Vaikka on viileä syyspäivä, tunnelma riihimäkeläisen Haapahuhdan koulun pihalla on lämmin. Neljäsluokkalaiset seisovat piirissä, ja yksi oppilaista pyörii viisarina piirin keskellä silmät kiinni.
– Tili-tali, tili-tali, täältä tulee iso hali, pihalla raikuu.
Lorun loputtua se oppilas, johon viisari osoittaa, saa halata vieruskavereitaan.
– Ystävyyden viisarit -nimen saanut peli on nelosten itse suunnittelema ja toteuttama. Siitä tuli niin kiva, että halusimme osallistua sillä Reilu luokka -kilpailuun, kertoo luokan opettaja Kirsi Burman.
Hellyttävä ja hyväntuulinen Ystävyyden viisarit vakuutti myös Koululaisen toimituksen, joka palkitsi Haapahuhdan neloset kakkostehtävän pääpalkinnolla eli Jenni Pääskysaaren vierailulla ja Hetki ennen kuin maailma muuttui -kirjoilla. Koululainen piipahti katsomassa, miltä reilussa luokassa oikein näyttää.
Aidosti reilu luokka
Idea Reilu luokka -kisaan osallistumiseen tuli Jenna ja Juuli Hartikaiselta. Kaksostytöt huomasivat kesällä Koululaista lukiessaan ilmoituksen kilpailusta, ja heti uuden lukukauden toisena koulupäivänä he ehdottivat opettajalleen osallistumista kisaan.
Haapahuhdan neloset pitivät luokkaansa jo valmiiksi reiluna, joten kilpailuun osallistuminen tuntui heistä luonnolliselta. Luokan oppilas Aapo Kven keksii helposti hyviä ominaisuuksia koulutovereistaan.
– Luokassamme ei kiusata, lyödä tai potkita toisia. Siellä puhutaan kaikille, autetaan muita ja kiitetään. Ja annetaan muillekin vuoro päästä pihalla olevaan hämähäkkikeinuun!
Voitto yhteistyöllä
Reilu luokka -tehtäviä on yhteensä kolme, ja jo ensimmäisen niistä neloset suorittivat kunniamaininnan arvoisesti.
– Kilpailutöiden suunnittelu vaati yhteistyötä ja ryhmähenkeä. Luokalla on 25 oppilasta, joten hyviä ideoita syntyi paljon, Kirsi-opettaja kertoo.
Pelkkä idea ei välituntileikissä riitä, vaan pelin toimivuus piti testata ennen kuin se oli valmis kilpailuun lähetettäväksi. Ystävyyden viisarit -välkkäleikistä tuli koulussa heti suosittu.
– Pelasimme sitä yhdessä koko koulun kanssa. Siihen voivat osallistua kaikki eskarilaisista lähtien, neloset iloitsevat.
Aina tehtävien lähettämisen jälkeen tunnelma luokassa tiivistyi.
– Oli jännittävää tehdä tehtäviä ja odottaa tuleeko voitto, luokan oppilaat Seela Arpalahti ja Regina Kotonen kertovat.
Kun tieto kakkostehtävän voitosta ja palkinnosta lopulta tuli, riemu oli valtava ja tunnelma villi.
– Kaikki iloitsivat, ja jotkut taisivat jopa itkeä ilosta, Seela ja Regina muistelevat.
Voiton selvittyä luokka alkoi suunnitella ohjelmaa Jenni Pääskysaaren vierailua varten.
Kirjailija kylään
Kun odotettu vieras sitten lokakuisena maanantaiaamuna saapuu luokkaan, tervehtivät oppilaat häntä ystävyysaiheisella räpillä, jonka he ovat kehittäneet Reilun luokan kolmatta tehtävää varten.
Musiikkiesitystä seuraa kysymystulva:
– Mikä on lempivärisi? Missä ohjelmissa olet ollut? Hengaatko julkkisten kanssa? Montako kirjaa olet kirjoittanut? Mistä saat ideoita kirjojen kirjoittamiseen?
Jenni puolestaan haluaa kuulla oppilaiden mietteitä siitä, millainen on reilu luokka. Hän itse määrittelee hyvän luokan sellaiseksi, että jokaisella oppilaalla olisi aamuisin hyvä mieli lähteä kouluun.
Haapahuhdan koulun neljännen luokan innostunut ja kannustava ilmapiiri välittyy Jennille hyvin jo ensimmäisellä tapaamisella.
– Aivan mahtava porukka, ja kaikki osallistuvat keskusteluun. Minulla on tosi hyvä, lämmin ja jopa liikuttunut olo, Jenni kiittelee.
Luokan tapaaminen Jennin kanssa huipentuu halaamiseen, kun kirjailija napataan mukaan Ystävyyden viisarit -leikkiin.
– Tämä on mahtava peli! Minua lämmittää erityisesti se, että se on yhteistyössä kehitetty, Jenni kehuu.
Kommentit
Oma kommentti