Halipeli voitti Reilu luokka -kisan toisen tehtävän

Haapahuhdan koulun neloset voittivat Reilu luokka -kisan välituntitehtävän halipelillään. Halaukseen he nappasivat myös luokassa vierailleen kirjailija Jenni Pääskysaaren.

Vaikka on viileä syyspäivä, tunnelma riihimäkeläisen Haapahuhdan koulun pihalla on lämmin. Neljäsluokkalaiset seisovat piirissä, ja yksi oppilaista pyörii viisarina piirin keskellä silmät kiinni.

– Tili-tali, tili-tali, täältä tulee iso hali, pihalla raikuu.

Lorun loputtua se oppilas, johon viisari osoittaa, saa halata vieruskavereitaan.

– Ystävyyden viisarit -nimen saanut peli on nelosten itse suunnittelema ja toteuttama. Siitä tuli niin kiva, että halusimme osallistua sillä Reilu luokka -kilpailuun, kertoo luokan opettaja Kirsi Burman.

Hellyttävä ja hyväntuulinen Ystävyyden viisarit vakuutti myös Koululaisen toimituksen, joka palkitsi Haapahuhdan neloset kakkostehtävän pääpalkinnolla eli Jenni Pääskysaaren vierailulla ja Hetki ennen kuin maailma muuttui -kirjoilla. Koululainen piipahti katsomassa, miltä reilussa luokassa oikein näyttää.

Aidosti reilu luokka

Idea Reilu luokka -kisaan osallistumiseen tuli Jenna ja Juuli Hartikaiselta. Kaksostytöt huomasivat kesällä Koululaista lukiessaan ilmoituksen kilpailusta, ja heti uuden lukukauden toisena koulupäivänä he ehdottivat opettajalleen osallistumista kisaan.

Haapahuhdan neloset pitivät luokkaansa jo valmiiksi reiluna, joten kilpailuun osallistuminen tuntui heistä luonnolliselta. Luokan oppilas Aapo Kven keksii helposti hyviä ominaisuuksia koulutovereistaan.

– Luokassamme ei kiusata, lyödä tai potkita toisia. Siellä puhutaan kaikille, autetaan muita ja kiitetään. Ja annetaan muillekin vuoro päästä pihalla olevaan hämähäkkikeinuun!

Voitto yhteistyöllä

Reilu luokka -tehtäviä on yhteensä kolme, ja jo ensimmäisen niistä neloset suorittivat kunniamaininnan arvoisesti.

– Kilpailutöiden suunnittelu vaati yhteistyötä ja ryhmähenkeä. Luokalla on 25 oppilasta, joten hyviä ideoita syntyi paljon, Kirsi-opettaja kertoo.

Pelkkä idea ei välituntileikissä riitä, vaan pelin toimivuus piti testata ennen kuin se oli valmis kilpailuun lähetettäväksi. Ystävyyden viisarit -välkkäleikistä tuli koulussa heti suosittu.

– Pelasimme sitä yhdessä koko koulun kanssa. Siihen voivat osallistua kaikki eskarilaisista lähtien, neloset iloitsevat.

Aina tehtävien lähettämisen jälkeen tunnelma luokassa tiivistyi.

– Oli jännittävää tehdä tehtäviä ja odottaa tuleeko voitto, luokan oppilaat Seela Arpalahti ja Regina Kotonen kertovat.

Kun tieto kakkostehtävän voitosta ja palkinnosta lopulta tuli, riemu oli valtava ja tunnelma villi.

– Kaikki iloitsivat, ja jotkut taisivat jopa itkeä ilosta, Seela ja Regina muistelevat.

Voiton selvittyä luokka alkoi suunnitella ohjelmaa Jenni Pääskysaaren vierailua varten.

Kirjailija kylään

Kun odotettu vieras sitten lokakuisena maanantaiaamuna saapuu luokkaan, tervehtivät oppilaat häntä ystävyysaiheisella räpillä, jonka he ovat kehittäneet Reilun luokan kolmatta tehtävää varten.

Musiikkiesitystä seuraa kysymystulva:

– Mikä on lempivärisi? Missä ohjelmissa olet ollut? Hengaatko julkkisten kanssa? Montako kirjaa olet kirjoittanut? Mistä saat ideoita kirjojen kirjoittamiseen?

Jenni puolestaan haluaa kuulla oppilaiden mietteitä siitä, millainen on reilu luokka. Hän itse määrittelee hyvän luokan sellaiseksi, että jokaisella oppilaalla olisi aamuisin hyvä mieli lähteä kouluun.

Haapahuhdan koulun neljännen luokan innostunut ja kannustava ilmapiiri välittyy Jennille hyvin jo ensimmäisellä tapaamisella.

– Aivan mahtava porukka, ja kaikki osallistuvat keskusteluun. Minulla on tosi hyvä, lämmin ja jopa liikuttunut olo, Jenni kiittelee.

Luokan tapaaminen Jennin kanssa huipentuu halaamiseen, kun kirjailija napataan mukaan Ystävyyden viisarit -leikkiin.

– Tämä on mahtava peli! Minua lämmittää erityisesti se, että se on yhteistyössä kehitetty, Jenni kehuu.

Reilu välitunti -tehtävän kunniamainitut

Kunniamaininta 

Ensimmäinen kunniamaininta meni vantaalaisen Ilolan koulun 4A-luokalle, jotka olivat keksineet hauskan ja helposti toteutettavan Palikanmetsästys-leikin.

Luokan oppilaat hoitivat tehtävän alusta loppuun: he keksivät pelin, järjestivät leikkihetken, valokuvasivat ja kirjoittivat ohjeet itse. Opettaja Anna-Maria Asikainen välittää luokkalaisten oman arvion pelistä:

– Oli mukavaa tuottaa iloa muille tällaisella pienellä leikillä. Muut oppilaat tykkäsivät pelistä ja halusivat jopa pelata sitä uudestaan!

Kunniamaininta

Toisen kunniamaininnan sai Alajärvellä sijaitsevan Ylikylän koulun 5.–6.-luokka, joiden kehittämään Sininen ja punainen -välituntileikkiin voivat osallistua kaikenikäiset oppilaat. Hippatyyliseen leikkiin on yhdistetty kivojen asioiden kertominen pelaajista.

– Tämä on meidän koulun suosituin peli tällä hetkellä ja kaikki pääsevät siihen mukaan, opettaja Ari Anttila kertoo.

Kunniamaininta

Kolmas kunniamaininta myönnettiin espoolaisen Päivänkehrän 5M-luokalle, joka oli kehittänyt etsi ja löydä laput -välituntileikin ja opettanut sitä eri luokille. Vauhdikkaassa leikissä harjoitellaan pienryhmissä toimimista ja opitaan samalla matematiikkaa.

– Peliin voivat osallistua kaikki, sillä sen vaikeusastetta voi säätää sen mukaan, onko leikkijöinä pienempiä vai isompia alakoululaisia, kertoo opettaja Liisa Kalliokoski.

Kommentit

Oma kommentti