Limaa pidetään yleensä aika ällönä juttuna, mutta kotitekoisen liman ominaisuuksia on hauska tutkia.

Tee itse limaa

Valuva ja värikäs lima syntyy helposti kotonakin. Kokeile ihmeessä!

Nuoret kemistimme Linda ja Mette kokeilivat, miten kotikonstein saisi luotua leikkilimaa. He aloittivat laboratoriokokeet vedellä sekä peruna- ja maissijauhoilla. Molemmista jauhon ja veden seoksista syntyi limaa, mutta ne olivat erilaisia. Liman koostumukseen nimittäin vaikuttaa se, miten eri jauhot reagoivat veden kanssa.

Aineilla on erilaisia ominaisuuksia. Esimerkiksi nesteiden, kuten veden, yksi ominaisuus on viskositeetti. Se tarkoittaa nesteen kykyä vastustaa virtaamista. Mitä suurempi on viskositeetti, sitä hitaammin neste valuu, jos sitä kaadetaan vaikka pullosta.

Esimerkiksi oliiviöljyllä on isompi viskositeetti kuin vedellä. Kokeile vaikka, kumpi valuu hitaammin. Veden viskositeettia saa kasvatettua lisäämällä siihen nestettä paksuntavia aineita kuten maissi- tai perunajauhoa. Silloin vesi alkaa jähmettyä ja saadaan aikaan esimerkiksi leikkilimaa.

Lue limanteko-ohjeet alta!

Miksi limaa tarvitaan?

Lima on luonnon mainio suoja-aine. Ihmisillä lima nappaa kiinni elimistöön yrittäviä pöpöjä ja kuljettaa ne ulos hengitysteistä nuhana. Lima suojaa myös vatsalaukussamme vatsakalvoja. Kaloilla suomujen päällä oleva lima suojaa niitä loisilta, kolhuilta ja veden happamuuden tai suolaisuuden muutoksilta. Sammakonkudussa liman tehtävä on antaa pienten sammakonalkujen kasvaa rauhassa.

Kuvausrekvisiitta: Mittalasit, erlenmeyerit, koeputket sekä koeputkiteline, Heureka Shop Kamppi, suojalasit ja käsineet, Scince4you-sarjan Lima-pakkaus.

Ihmeellinen tiede: lima -pakkaus

Science4you-sarjan Ihmeellinen tiede – Lima: pakkauksessa on 32-sivuinen oppikirja, jossa selvitetään kemiallisia reaktioita ja annetaan vinkkejä värillisten matojen, limaisten hirviöiden ja muovailuvahan tekoon. Lisäksi pakkauksessa on aineet ja välineet liman valmistukseen.

 

Project Mc2 -laboratoriosetti

Project Mc2 -laboratoriosetin mukana on myös ohjekirja sekä tarvikkeet kokeiden tekemiseen.

Juttu on julkaistu Koululaisessa 2/2017.

Muotoiltavaa limaa

Muotoiltavaa limaa

Tarvitset:
1 dl perunajauhoja
reilu 1/2 dl vettä
elintarvikeväriä

 Tee näin:
Kaada perunajauhot kulhoon. Lisää vesi hitaasti jauhojen joukkoon ja sekoita koko ajan lusikalla. Lisää lopuksi hiukan elintarvikeväriä riippuen siitä, minkä väriseksi haluat seoksen muuttuvan.

Kun muotoilet massasta pallon, se pysyy hetken aikaa koossa. Sitten mönjä muuttuukin juoksevaksi, alkaa valua sormiesi välistä eikä pysy millään kasassa. Jos mönjää putoaa pöydälle, se jähmettyy siihen.

Limantekotarvikkeita

Juoksevaa limaa

Juoksevaa limaa

Tarvitset:
1 kupillinen maissitärkkelystä (Maizena)
1/2 kupillista vettä
elintarvikeväriä
kertakäyttöhanskat

Tee näin:
Kaada vesi kulhoon ja sekoita maissitärkkelys siihen lusikalla. Lisää muutama tippa sinistä ja punaista elintarvikeväriä, niin saat violetin massan. Tästä seoksesta syntyi juoksevampaa limaa.

Avainsanat

Kommentit

Kokeilin mutta ei toiminut ? en tiedä mikå tässä meni väärin? Laitoin kupillisen maissitärkkelystä 1/2 kupillista vettä.. En ihan ymmärrä, video missä näytetään miten tämä tehdään olisi ihan kiva.

Oma kommentti