Isänä huippukokki Joonas Hämäläinen toivoo kokkaamisen ja leipomisen olevan koko perheen yhteinen juttu. Kaikkea ei tarvitse osata, vaan ruoanlaitto on parhaimmillaan yhteistyötä. Isä voi leipoa pizzataikinan, kun taas lapset saavat valita ja sommitella mieleisensä täytteet. Joonaksen helpot sämpylät syntyvät näppärästi myös pienemmissä käsissä.
Kokin vinkki leipomiseen on yksinkertainen:
– Antakaa jauhojen pöllytä! Sitä varten imuri on keksitty.
Huippukokin sämpylöissä ainekset sekoitetaan reippaasti yhteen, annetaan taikinan levätä yön yli, pyöräytetään aamulla palloiksi ja paistetaan aamiaispöydän lämpimäisiksi. Uunituoreet sämpylät ovat takuuvarma keino ilahduttaa isää isänpäivän aamuna.
Lue myös: Halloweenin herkullisista hirviöpaloista kurkistaa silmät
Lue myös: Kokkaa hyvä kuorrute muffineille
Sämpylät
Tarvitset:
5 dl vettä
15 g tuorehiivaa
7 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl kaurahiutaleita
1 rkl suolaa
Tee näin:
Liuota hiiva kylmään veteen. Sekoita loput ainekset joukkoon. Taikinan tulee olla paksun puuron kaltaista eikä sitä tarvitse vaivata sekoittamista enempää.
Peitä tiiviisti tuorekelmulla ja anna kohota jääkaapissa 12–36 tuntia. Ota jauhotetuilla käsillä taikinasta palloja ja muotoile kevyesti. Laita pallot leivinpaperin päälle uunipellille.
Paista 200 asteessa 25–35 minuuttia, kunnes sämpylöiden pinta on saanut kauniin värin. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
Vinkki: Sämpylätaikina kannattaa tehdä jo edellisenä iltana jääkaappiin. Näin aamulla ei tarvitse kuin pyöräyttää ja paistaa sämpylät.
Voit myös lusikoida taikinaa sämpylöiksi pellille ilman muotoilua.
Lähde: Joonas Hämäläinen & Serko Rantanen: Isät kokkaa
Lue myös: Tubettajat kertovat: näin muistan isää isänpäivänä
Kommentit
Oma kommentti