erilaisista putkilokasveista.

 

6. Levitä puuliimaa maitopurkin pohjalle ja sivuille. Asettele ruokopätkät maitopurkkiin. Jos pätkissä on solmukohtia, aseta solmut maitopurkin pohjaa vasten. Kun ruo’ot on liimattu hyvin, linnut eivät pääse repimään ruokoja pois hotellista. Anna kuivua.

 

7. Aseta hyönteishotelli pystysuoraa pintaa, kuten talon seinää, vasten aamuaurinkoa kohti. Pidä huoli myös siitä, että hyönteishotellin paikka on kuiva. Hyönteishotellit voi nostaa seinälle jo huhtikuussa ja antaa olla ulkona ympäri vuoden.

Juttu on julkaistu Koululainen 4/2022 -lehdessä.

Näin erotat mehiläisen, kimalaisen ja ampiaisen toisistaan.

Myös kauniin rauhoittumispullon voi askarrella itse. Kurkkaa ohje täältä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti